Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
na UP by ti v den nástupu vydali doklad který se na pojišťovnu odevzdává, když tak si ho nech znovu vydat a utíkej s ním na VZP
V den registrace na ÚP jsi jistě dostala průkazku a s tou jsi měla do 8mi dnů zajít tuto skutečnost (registraci na ÚP) oznámit.
Já jsem taky na VZP a na pracáku mi řekli, že mě hlásej sami, že se o to nemusím starat, tak se poptej spíš na úřadě.
@Anonymní píše:
Dobry den jsem pul roku na ÚP ale nemam to nahlašené na zdravotní pojišťovně a ani mi to nikdo nerekl nemam s tím zkušenosti co mam delat? Muze z toho byt maler zadny papir jsem nedostala :/
ZAvolej si na pojišťovnu. Vetšinou to ÚP hlásí, ale je to povinnost pojištěnce. Takže se určitě zeptej co nejdřív.
Zeptej se na tej pojišťovně, já tam byla před lety a pracak to na VZP hlásil automaticky sám.
@Anonymní píše:
Dobry den jsem pul roku na ÚP ale nemam to nahlašené na zdravotní pojišťovně a ani mi to nikdo nerekl nemam s tím zkušenosti co mam delat? Muze z toho byt maler zadny papir jsem nedostala :/
Před hodně moc lety jsem dostala papír a na VZP jsem se musela nahlásit sama. Nikdo to za mě nenahlašoval..
@lilith1 píše:
Před hodně moc lety jsem dostala papír a na VZP jsem se musela nahlásit sama. Nikdo to za mě nenahlašoval..
Přesně. ÚP To standartně nehlásí, je to povinnost ucazeče o zaměstnání.
@lilith1 @Anitramm A co kdyby místo řešení papíru tady, vzala zakladatelka telefon a zeptala se na VZP, jeslti je hlášená ?? Řekla bych, že ano, protože by ji už dávno přišla nějaká výzva na uhrazení pojistného.
@Anonymní píše:
Dobrý den, máte povinnost do 8 pracovních dnů nahlásit evidenci na úřadu práce zdr. pojišťovně. Protože za vás v současné době neplatí pojistné stát může vás to stát docela dost peněz. Jediné možné řešení je nestrkat hlavu do písku, jít na expozituru, nebo pobočku zdravotní pojišťovny a tuto změnu nahlásit. Pojišťovna je v tomto směru dost tolerantní, a dokáže i ledacos odpustit. Dělal jsem nějakou dobu na přepážce zdravotní pojišťovny, takže vím.
@P4ja píše:
@lilith1 @Anitramm A co kdyby místo řešení papíru tady, vzala zakladatelka telefon a zeptala se na VZP, jeslti je hlášená ?? Řekla bych, že ano, protože by ji už dávno přišla nějaká výzva na uhrazení pojistného.
To je samozřejmě nesmysl. Tyto údaje již spadají pod ochranu osobních údajů GDPR, a žádný zaměstnanec pojišťovny vám to neposkytne. Výzva může přijít třeba až za 2 roky, i s platební předpisem na dost vysokou částku..
@Jessie_james píše:
To je samozřejmě nesmysl. Tyto údaje již spadají pod ochranu osobních údajů GDPR, a žádný zaměstnanec pojišťovny vám to neposkytne.
Tak sit am zajdu osobně a zeptám se, jestli jsem hlášená na úp. A jinak já třeba mám přístup do svého účtu na zdravotní pojišťovně a tam to vidím, kdo za mě momentálně platí zdravotní.
A nevím, kde to slavné GDPR je, ale po telefonu jsem řešila věci v červenci po porodu a řekli měn vše, dokonce i to, že za mě zaměstnavatel ještě neodeslal to, že jsem na mateřské.
@P4ja píše:
Tak sit am zajdu osobně a zeptám se, jestli jsem hlášená na úp. A jinak já třeba mám přístup do svého účtu na zdravotní pojišťovně a tam to vidím, kdo za mě momentálně platí zdravotní.A nevím, kde to slavné GDPR je, ale po telefonu jsem řešila věci v červenci po porodu a řekli měn vše, dokonce i to, že za mě zaměstnavatel ještě neodeslal to, že jsem na mateřské.
Chtěli po tobě asi datum narození, jméno, příjmení, Tyto se po telefonu neřeší, a v každám případě je to přestupek. Pokud to byla VZP, tak to se divím dvojnásob. Pokud používáš mojevzp.cz je to super, ale údaje tam mají dost často zpoždění a nejsou okamžité. Jinak osobní návštěvou vyřešíš asi všechno.
@Jessie_james píše:
@P4ja Nejsem si tak úplně jistý ale GDPR platí od září minulého roku
Ale, ale. Fakt jen potvrzujete že odejít od VZP byla dobrá volba…Ale hlavně, že po telefonu nic neřeknou. Já byla vděčná, že mně informace poskytli i po telefonu, protože z novorozenecké JIP se opravdu na pojišťovnu jít nedá.