Uspávání je čím dál těžší

89
17.6.23 12:22

Uspávání je čím dál těžší

Ahoj, je mi jasné, že uspávání se tu řeší na sto možných způsobů, ale ráda bych věděla, jestli má někdo podobnou zkušenost, a kdy došlo k nějakému zlepšení situace :D

Příjde mi, že je čím dál tím těžší přes den uspat syna (nyní 5 měsíců). Doma jsme dřív uspávali hopsáním na balonu, a pak odložením do postýlky, když se to stalo neúnosným, pořídili jsme hojdavak. Ten dlouhou dobu fungoval úplně zázračně, syn se přímo usmíval, když jsme ho do něj položili, a do 5 minut spal. Postupně nastal úplný obrat, a nyní jen co vidí, že ho do hojdavaku nesu, už začne brečet. Zároveň je to pořád jediný způsob, jak ho doma uspat, takže i přes počáteční odpor stále uspávám v něm, ale je to čím dál tím těžší a hrozím se dne, kdy to nepůjde vůbec.

Další průser nastává, když jsme někde bez hojdavaku :D Dřív se dal s dost velkým usílím uspat v kočárku, v poslední době už v něm nevydrží ani ležet vzhůru. Dlouhou dobu krásně usínal v nosítku, stačilo chodit po venku, nyní v nosítku usne jen když ho u toho zároveň i kojím (a po půl hodině je zas vzhůru). Uspávání v náručí nepřichází v úvahu, nechce se nechat chovat „naležato“.

Zkrátka je to usínání čím dál větší boj, přitom stále potřebuje 4-5 denních spánků, takže si těch bojů za den užiju fakt požehnaně. Aby toho nebylo málo, poslední dva týdny začíná být hrozně otrávený přes den, dřív vydržel cca 1.5 hodiny v dobré náladě, a pak se šlo uspávat, nyní začíná být protivný klidně 45 minut po probuzení a je neskutečně těžké ho něčím zabavit do dalšího spaní. Začala jsem dokonce kojit dvakrát tak častěji než předtím, protože jedině to kojení ho vždycky aspoň na chvíli zklidní. Říkala jsem si, že to bude růstový spurt, jenže to trvá už třetí týden :D Stále kontroluju jestli nerostou zuby, ale taky nic nevidím :D

Tak nějak jsem asi čekala, že to s přibývajícím věkem bude jednodušší, ne čím dál tím horší. Máte podobnou zkušenost? Kdy se to zlomilo? Hlavně mi prosím nepište, že vaše děti stačilo položit do postýlky, pohladit po hlavičce a oni spinkali, a podobné utopie, na to opravdu nemám nervy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Kocicka1987
17.6.23 13:00

V 5mesicich mi dcerka chodila spát dvakrát za den zhruba v 9h a potom okolo 1h, okolo roka dopolední spánek odpadl a chodila spát okolo 11h, to se pak posunulo…do více jak 2let spala v kočárku venku, když hodně mrzlo tak v kočárku v zádveří…často taky spala bez problémů v autě cestou z výletu/ na výlet 🤩ber ho hodně ven, ať je vyvětraný…ale máme dům se zahradou, takže mohla spát na terase…

• Citovat
  • Upravit
2840
17.6.23 13:05

A co zavinovacka? Já malého do ni dávala, ikdyz už se nevešel, měl ji jen kolem rukou a hrudníku, nohy trčely ven. Vždy s ni vedel, ze jde spát a pak jsem ho uspala kojením/houpanim na míči s kojením. Doteď usina strasne, ale dá se, hlavně už spí jednou denně… Úplně si to pamatuji, to uspavani 5× denně :zed: A když je nepříjemný, nechce jít spát?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
705
17.6.23 13:17

U syna se to spani porad menilo a kazdou chvili zabiralo neco jineho. U prsa, v naruci chodit, houpat na balonu, v satku, zpivat, pak zas nezpivat :mrgreen: V kocarku moc nespal nikdy. Budete si muset najit novy zpusob uspavani, neco, co zas na chvili zabere :hug: Sledovala jsem bdela okna, to nam dost zabiralo a zabira vlastne porad.
A v tomto veku byl syn taky podrazdeny, furt se muselo neco dit, menit prostredi, hracky, hosit v naruci… Zlepsilo se to, az se zacal plazit, to si pak najednou zacal hrat i sam a dostal se kam potreboval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
705
17.6.23 13:18

Jeste muzes zkusit bily sum, ten u nas zabiral tak do pul roka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
17.6.23 13:53

@Janee19 Zavinovačku jsme používali na večerní uspávání, při hopsání na baloně, stejně jak to popisuješ ty… to taky přestalo fungovat :D
Možná že i chce spát, ale rozhodně nejde uspat :D Nejlíp jde uspat, když je vzhůru tak 2 hodiny, takže po tak krátké chvíli vzhůru není šance.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
17.6.23 13:56

@karkuš Bdělá okna sledujem poctivě, bílý šum používáme od narození. Já jsem smířená s tím, že ty uspávací způsoby se časem mění, ale příjde mi že jen k horšímu, nevím kam až to dospěje :zed:
Taky si říkám, že je otrávený z toho, že by se chtěl pohybovat a neví jak na to, často se vzpírá na rukách a odráží se nohama, ale pohyb z toho není :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
17.6.23 14:01

Myslím, že spi moc často. Tři spánky by měly stačit. Po 45 minutách neusne, to je jasný. Prodloužila bych bdele okno na 2,5 až 3 hodiny. Ta nespokojenost po 45 minutách může pramenit z necoho jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Beruska97
17.6.23 14:02

4-5 spánků je docela dost, seš si jistá že je ospalej a ne jen protivnej? Náš mladej je taky takovej kňoura, taky 5m, pořád potřebuje pozornost a akci. Ale spí jen 3× denně a začíná to vypadat že se to redukuje na 2 spánky.

