Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No,to bych potřebovala taky radu na odnaučení takového uspávání.
No, si říkam,na co vůbec mam postýlku. Po dnešní noci tam asi půjde.
Tak u nás zabralo (ovšem asi až napočtvrté) místo prsa si k němu lehnout a „uhladit“ ho až k spánku - sice pořvával, ale celkem málo a nechal se tak uspat. Ale prostě asi jsme zrovna kápli na den, kdy měl na to náladu nebo už byl dostatečně velký (rok a tři měsíce). A tímhle způsobem jsem pokračovala i v noci, a do tří dnů jsem přestala kojit…
Prcek usíná u prsa? Taky jsme měli takový problém.U nás se to odnaučování ale bohužel neobešlo bez pláče.
Ale netrvalo to dlouho.
Prostě nakojit a jak začal usínat šup do postýlky a už nebylo mlíčko, když se znova dožadoval. Jsou to tři měsíce a můj brouček už nepotřebuje ani prso, ani dudlík na usínání.
Doufám, že nevypadám jako krkavčí matka, snažila jsem se mu to vynahradit jinými rituály, ale bohužel to bylo i tak s pláčem.
fialína píše:tAK NAM UŽ JE ROK A PUL A PROŠLO BY TO SE ŘEVEM JEN V NOCI,KDYŽ SE VZBUDÍ(USPANEJ U PRSA)JINAK MAM POCIT,ŽE BY SNAD NESPAL.
Tak u nás zabralo (ovšem asi až napočtvrté) místo prsa si k němu lehnout a „uhladit“ ho až k spánku - sice pořvával, ale celkem málo a nechal se tak uspat. Ale prostě asi jsme zrovna kápli na den, kdy měl na to náladu nebo už byl dostatečně velký (rok a tři měsíce). A tímhle způsobem jsem pokračovala i v noci, a do tří dnů jsem přestala kojit…
Kvido píše:
Prcek usíná u prsa? Taky jsme měli takový problém.U nás se to odnaučování ale bohužel neobešlo bez pláče.![]()
Ale netrvalo to dlouho.
Prostě nakojit a jak začal usínat šup do postýlky a už nebylo mlíčko, když se znova dožadoval. Jsou to tři měsíce a můj brouček už nepotřebuje ani prso, ani dudlík na usínání.
Doufám, že nevypadám jako krkavčí matka, snažila jsem se mu to vynahradit jinými rituály, ale bohužel to bylo i tak s pláčem.
Honzík by se v momentě přenesení do postýlky probral-„co to je“ a neusnul.Vzbudil by se i uspalej proto spí se mnou,bzlo to pohodlnější a nevěřila jsem,že ho to ted blbě odnaučim.Schvalně ho zkusim do te postýlky dát a za chvíli napíšu.---------------------------Tak to nevyslo,nechtěl si ani lehnout .......ted je v posteli mojí uspanej u prsa............Budu mít někdy dítě spící v postýlce s hračkou?
Ahoj Lucky. Proč odnaučovat? Na usínání u prsa přeci není nic špatného… Malá mi usla vždycky u prsa v klidu, v pohodičce, bez nervů, bez pláče, rychle… Vyhovovalo to jí i mně, takže nebyl důvod, proč to měnit
Uspávala jsem ji u prsa do podzimu (čili do jejích dvou a tři čtvrtě roku), pak jsme jí vysvětlili, že bude nadále usínat sama a proběhlo to absolutně hladce, bez křiku… Malá má za chvíli tři a půl, kojím pořád a děláme to s uspáváním tak, že přečtu pohádku, pak si cucne z prsa a potom popřeju dobrou noc a odcházím. Jestli vám tenhle režim vyhovuje, tak bych u něj klidně zůstala a neznepokojovala se tím, že ten a ten to kritizuje… Takových věcí je: nespěte s dítětem v jedné posteli, nechovejte ho, když pláče atd. Když vám to a to funguje takhle prima a jste spokojení, tak si jděte svou cestou a neřešte co si kdo o tom myslí…
U nás zabralo to, že začal uspávat taťka… Koupila se nová - větší postýlka a mrňous usínal v ní, vzal to v pohodě. Teď se to ustálilo na tom, že se večer pustí pohádka a malej do pár minut chrní… ![]()
Taky nevidím na uspávání u prsa nic špatnýho, pokud to vyhovuje oběma stranám, ale mě to (jak jsem těhu) začínalo už vyčerpávat, byla jsem na nervy i z toho, jak to pak manžel s malým zvládnou, až budu v porodnici a byla jsem pak protivná, takže se udělal radikální řez
Malej pak párkrát, když v noci nešlo ho utišit jinak, ještě v postýlce dostal prso, ale během týdne už nebylo potřeba a vesměs je schopnej konečně prospat celou noc ![]()
Dokud fakt pil, bylo mi líto mu to mlíko brát, ale v okamžiku, kdy jsem už v podstatě byla bez mlíka a on jen žužlal jsem si řekla, že by to mohl zvládnout a bylo to v pohodě ![]()
Nouky píše:
Ahoj Lucky. Proč odnaučovat? Na usínání u prsa přeci není nic špatného… Malá mi usla vždycky u prsa v klidu, v pohodičce, bez nervů, bez pláče, rychle… Vyhovovalo to jí i mně, takže nebyl důvod, proč to měnitUspávala jsem ji u prsa do podzimu (čili do jejích dvou a tři čtvrtě roku), pak jsme jí vysvětlili, že bude nadále usínat sama a proběhlo to absolutně hladce, bez křiku… Malá má za chvíli tři a půl, kojím pořád a děláme to s uspáváním tak, že přečtu pohádku, pak si cucne z prsa a potom popřeju dobrou noc a odcházím. Jestli vám tenhle režim vyhovuje, tak bych u něj klidně zůstala a neznepokojovala se tím, že ten a ten to kritizuje… Takových věcí je: nespěte s dítětem v jedné posteli, nechovejte ho, když pláče atd. Když vám to a to funguje takhle prima a jste spokojení, tak si jděte svou cestou a neřešte co si kdo o tom myslí…
PĚKNĚ NAPSANÝ.
