Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
tak jsme si pořídili ušní teploměr, ale jsem trochu na rozpacích, jak s ním měřit. Malá je mrzutá, evidentně má zvýšenou teplotu, po změření v uchu má 38,8 st. V návodu na teploměr je psáno, že normální teplota je v rozmezí 36,4 až 38 st
Jak ale poznám, jestli je ta její naměřená teplota na Paralen, či jen zvýšená? Odečítáte něco jako při měření v zadečku?
Ach jo, a to máme v úterý odjet na hory… ![]()
Díky Silvie
Ahoj,
usni teplomer jsme poridili taky!
Mam za to, ze tim „normalni teplota“ znamena teplota zdraveho ditete. Asi vis, jakou ma tva holcicka teplotu, kdyz je zdrava a od toho vychazej.
Muj syn ma treba normalni teplotu okolo 36,3stupnu, takze cokoliv nad 37stupnu povazuju za zvysenou teplotu…
Pri 38,8 bych asi paralen nebo neco podobneho dala, male se urcite ulevi!
A pokud vim, pri mereni v ousku se teplota neodecita, akorat se musi dat pozor, abys merila porad ze stejneho ouska, protoze teplota v ouscich je rozdilna - u nas az pul stupne!!!
E.
Anet, jestli pisou, ze do 38 je normalni, tak 38,8 jeste o tolik vyssi neni…
mozna zkus zmerit i normalnim teplomerem nekde jinde, at mas srovnani i pro priste
Gandelion , jenže teplota měřená v uchu je vždycky vyšší než v zadečku či podpaží, tzn. že pokud v uchu naměříš 37 st., nemusí mít malý zvýšenou teplotu. Teplota Anetky v oušku, když je zdravá, je 37,5 st.
Zdeniku - pro jistotu jsme malou změřili i v zadečku a tam měla po odečtu 37,7 - paralen tedy nedáme. V oušku ale měla 38,7 st, takže do budoucna už budu vědět, že teplota naměřená v uchu je cca o 1 stupěň vyšší než v zadečku
![]()
Silvie
Ahoj,
ušní máme taky, ale vždy ještě přeměřuji v podpáždí. V uchu by mělo být víc, prý je možné až o stupeň oproti měření v podpáždí. Prý je dobré teploměr vyzkoušet, když je dítě zdravé a zkusit jakou má svojí normální teplotu v uchu. Ono teda na tom našem hrozně záleží, jestli to ucho má předtím vyčištěný a také jak ten teploměr dáme. V každém případě se mi i stalo, že pokud na tom uchu předtím ležel a já ho pak měřila měl o hodně víc.
Tak nevím, zkus přeměřit a pokud máš srovnat s jiným teploměrem, pokud je nový a měříte poprvé.
SENDY
V návodu našeho ušního teploměru se píše, že normální teplota v uchu je do 37,5. U někoho prý teplota v uchu může být vyšší než v podpaží a u někoho nižší. Náš mladý má běžně 35,8 - 36,3. Jednou jsem mu naměřila 37 a pak jsem ho kontrolně měřila v zadečku a tam měl 37,5. Každý člověk to má zkrátka jinak a chce to nějakým způsobem ozkoušet.
Ahoj
My si taky pořídili ušní teploměr před třemi lety. Měření v uchu je velmi přesné. Teploměr v zadečku není nic moc, musí se odečítat 0,5stupně. Jestli má dítě teplotu nad 38stupnů, znamená to horečku. Zkontroluj si teploměr na sobě, jestli měří správně. Může být poruchový. Rozhodně jestli má tak vysoku teplotu, tak srazit.
Malá má v uchu běžně 36,5 a teplotu nad 37,5 bereme jako varující.
To Anette - tys me spatne pochopila! Jestli jsi studovala ten navod k teplomeru, pisou tam, ze mas zmerit dite, pokud je zdrave a z toho pak vychazet pri urcovani teploty! Muj syn, kdyz je zdravy, ma teplotu okolo 36,3, takze 37 povazuju za zvysenou…
Ale jinak, pokud dodrzis navod, tak si myslim, ze usni teplomer je jeden z nejpresnejsich (a pro dite nejpohodlnejsich) teplomeru!!!!
Eliska
Holky poraďte, jaký máte typ a jak měříte, něco asi dělám špatně
. My máme OMRON Temp 510 a opravdu pokaždé v jeden okamžik naměřím něco jiného a má poměrně velkou tu sondu…Dělám to podle návodu, nejdřív kolmo k uchu (vodorovně k zemi) a potom o 90st dolů (kolmo k zemi). Opravdu mám problém ho s tím změřit…