Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky,
jak uskladňujete nemletý (případně i mletý) mák?
Používám nemletý v podstatě jen na posyp housek a rohlíků a vždycky mi zežlukne. Kupuju normálně v igelit. pytlíku v supermarketu, doma přesypu do zavařovačky a přetáhnu plátýnkem, ale za měsíc či dva už smrdí jak doch… ![]()
Mletý v mrazáku, nemletý normálně venku. Ale zas tak často ho nepoužívám.
V plátěným pytlíku, nemletý, mletý neuchovávám, ale mám domácí ze zahrádky - ne kupovaný. Musí k němu vzduch, nesmí k němu vlhkost ![]()
Ja mletý normálně v mrazáku. Dávám do nějaké plastové misky s víčkem.
…letos jsme si vypěstovali domácí BÍLÝ MÁK a máme strach, aby se nám do něj nedostali nějací hmyzí „návštěvníci“… jak ho máme připravit na uskladnění - víte někdo?…
Nechat proschnout, pokud je vlhký, a uložit do sklenic s patentním uzávěrem. Ideálně skladovat v chladu a temnu. Pro dlouhodobé skladování též možno zmrazit v mikrotenovém sáčku.
Nevím, jestli je rozdíl oproti černému máku, ale ten se nechává proschnout už v olámaných makovicích. Pokud se vyklepe hned po utržení, tak se musí rozložit a nechat uschnout. Máma skladuje v papírových nebo hadrových sáčcích. Brouci se jí do něj nikdy nedali a nikdy ani nezplesnivěl. Mívá ho hodně. Já dostávám po sáčkách a ani u nás se mu nikdy nic nestalo a to máme hodně vlhko. Leckdy ho semelu ještě napřesrok a je dobrý.
Hm, tak to netuším, proč ti smrdí ![]()
Já jsem dostala asi před 3mi lety větší pytlík máku z třídírny, od kamarádky co tam pracuje (firma co to pěstuje a pak prodává). Od té doby ho mám nemletý normálně ve špajzu.
Nameleme si vždycky do jedné sklenice a tu dáváme do lednice.
jen tak pro zajímavost, kdo neví - mák se prý má mlít jen mechanicky (ruční mlýnek), protože elekrický vyrábí teplo a olej v máku potom žlukne… ale to jen tak, že jsem si na to teď vzpomněla.
Zkoušeli jste někdo mák zavařovat? Letos očekáváme velkou nadúrodu máku a sklizeň se nám do mrazáku nevejde.