Úroda dýně

20522
20.9.12 17:54

úroda dýně

Ahoj,
máme na zahradě úrodu dýně. Nevim jestli už je zralá, jsem ji ještě neviděla, ale předpokládáme, že už zralá je a že chceme záhon zlikvidovat. Chtěla bych se zeptat, jak větší množství dýně zpracováváte? Zaváříte, zamražujete apod? Nebo co s tím přesněji děláte, když jich máte 20 a víc třeba? Dejte, prosím, recepty :lol:
My jsme loni v tomto období 1 dostali, vyřezali na halloween, ale zplesnivěla nám. Kdy je správný čas ji vyřezat a jak ji, prosím, uchovat, aby do toho halloweena vydržela a nedopadla jak loni? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
41882
20.9.12 17:55

Zavařuju pyré, na kousky, na kousky s ananasem, s broskvemi. Švagrová z ní dělala luxusní džus, ten si pak taky zavařila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20522
20.9.12 18:04
Děkuji, a to pyré je tedy pak jako přesnídávka? a to pyré je s těmi broskvemi a s ananasem? nebo že děláš pyré (asi samotné z dýně) a ještě zavařuješ kousky dýně s ananasem, broskví :-) sorry, se chci připravit, tak abych tomu správně rozumněla :-)
@lyrica píše:
Zavařuju pyré, na kousky, na kousky s ananasem, s broskvemi. Švagrová z ní dělala luxusní džus, ten si pak taky zavařila.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
20.9.12 18:06

@Mostecanda V pohodě :D To pyré jsem dělala samotné, ale tyk můžeš něco přidat a mít to jako přesnídávky. A pak jsi to pochopila správně ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
20.9.12 18:16

Na kostky do mražáku a dělím s ní polévky. Jinak je dobrá i pečená - nařezat na měsíčky, potřít olejem s kořením a péc na 200 cca hodinku. Nebo do totálního změknutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4200
20.9.12 18:20

Já dělám pyré, pyré s jablkem, ala franc. brambory, polévku, omáčku, nákyp, džus… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
20.9.12 18:25

Já zavařuju v nálevu s cukrem a kyselinou citronovou (v roztoku kyseliny citronové nechám přes noc ve vaničce předtím nařezané kostky), kořením kusovou skořicí a hřebíčkem (ten se nemá dostat do zavařovaček z estetických důvodů - barví dýni, se kterou je v zavařovačce ve styku, do černa).

Mně se letos urodilo pár metráků, nemám tolik zavařovaček, něco budu muset rozdat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.9.12 18:53

U nás se z dýně používají jen ty semínka, ty na 3 dny naložím (voda, sůl, česnek) a pak to postupně na 50° suším v troubě a pak to louskáme celou zimu u tv místo brambůrků, každý rok jsme náročnější a náročnější, letos jsme od známého koupili 3kg jáder a asi budeme ještě přikupovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.9.12 18:55
@eumedon píše:
Já zavařuju v nálevu s cukrem a kyselinou citronovou (v roztoku kyseliny citronové nechám přes noc ve vaničce předtím nařezané kostky), kořením kusovou skořicí a hřebíčkem (ten se nemá dostat do zavařovaček z estetických důvodů - barví dýni, se kterou je v zavařovačce ve styku, do černa).Mně se letos urodilo pár metráků, nemám tolik zavařovaček, něco budu muset rozdat.

nechceš mi prodat ty semínka, když toho máš tolik? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
20.9.12 19:16

@IvkaH Semínka klidně dám, ale není to dýně olejnatá, nýbrž odrůda „Goliáš“. Je z jednoho sáčku, takže - když srovnám poštovné, nebo co bys dala za cestu - by se to nevyplatilo v porovnání s tím, když si sáček sadby koupíš v obchodě.
Teda, jestli to chceš na sadbu (navíc je to asi kříženec F1).
Jestli to chceš na zobání, tak upozorňuju, že semínka mají dost tlustou slupku (na rozdíl od dýně olejnaté, kde semínka jsou prakticky bez slupky, ale dužnina je veškerá žádná, takže nepoživatelná).
Semínka při zpracování společně s vatovitým vnitřkem vybírám a vyhazuju na hnůj (tam, jak jsem si všiml, to žerou myši, v zimě je budu muset chytat do pastí, abych to trochu zredukoval).

Ono by byl hlavně problém ta semínka z té vaty vybrat. Stěží to stihnu zpracovat ve dvou dnech, když jednu velkou dýni rozříznu, na vybírání semínek z vaty nemám čas. Ale když si pro to dojedeš s nějakými kýbli, hrnci nebo nádobami v den, kdy to rozříznu, tak ti to zadarmo dám i s tou vatou a můžeš se tím doma bavit. Ale nevím, jak to máš daleko, jsem z okresu UH.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.9.12 20:34
@eumedon

nene nasazení bych to nechtěla, ale na to usušení na jídlo, my ty semínka jíme pražené s trouby, jak jsem psala výš :kytka:. Jsem z HO.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
20.9.12 20:44

@IvkaH Až budu zavařovat větší dýni, tak dám vědět SZ (teda - jestli nezapomenu). Když dojedeš, dám za odvoz celý vnitřek do nádob, které přivezeš. Semínka si z toho můžeš vybrat. Ale nemusí být všechna plná, i když jsou dýně zralé, červené a už po dešti praskají, takže je musím schovávat do sucha do suterému, aby na ně nepršelo a nezačly hnít (menší rány jsou schopny zacelit, roní takovou gumu a vytvoří hojivý kalus).

Obyčejně jsou toho dva kýble. Aspoň nebudu krmit ty myši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.9.12 20:58
@eumedon píše:
@IvkaH Až budu zavařovat větší dýni, tak dám vědět SZ (teda - jestli nezapomenu). Když dojedeš, dám za odvoz celý vnitřek do nádob, které přivezeš. Semínka si z toho můžeš vybrat. Ale nemusí být všechna plná, i když jsou dýně zralé, červené a už po dešti praskají, takže je musím schovávat do sucha do suterému, aby na ně nepršelo a nezačly hnít (menší rány jsou schopny zacelit, roní takovou gumu a vytvoří hojivý kalus).Obyčejně jsou toho dva kýble. Aspoň nebudu krmit ty myši.

Kde že přesně bydlíš? :mrgreen: klidně si dojedu, to není problém, tak když si vzpomeneš dovezu ti alespoň slivku (Je pálená v Březnici u Zlína, ale poctivě :pankac: :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
20.9.12 21:08

Napsal jsem to v soukromé zprávě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.9.12 21:20
@eumedon píše: