Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@eetel píše:
Někdy uspávám i hodinu, pak odejdu něco dělat a než jdu spát, kolem půlnoci je cca třokrát opět vzhuru se slovy, „kde je maminka, jdeme spinakt spolu…“
udělalas chybu, žes ji uspávala, teď chce dcerka abys sní šla spát. Teď musíš počkat až ji to někdy přejde.
Nase 8 mesicni dcerka uz s nami take spi asi natrvalo. Kojim tak je to pro me pohodlnejsi, ale je pravda, ze v postylce uz spat nechce a i kdyz se mi ji obcas podari v noci prenest do postylky, pozdeji se stejne probudi a konecna. S kravalem ji odnasim zpet k nam. Podle me zalezi na povaze ditete. Nektere je uzkostlivejsi a vyzaduje kontakt i v noci, jine si vystaci samo. Znam maminy, ktere nechaly deti vyrvat a naucily se spat samy, ale tohle nejak asi neni na moje nervy. Obcas bych urcite uvitala nocni klid v nasi posteli, ale jednou z toho malicka vyroste.
@mojmira
A proc udelala chybu? To je chyba, kdyz chcebyt dite s mamou a mama mu to dopreje?? ![]()
Starší spávala se mnou v posteli, pak i s malinkou…ve 2,5letech se sama rozhodla, že chce do postýlky
!
Nikdy jsem holky nijak zvlášť neuspávala (rituály apod.),prostě jsem si s ní, pak s nima lehla a ony usnuly
!!!
Až budou větší přejdeme na pohádky, no zatím je „nechci rušit“,musí mít klid, tmu a…mě
!Já pak, když usnou odcházím a užívám zaslouźeného klidu
!!!
Nemyslím si, že jsem udělala chybu…prostě když pláče, nenechám ji samotnou. Nesnáším vyřvávací metody…Nikdy jsem to nedělala a dělat nebudu. Je mi těch dětí upřímně líto, jak se musí cítit? Sami ![]()
@eetel píše:
Nemyslím si, že jsem udělala chybu…prostě když pláče, nenechám ji samotnou. Nesnáším vyřvávací metody…Nikdy jsem to nedělala a dělat nebudu. Je mi těch dětí upřímně líto, jak se musí cítit? Sami
Deprivanti…
@eetel taky vyrvavacku nemam rada, s holkou jsem vzdy byla, kdyz me potrebovala, do 14m byla uspavana v naruci..jen spolecne spani teda nedavam, nam se osvedcilo spani na vlastnich postelich vedle sebe, kdyz potrebovala, natahla jsem k ni ruku..
Ve dvou letech jsme dceru uspávali i hodinu a půl. Teď (skoro 2 a půl) v zimě usínala do 5 minut. Je to ale 6 dní, co jsem zkusila po přečtení pohádky odejít. Vysvětlila jsem jí, že budu hned vedle, milionkrát jsem jí dala pusu, řekla, že jí miluju a ona mě až na včerejšek nechala odejít. Včera to ale zkoušela. Říkala „Maminko, posím, hají tady…“ No hrůza. Bylo a je mi jí tak líto.
Zkusila jsem ale odejít a ona si mě už nevolala a hned usla.
