Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky chtěla bych se zeptat zkušenějších. Snažíme se s přítelem o miminko a dneska sem si poprvé měřila BT, ne hned úplně ráno, ale asi kolem 10-té dopoledne a naměřila sem si teplotu 37,4. Dočetla sem se, že by to mohl být příznak těhotenství, pokud je teplota nad 37. Test sice doma mám, ale bojím se ho udělat, protože se bojím zklamání - měla jsem endometriózu a ta mi tam dělala nejspíš duchy.
Poradíte někdo prosím? ![]()
Tak hlavně z jedné naměřené hodnoty nic nepoznáš a ještě když není měřeno hned ráno po probuzení…
Tak jedině ten test
Ano, určí, pokud měříš pravidelně a bazální - tj. základní, klidovou teplotu - hned ráno po probuzení. Později je to prostě tělěsná teplota, ne bazální.
Pokud po ovulaci se hodnoty drží vysoko 18-19 dnů a více, je to těhotenství.
Takže u tebe nic, zkus ten test.
Ale to musíš měřit pravidelně a hlavně celý cyklus, já měřím teprve první, ale už jsem za ovu, tak vím, že pokud budu těhu, budu mít teplotu kolem 37. Jenže tvoje jedna jedna teplota nic nemůže říci. Navíc v 10 hodin, no pokud to bylo čerstvě po probuzení, ještě jsi nic nedělala, jen se vzbudila a hned měřila, tak teoretická šance je. Ale jestli jsi měřila jen tak, tak tomu nic nedávej. Já si jednou zkoušela změřit taky jen tak odpoledne a měla jsem 38
a samozřejmě to nic neznamenalo, protože druhý den ráno po probuzení opět nízká…
Jj jen tak sem měřila, ale podle toho, co píšete je to logický, akorát sem netušila, že to je tak důležitý hdne po probuzení, tak děkujou moc a budu pokračovat v měření hned teda po probuzení. díky
@Ssmajlik ano, hned po probuzení, od toho je to název „BAZÁLNÍ“, tj. základní teplota, neovlivněná ničím (vyšším tlakem po vyběhnutí třech pater, snědení snídaně a vypití kafe atd.), proto se musí měřit po alespoň 3 hodiny trvajícím odpočinku (tj. když jdeš ve 2 ráno na záchod, tak změřit nejdřív 5)
Holky už odpověděly - BT toho určí víc a samozřejmě i těhotenství. Ale musíš měřit každý den, ve stejnou dobu, za stejných podmínek a hlavně mít pak někde výslednou křivku. Jedna změřená teplota v deset dopoledne není bazální teplota a rozhodně z toho nic nevyvodíš.
A kolik by asi měla mít BT při těhotenství po delší době měření?
@Ssmajlik píše:
A kolik by asi měla mít BT při těhotenství po delší době měření?
Hodnoty nejsou důležité, důležitá je potom ta křivka a hlavně nesmí teplota klesnout. Před MS teplota klesá (nebo až v den MS), při těhotenství se dál drží nahoře, jako celou dobu po ovulaci a nic neklesá. Někdo má ty poovulační teploty třeba 36,7 a někdo naopak 37,2. Je to zkrátka individuální a je to v podstatě jedno.
Jj jasný, takže důležitý je prostě aby se držela.
mno tak snad bude ![]()
@Ssmajlik píše:
Jj jasný, takže důležitý je prostě aby se držela.mno tak snad bude
Přesně tak. ![]()
Ahojky tak jsem si právě připravila graf a od zítra si začnu měřit bazální teplotu, dnes jsem dostala ms:-( doufala jsem že nedorazí a dorazila, tak snad se povede mimi ted:-)
Mno tak já asi po 10-ti dnech mám místo grafu horskou dráhu. Netuším, jestli něco dělám špatně a nebo mi to prostě nejde, ale začínala sem na 37, po několika dnech mi klesla na 36,8 a dneska 37,1 a to měřím zhruba ve stejnou dobu ráno a ani se nehnu, protože sem si dala teploměr přímo k postěli. Je to normální???
![]()