Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Mám na vás zkušenější taky jeden dotaz - na zahrádce máme několik velkých dýní (asi goliáš). dnes nad ránem u nás mrzlo, myslíte, že to mělo na dýně vliv? A dají se takové dýně, které přešly mrazem uschovat celé? Normálně nám vydrží dobré až do prosince… Děkuji za názory ![]()
@Daduka Jestli byla jen jinovatka jak u nás, tedy téměř přesně 0, tak by to vadit snad nemělo. Co dělají listy? Podle mne je uvnitř dýní kapalina mrznoucí mírně pod bodem mrazu, navíc dýně trochu vydává metabolické teplo a navíc voda nemrzne okamžitě.
Řekla bych, že listy jsou stejné jako včera. Tak snad to bude dobré. ![]()
@lyrica
Prosím o radu jak zavařujete dýňové pyré - dostala jsem dýni obryni -snad 20kg a ráda bych z ní udělala čisté pyré bez cukru či konzervantů, event. zkusila i namíchat třeba s jablky nebo hruškami jako „přesnídávku“. Hledala jsem na netu, v kulinářských diskuzích se zavařování zmiňuje, občas si někdo stěžuje, že se dýně kazí a prý je třeba zavařovat ji 2× po 48 hodinách, aby se zničilo Clostridium. Já budu dýni péct v troubě a tedy i loupat slupku… jak dlouho je tedy nutné zavařovat a stačilo by jen jednou? Řekla bych, že ta doba strávená v troubě s teplotou o 180C by mohla zabít snad i potenciální spory bakterií. Ale mikrobiolog nebo potravinář nejsem, nevím…Skleničky mám se šroubovacími víčky.
Díky za rady zkušenějších
Příspěvek upraven 24.09.12 v 12:18
@Luciáš81 Tak to jsem na odpověď taky zvědavá. Dnes jsem právě dýni s jablky zavařovala - v roubě na 160°C 20minut. Nenapadlo mě to zavařovat ještě jednou, ale třeba se někdo ozve, že se to musí, tak to přinejhorším udělám znovu.