Neporodit v únoru, tak jí stále uspávám. A ráda! Aspoň že je s námi v posteli. ![]()
Máme problém se spaním malé od narození, takže moc neporadím… Je to pokaždé něco. Když zmáknem jedno tak, že se dokonce i v noci vyspíme, stane se něco jiného, kvůli čemu jsme celou noc vzhůru ![]()
Nejdřív obrácený režim, pak prdíky, pak zoubky, pak noční děsy…šílených bylo vždycky 14 dní po jakémkoliv očkování, naposledy začátkem prosince
. Uspávání večer trvá hodinu až 2, když je nejhůř tak i 3 hodiny… Naše Eli je řvací od miminka. Budí se tak 3× za noc s řevem. Dřív jsem k ní taky vstávala, ale pokaždé zas minimálně půlhodina uspávání mě fakt odrovnávala. Pak jsem jednou zkusila dělat v noci ‚mrtvýho brouka‘, bulela 5 minut pak zalehla a spala dál. Takže to tak praktikujeme dál. Jakmile brečí hodně, tak si ji bereme k sobě. Ale to se nikdy nevyspím já. Protože malá hrozně kope. Takže rady typu - potřebuje maminku, spěte s ní v posteli - jsou vhodné ne pro každého
. Já radím vytrvat. Číst pohádky dozblbnutí a doufat, že ty naše andílky to brzo přejde ![]()
@eetel píše:
Nemyslím si, že jsem udělala chybu…prostě když pláče, nenechám ji samotnou. Nesnáším vyřvávací metody…Nikdy jsem to nedělala a dělat nebudu. Je mi těch dětí upřímně líto, jak se musí cítit? Sami
Mám to stejně, takže stále uspávám a syn (28m) se mnou sdílí lože. Některé noci se budí, většinou ne, ale nikam nemusíme, pohladím/přitulím a spíme dál ![]()
Uspavaní nám taky občas trvá déle, záleží na tom, jak moc je unavený (nebo přetažený
), pak taky „zkouší“ a kulí na mě ty svoje velké oči, že chce jeste vodu/jídlo/ autíčko/ukazovat obrázky v knížce…nejrychleji usne, když zavřu oči a dělám, že spím. Jedna ukolebavka je samozřejmostí, ale az v klidu leží ![]()
@mmuerka Naše se taky rozvaluje. Tak jsme se vzdali postele. Na zemi máme 3 velké matrace a jsme všichni spokojeni.
@Elilen škoda, že máme malou ložnici
nevejde se nám ani postýlka vedle postele
. Ale příští rok plánujeme se ložnice vzdát úplně ve prospěch malé. Ale dost se obávám, jak to bude dávat sama v místnosti. Jestli jí taky nebudeme každý den mít u nás v posteli, když už nebude v postýlce se špriclema ![]()
@eetel Ahoooj Etelko ![]()
Napíšu ti jednu věc.. Tvoje malá, si z tebe udělala klíč k usnutí..něco, co prostě máme u usínání a jsme na to tak zvyklí, že se nám bez toho hooodně špatně usíná. Nejčastějším klíčem je tma, postel.. Já potřebuju něco pod hlavou a být něčím přikrytá, zachumlaná. Někdo neusne bez radia s písničkami, jiný bez tikotu budíku.. Tvoje malá potřebuje tebe. A pokaždé když procitne, potřebuje tě, aby zase zabrala. kamarádka takhle měla syna v posteli a kdykoli procitl na 1/4 oka, kontroloval, že je tam s ním..musle ho pohladit a udělat ššš.. ani o tom nevděděl a spal dál, ale BĚDA kdyby se ššš neozvalo, v tu ránu by byl vyrvál. Nakonec jí nezbylo, než ho ze své postele vyšoupnout a prostě naučit usínat a hlavně spát samotného, protože porodila druhé. Tvoje malá je náročná, potřebuje tě víc než jiné děti, ale některé věci by pochopit už mohla a naučit se je. Vzala bych to nějakou motivací, vlastní velkou postelí, svítícím čímsi u postýlky, velkým plyšákem.. aby se prostě přeorientovala na něco jiného, co jí bude dělat klíč k usnutí. Když se pevně rozhodneš, půjde to. Ale nesmíš váhat, být nejistá a couvat při prvních náznacích nezdaru. V životě nebude vždy po jejím, měla by život sakra těžký, kdyby se to doma v ranném věku nenaučila.. Hodně štěstí. A doufám, že jinak se máte dobře a malá ti dělá radost
Krásné Vánoce
(Kdybys chtěla, vyzjistím ti od té kamarádky, co u nich tenkrát na kluka zabralo, čím dosáhli svého
)
@lekarnicka28 tak by mě zajímalo, jak to je u nás. Malá na včerejšek spala u tchýně a nejenže s SAMA řekla v 8 večer, že chce hají (doma ji dáváme od roka spát v 9 večer a to ji ještě přes hodinu uspáváme
), ale i sama usnula s knížkou v ručičkách a celou noc spala!
Připadám si pak jak nemožná a nechápu, co dělám blbě
. Jestli je to jak píšeš, že já jsem také malé klíč, tak jakto, že když nejsem v dosahu spí líp než se mnou?
Jen doufám, že nejsem nějaký noční šiřič negativní energie
, tak nějak si poslední dva roky připadám ![]()