mě malá jinak než u prsa neusne a mě to tedy nevadí, ale spíš přemýšlím jak ji naučit spát v postýlce. Kojim jí v leže v naší posteli ale jakmile bych ji chtěla přenést tak je hned vzhůru a tím že malá nejde spát před půlnocí tak už to ani nezkouším, ale mám strach až bude lízt a přetáčet se aby nám v noci nespadla s postele.. ![]()
Medulka-Lucka píše:
mě malá jinak než u prsa neusne a mě to tedy nevadí, ale spíš přemýšlím jak ji naučit spát v postýlce. Kojim jí v leže v naší posteli ale jakmile bych ji chtěla přenést tak je hned vzhůru a tím že malá nejde spát před půlnocí tak už to ani nezkouším, ale mám strach až bude lízt a přetáčet se aby nám v noci nespadla s postele..
Tak to přesně je náš Honzík.A taky jsem měla strach,aby nespadl.
no budeme to muset nějak pořešit.. nejradši bych aby spala v postýlce ale to se asi nepovede, malá se ke mně krásně tulí je to náš mazlík
ale já jsem pořád hrozně rozlámaná a dost mě bolí záda a nemůžu se v noci ani otočit když se tulí ale na druhou stranu mi to bude chybět..
jinak zábrana je dobrý nápad, diky..
Až na to někdo přijdete, tak mi dejte vědět
Našemu Tobískovi je 22 měsíců a taky je zvyklej usnout až u mě na prsu, který jak usne pustí a můžu ho klidně přenést do postýlky
poslední dobou musí mít vedle sebe i tatínka, takže dokud nejde spát i mužskej tak řádí
…ale mě osobně to nevadí zatim
, užívám si to…u prvního syna jsem to měla také tak. naučil se usínat sám ve svý postýlce až když sem ho odstavila ![]()
@Nouky píše:
Ahoj Lucky. Proč odnaučovat? Na usínání u prsa přeci není nic špatného… Malá mi usla vždycky u prsa v klidu, v pohodičce, bez nervů, bez pláče, rychle… Vyhovovalo to jí i mně, takže nebyl důvod, proč to měnitUspávala jsem ji u prsa do podzimu (čili do jejích dvou a tři čtvrtě roku), pak jsme jí vysvětlili, že bude nadále usínat sama a proběhlo to absolutně hladce, bez křiku… Malá má za chvíli tři a půl, kojím pořád a děláme to s uspáváním tak, že přečtu pohádku, pak si cucne z prsa a potom popřeju dobrou noc a odcházím. Jestli vám tenhle režim vyhovuje, tak bych u něj klidně zůstala a neznepokojovala se tím, že ten a ten to kritizuje… Takových věcí je: nespěte s dítětem v jedné posteli, nechovejte ho, když pláče atd. Když vám to a to funguje takhle prima a jste spokojení, tak si jděte svou cestou a neřešte co si kdo o tom myslí…
Přesně tak. Je to otázka priorit a pro každého z nás to může být jiné, protože každá z nás je jiná. Nepřipadne mi vůbec ohrožující, pokud dítě usíná při kojení, hlavně že je spokojené
Moje máma nám ve svém pokročilém věku „pořídila“ malého sourozence, kterého nosila v šátku, ještě ve třech letech kojí, spí s nimi v posteli, no prostě dělá věci, které jsou možná pro někoho za vlasy přitažené, ale prcek je naprosto pohodové dítě a žádné známky toho, že by mu to nějak škodilo, se zatím neobjevují. Podle mého by se při výchově dětí měl brát ohled taky a hlavně na děti, ne jen na svoje podhodlí a řídit se nějakými nastavenými pravidly, které jsou možná jeden velký nesmysl.
@akiva píše:
Podle mého by se při výchově dětí měl brát ohled taky a hlavně na děti, ne jen na svoje podhodlí a řídit se nějakými nastavenými pravidly, které jsou možná jeden velký nesmysl.
Pohodlím? Jak uspáváš, prosím, své děti? Já jsem neváhala několik týdnů odsávat mlíčko (v noci každé dvě hodiny), když neuměl sát, když byl nemocný, tak jsem se o něj po nocích starala, aby mu nic nechybělo. Ale teď prostě padám na hubu, když chce uspávat na prsu každou hodinu a vyspím se tak 4 hodiny denně, protože po tom, co se ukojí ke spánku, tak já čumím ještě půlhodiny a nespím…do toho mám termíny v práci, které nestíhám a nemyslí mi to abych je dotáhla do konce. Když je někdo v situaci, že se to dá zvládat, tak prosím, možná nejsem tak odolná jako jiné maminky, ale já to prostě nezvládám a neřekla bych, že je to zrovna moje pohodlí, které mě tu nutí pročítat rady a tipy jiných maminek jak na usínání u prsu…