Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hezký večer, přítel zapomněl rodný list, zítra jdeme určovat otcovství. Mám tu jeho kopii, ale ne originál, musel by pro něj jet přes 100 km. Neví někdo -bude stačit kopie? děkuji.
Kopie staci určíte neb je tam razítko ze je to kopie z originálu. Jsem socialka takže to vím stopro
Ne, ověřená kopie to není…jen barevná z kopírky, co jsem nesla do porodky. Stačí tedy ta?
@dinulka píše:
Ne, ověřená kopie to není…jen barevná z kopírky, co jsem nesla do porodky. Stačí tedy ta?
To se velmi obávám, že ne. I dle první rady, kopie co sis vyjela z kopírky určo žádné razítko neobsahuje… Si udělejte výlet, no, kolikrát za život to bude ![]()
@dinulka I my jsme potřebovali jen občanky a těhu. průkazku. Rodné listy jsem měla s sebou a nebyly potřeba.
Tak u nás chtějí i rodné listy:-(.
No nic, asi to riskneme a ráno v osm tam zavoláme, jsme objednaní na devátou…
A matrika mu ho nevydá? I kdyz v jiném meste? Snad je evidence elektronická, ne?
Žádost si se myslím podává jen na matriku, která vydala původní rodný list, protože zde je záznam v matriční knize, který je pro vydání druhopisu potřeba.
Rodné listy obou by měly být potřeba standardně, je pro mě novinka, že někde určí otcovství souhlasným prohlášením rodičů jen na občanky.
Ach jo, tak nakonec jede, ať to do devíti stihne. Jsem zvědavá, co nám pak řeknou, to bude možná lepší se neptat
.
@dinulka já teda musela předložit originály RL u určení otcovství. Ono asi jak která je i tam úřednice striktní. Některým stačí OP a některé tě budou buzerovat i kvůli zmuchlané průkazce.
jinak buď ještě v klidu, já musela OP a RL nechat přeložit do češtiny (přítel je Rumun). Paní překladatelka chtěla ověřené kopie. Tak jdu na matriku si nechat ověřit RL a paní mi tam říká: No jo, ale bez překladu vám nemůžu udělat ověřenou kopii… a já na ní koukám a povídám: Ale ona mi paní neudělá překlad bez ověřené kopie. A paní: No tak to máte smůlu. Tak jsem se otočila na přítele a povídám: Dej mi dvě stovky. Tak jsem jí strčila 2 stovky a umluvila jsem jí ať mi to udělá, že za 2 měsíce rodím a potřebujeme to. OP mi odmítla potvrdit a řekla mi, že jestli z toho bude nějakej problém, tak mě přijde uškrtit. Ověřenou kopii OP mi všude odmítli udělat, že se to nedělá. Naštěstí to překladatelka vzala a přeložila mi to. Přenášela jsem 15 dní a 8 dní před porodem jsem měla podepsané otcovství, protože to paní poslala pozdě. ![]()