Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, prosim o radu. Mam 14.mesicni holcicku. Uz od porodnice mela prehozeny den/noc. V noci byla čilá, chtela si hrat a pres den spinkala. Ze zacatku usinala az kolem 1 hodiny rano. Pak se to posunulo na 2,3,5,7h. az zacala usinat az v 10 rano. Takze jsem delala vse pro to aby uz usla. Prvne jsme houpali v lehatku, pak uspavali v naruci a pak usla jen tak, ze jsem si ji polozila na sebe a placala ji po zadecku. To bohuzel trva az do dnes. Uspavani ani netrva dlouho.Vzdy okolo 5minut a za chvili usne. Par krat jsem ji jen polozila, lezela u ni, hladila ji ale jen plakala a chtela ke me. Jeste podotykam spinka semnou v posteli. Mela jste nektera take tento problem? Zabralo neco? Moc dekuji za rady.
@mumi91 v cem je problem, nechapu. Ze ji polozis na sebe a poplacavas? V kolik chodi spat ted?
Chodi spat okolo 20h. Chtela bych aby se naucila usinat sama. Chteli by jsme druhe miminko a bojim se, ze tohle pak bude problem.
Take nechapu. Polozis ji na sebe, poplacavas a za 5 min usne? Tak gratuluju, podle mne je to krasny, funkcni zpusob uspavani.
To považuješ za problém ležet 5 minut vedle dítěte? Já tohle u svého považovala za super, taky s náma spí v posteli. Teď, kvůli zrušení dudlíku, rýmě, očkování, prořezávání dalšího zoubku, už víc jak 2 měsíce uspáváme min půl hodiny (ležím vedle něho, občas houpu dupou, občas polácám, on klidně leží ale ne a ne usnout). To považuju za problém a doufám, že se brzy zase srovná a urovná sám. Těch 5 minutek si užívej.
Ahoj, my jsme dřív taky pořád řešili, že dcerka - nyní 13 m neumí usínat sama… neřešte to. vývojově to ty děti zvládají až časem… + pár zázračných výjimek + vyřvané děti… váš rituál je super a i kdyby tak zůstal s druhým tak je to v poho
my uspáváme déle a i tak už je super, že to teď zabírá a dcera se pořád budí 2-5* za noc:-)
Omlouvam se, ted to musi vyznit tak ze mi tech 5 minut dela problem. Pred mesicem jsem ji poplacavala i hodinku. Trvalo to, ted uz ji davam spat unavenou, takze staci pak uz jen chvilinka. A take se mi mala v noci budi. I 3 krat za noc. Neni pro me problem uspavani ale nechci at je pak zavisla jen na me aby usnula.
5 minut mi prijde v pohode. dceru jsem od 13 mesice do 20 uspavala v naruci za chuze a nekdy i 3/4 hodiny a zada to pekne odnesla. casem to urcite pujde.
@mumi91 A uspává třeba tatínek? Chodí k prarodičům na návštěvy, kdy ji třeba uspávájí přes den?
Našemu je vlastně úplně jedno, kdo vedle něho leží. S manželem se u uspávání střídáme, jednou za 14 dní je přes den u tchyně, ta ho uspává po obědě. S mojí maminou se vidí jednou za čas, ale i když se vídají málo, v klidu ho uspí přes den i večer.
Tatinek uspal ale jakmile ji chtel polozit z rukou do postele, vzbudila se a zacala plakat nanovo a chtela maminku. U prarodicu je casto ale spis jen odpoledne po spanku. Nekdy jim tam jeste kolem 18h. odpadne ale o to jde pak doma pozdeji spat( usne az kolem 23h.). Uzila jsem si hodinovych uspavani pul roku, kdy mela v noci den. Blizila se 7h. ranni a mala ne a ne zabrat a ja byla uplne vyrizena, zoufala.Me to uspavani nevadi. Nekdy je to 5minut, jindy 20.. jen mi jde pak o hlidani u prarodicu pres noc, skolka atd..a jak rikam, planujeme dalsi mimi, tak to bude narocnejsi. Asi mozna zbytecne plaším, a chce to jen cas..treba k tomu casem dospeje sama..
Jistě že k tomu dospěje sama, je to přirozený vývoj. Lepší než nechat vyřvat a trápit. Pět minut je krása.
Vidíš, a dětem by se mělo před spaním číst. Takže já i přesto že mám dítě co samo usne tak prostě 15 minut čtu protože to má rád. Takže tam s ním těch 15minut jsem i když usínat umí. Vůbec bych neřešila pět minut, klidně i půl hodiny. To se dá normálně zvládnout i s miminkem. Do školky má ještě hoodně daleko, to vůbec neřeš, do té doby se hodně změní a dozraje.
@phan86 dekuji, uklidnila jste me. Vsude okolo jen posloucham( hlavne od moji mamky a tchyne) ze je uz dost velka na toz aby umela sama usinat atd. Porad jim pripominam ze v nasem pripade to nebylo, rozmazlovanim, chovanim a nosenim jen kvuli zaplakani ale tim, ze cely spanek mela chudinka prehozeny a my ji JAKKOLIV uspali, hlavne ze usla. A uz me to nebavi.. vidim, ze nejsem v tom sama a ze jsou i slozitejsi pripady. Dekuji ![]()
@Aletheia mate pravdu. To ja bych zase rada cetla ale mala vubec neposloucha a ani to nevnima. Tak se chvili mazlime, delame plysackum moja, moja, travime tam pul hodinku i s tatinkem a pak dam jen dudlika, vezmu si ji na sebe, mala si uz najde svoji polohu a po placanim usne..asi opravdu lepsi, klidnejsi usinani pro malinkou nez stres, vyplakavani..na to bych ani nemela. Navic, ona za to nemuze ![]()
@mumi91 píše:
@Aletheia mate pravdu. To ja bych zase rada cetla ale mala vubec neposloucha a ani to nevnima. Tak se chvili mazlime, delame plysackum moja, moja, travime tam pul hodinku i s tatinkem a pak dam jen dudlika, vezmu si ji na sebe, mala si uz najde svoji polohu a po placanim usne..asi opravdu lepsi, klidnejsi usinani pro malinkou nez stres, vyplakavani..na to bych ani nemela. Navic, ona za to nemuze
Tak ona je na pohádky ještě malá. To byla spíš reakce na to jak okolí tlačí na to aby dítě samo usínalo. Dát spát, pusu a čau. A na druhou stranu hustí jak dnešní generace nečte a čučí do tabletů. To máš těžký.
Já jsem v tom věku uspávala hodinu i dýl, prostě mě potřeboval, bylo to na hlavu ale když se na to podívám zpětně tak to taková hrůza nebyla. Vyrostl z toho, stejně jako každé spokojené dítě. Naopak dítě vyřvávané pak má ty problémy se spánkem dlouhodobé, je dobře že jsi to intuitivně okamžitě zavrhla.
Pokračuj v tom, malá bude potřebovat kontakt i když bude miminko, bude to pro ni těžké a osamostatňovat ji na sílu nemá cenu. Myslím že to děláš skvěle, nenech se rozhodit. ![]()
Mně 14m usne do deseti klidně s tatínkem, zato se budí co 2,5h v noci a bez nakojení neusne. Takže 3× za noc buzení ještě jde. Vyroste neboj. Mně starší začli spát celou noc až po druhém roce. A to u nás ta „celá“ noc končila mezi 5-6.