Možná nejde uspat protože spát nechce..? Těžko říct, nejsem expert na děti, ani na to svoje :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
326
17.6.23 15:07

Nase mala mela v 5mesicich taky 4 spanky. Na 3 se pohnula az po ukoncenem 6m. Ale bdela okna byla teda 2~2,5 hodiny. Myslim si, ze okolo toho 5 mesice jsme se zpatky na cas vratili k zavinovacce a peknemu zavinuti, protoze okamzite po odlozeni z naruci rozhodila nohama a rukama a byla vzhuru.. sice u zavinovani obcas protestovala, ale usla rychle a vydrzela aspon chvili spat. Rozhazovani rucickama a nozickama si az az vynahradila v bdelosti..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
17.6.23 15:21

@Santa Juana 3 hodiny určitě nevydrží, už po těch dvou je nesnesitelný a ubrečený, to už nejde ničím zabavit. On ráno vstává kolem 5 a na noc usíná mezi 8-9, takže 3 spánky za den jsou málo.

Navíc ty spánky si dává dost krátké, dřív to pravidelně bylo jen 30 minut, v poslední době se některé teda prodlužují na hodinu až hodinu a půl, ale půl hoďky pořád vedou :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1024
2.7.23 22:49

@Rainy146 ahojky…My jsme uspavali od počátku v hojdavaku…syna jsme tam dávalo prakticky od narození a houpali…spal tam krásně, ale pak začal vyžadovat houpání i před večerním spaním, to jsem ho do hojdavaku dávat nechtěla, takže přišel na řadu balón…skákali jsme na balónu opravdu denně každý večer, pak to začal vyžadovat i v noci, protože neuměl usnout bez toho houpání..začal se mi v noci častěji a častěji budit a vždycky jsem musela na ten pitomý balón…některé noci jsem byla častěji na balónu, než v posteli..taky je náš malý docela těžký, má 12 kilo a 11 měsíců, takže mazec…přesně, jak píšeš..někam vyjet bez hojdavaku nebo balónu -nocni můra… Vytvořili jsme mu prostě tím hpu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1024
2.7.23 22:58

@Rainy146 omylem jsem to poslala dřív…chtěla jsem napsat, že jsme mu tím houpáním vytvořili špatný návyk a on se neuměl uklidnit bez něj..takže jsem to jednoho dne prostě přestala dělat, přestala jsem houpat…syna uspávám v posteli, protože nošení nesnáší, nosítko nechtěl nikdy, v kočárku taky úplně dobře nespí, bílý šum nefunguje…takže..přes den sice dáváme do hojdavaku, ale nehoupeme..prostě tam jen leží, držíme ho za ruku, to vyžaduje, ale nehoupeme…večer si k němu prostě lehnu a už umí usnout sám a zklidnit se…ale na začátku to trvalo i hodinu třeba…on má ale celkově špatné spaní…snažím se ho prostě přes den unavit co nejvíce…stále ještě spí 3 krat za den, ale max 45 minut, ale i k tomu jsme se museli dopracovat…jinak je velmi akční a vnímavé dítě, nemá ještě 11 měsíců a chodí, takže si myslím, že i to má vliv… radím ti, abys odbourala houpání a zkusila něco jiného…Jo a od novorozence má to, že večer usne a po 45 minutách se začne budit…od té doby, co jsem přestala houpat se ale neprobudí úplně a já nemusím trávit večery na balónu..hodně štěstí a snad jsem aspoň trošku pomohla :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
3.7.23 00:21

Prijde mi, ze to silene tlacis na silu. A tlak vyvola protitlak, vzdycky.
4-5 spanku mi prijde moc. A uspavani houpanim taky uz mimo.
Zkusila bych se co nejvic vyklidnit ve stylu „no tak nespi, a co“. Dat ho do nositka, kocaru, a delat si co potrebujes. Kdyz bude protivny, tak proste prso.

Lehnout si s nim do postele a kojit vleze jsi zkousela…? Spat s nim a pri prvnim znaku buzeni hned dat zase prso, trochu ho u toho zalehnout, aby ho pohyb nebudil?
Spousta mimin spi vedle spici mamy jak zarezana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
3.7.23 08:33

@Lucie_Sx Teď se to teda ustálilo na 4 spáncích, ale 3 z toho zatím prostě neudělám, ani kdybych se stavěla na hlavu.
Já vůbec nepotřebuju, aby chodil spát, o to nejde :D Ale když se mu chce spát, tak je už je prostě uřvaný a nic ho netěší, nejde ho nijak zabavit. Když dostane prso, tak se na chvíli zklidní, ale pak se začne odtahovat a převalovat a zase pobrekávat, neusne u toho. Vleže kojím dost často, protože je tak zdivočelý, že v sedě kope, skáče šipku po hlavě z náruče a podobné vylomeniny. Když se ho snažím zalehnout, tak ho jednak neudržím, a jednak ho to štve, takže zase řev.

V idelálním případě se u toho kojení dostane aspoň do takového polospánku, že ho pak dám do hojdavaku, párkrát zhoupnu a hned spí, to je ten nejlepší scénář. Kdybych ho dala do postýlky, hned je vzhůru. Kdybych ho nechala ležet tam kde je, tak se taky probere.

V kočáru nevydrží ani vzhůru, natož aby tam usnul. V nosítku teď nastalo zase zlepšení, párkrát mi tam venku usnul aniž bych ho aktivně uspávala :) Ale když nemůže zabrat, tak se mi v tom nosítku akorát vzpouzí a řve, a to fakt nevydržím dlouho mít ten řev přímo u obličeje :mrgreen:

Příspěvek upraven 03.07.23 v 09:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401