Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je docela dobře možné, že jsou přetažené a proto špatně spí. Zkusila bych experimentovat s denním režimem, přidat odpolední spánek.
Je ten starší ve školce? Klidně ho tam nechávejte déle, vždy tam má víc podnětů, než doma a pomůže to s lepším usínáním večer.
Ráno a po odpoledním spánku to chce hodně fyzické aktivity (není špatného počasí, jen špatné oblečení a i při nějaké smogové situaci zkuste třeba chodit na cvičení či plavání uvnitř), večer už klidnější, bez obrazovek a stabilní čas, kdy se jde do postele a co nejstabilnější pořadí úkonů, mezi večeří a spánkem - vytvořit rituál, který se postupně pevně vryje do mozku a jakmile se začne odehrávat, tak se mozek sám začně připravovat na to, že bude brzo spát.
Neuspavam,mala je od mala zvykla,ze ji dam do postylky s dudlikem a oveckou,ona se otoci na bok a spinka ![]()
Neuspavame (dcera ma 4.5 let). Precteme pohadku, dame do postele, pak si k ni jeden z nas na chvilku lehne (tak 10-20 minut), rekne par pohadek, pomazli, a jde. Chodi spat cca v 7 ale teda vetsinou si tam jeste 2 hodiny hraje v posteli s plysakama… Neskace a nedivoci, ale sedi a hraje si nebo prohlizi knizky. Pres den nespi uz od 2 let. Ale uz jsme se rozhodli, ze tu vecerku zkusime posunout, tak na 7.30 a pokud ani to nepomuze, tak na 8. Nema cenu, at se tam 2 hodiny prevaluje, kdyz se ji nechce spat. Budi se tak 6.30-7, ale jeste lezime v posteli do 7.45 (skoro vzdy prijde do nasi postele k ranu).
Ano, uspávám od miminka, dcera byla vždy nespavec a nešlo ji nikdy usnout, ted jsou jí 3 a uspávám stále a budu, ten čas ji věnuju ráda, je hodně živá a prostě má problém usnout, byla by tu schopná běhat přetažená do 3 do rána, pořád vylézat z postele..
máme večerní rituál, vykoupu a jdeme do postele, čteme knížku, povídáme si, mazlíme se, hrajeme si s medvídky, většinou to trva max 45 minut, když je hodně utahaná do půl hodky spí, má fakt problém usnout, je furt v neklidu, je na ni vidět, že by spala a ne a ne usnout, když jsme tam s ní, drží se jen na posteli a pak prostě v půlce hry padne a spí..
přijde mi to normální uspávat malé dítě, ani bych nechtěla ji šoupnout do postele a spi, zavřít a prostě ji tam nechat, v tomhle věku ještě ne, já to mám ráda, škoda, že ještě nevydrží moc u čtení, těším se až povyroste a prostě před spaním budeme číst pohádky a ne si hrát
ale už ted občas něco přečteme a je to fajn, mně nikdy rodiče nečetli, vždy pa a dobrou, vždy jsem chtěla takové to, že si ke mně mamka lehne, rozsvítí lampičku a bude mi číst před spaním a já usnu, místo toho pusa na dobrou noc, zhasnout a spát.. ![]()
ale 2 hodky je dlouho, bud jim uprav režim nebo staršího utahej, klidně bych ho vzala ven ještě večer na procházku, na vzduch, pak by třeba lépe usnul..
v kolik vstává ráno?
dcera chodí spát v 9 a usíná tak před desátou, unavená v půl 10, dřív ani tuk, takchodíme spát prostě později v 9, ráno vstává kolem 7, v noci se ještě budí třeba 3× ale většinou už pochvilce usne, polední spánek má hodku kolem 1 do 2, když ho nemá a nesne odpo jde spát v 8 a usne kolem půl 9, ale zase pak vstane v 6 a druhý den usne po obědě a jde zas večer spát déle..:)
Ano již 7 let. Usne jak kdy někdy cca půl hodiny, někdy hned. Dvě hodiny bych tam s ní fakt nešaškovala. Vypráví mi co bylo, tulime se a jak zmlkne tak je jasný, že je konec ![]()
Uspávám a někdy i fakt hodinu..Přes den nespi,vůbec nechce ani slyšet a večer než zabere to taky trvá. Ona vůbec spavat nechce..A teď co máme miminko ,tak uspávám i dvě hodiny.
uspáváme - skoro 4 letý poslouchá pohádku, někdy usne brzy, jindy za dlouho. závisí to na mnoha okolnostech. 9 letá si chvíli čte, pak si chvíli povídá třeba s tatínkem a jde spát. Obvykle spí dřív než mladší, ten spává ve školce.
Uspavam, většinou půl hodiny, někdy to ovsem trvá déle. Ale! Vidím, že se děti snaží usnout, zastám názor, že hrát si mohou sami. Pokud chtějí, abych byla u nich, tak po pohádce leží a mlčí. Nějaké skákání a rušení se navzájem netoleruji.
Přiznám se, že na to, abych seděla dvě hodiny u postele a něco vykládala nebo četla, na to nemám nervy ![]()
Synovi přečtu pohádku nebo si chvíli, třeba deset minut, povídáme, ale pak pusu, zhasnout a odchod. Občas syn ještě třeba po deseti minutách zavolá, chce pití nebo obejmout, tak pomazlím, ale pak zase odcházím.
Beru to i podle sebe, kdyby u mě někdo seděl a vykládal, tak bych musela být už úplně mrtvá, abych usnula takhle v něčí přítomnosti.
Pokud bych uspávání měla na dvě hodiny, tak bych ho radši dala spát o to déle nebo vymyslela něco jiného. Ale pokud děti (a tím spíš to mladší) nespí po O, tak bych řekla, jestli nebude problém spíš v tom, že už sou přetažení ![]()
Nikdy jsem neuspavala, jako že bych se hodiny hrdlila s nespicimi dětmi. Uspávala jsem miminka u prsu, navázalo to flaškou s mlékem. Když jsme odbourali mléko, tak jsem uložila, pomazlila, pusu a dobrou. A když byli ochotni poslouchat, tak jsem začala číst na dobrou noc. Takže už několik let čtu před spaním, 15-30min. Pak dám pusu a jdu. Poslední dny se flákám, koupila jsem nějaké audioknihy a malý reprák s bluetooth, takže se jen připojím, zhasnu a posloucháme.
Když bylo staršímu 5 a mladšímu 2, tak v té době jsem začínala se čtením. Ale starší od těch cca 2 do 5 let byl zvyklý usínat hned, dobrou, zhasnout a v 8 večer bylo v domě ticho jak v kostele.
Ráno vstáváme v 7. vsichni a jde se do školky.. mladší většinou usne cestou ze skolky v kočárku a spí tak hodinu, po obědě spí 2 hodiny od 13-15, kolem 19.hod bývá už unavený, ale neusne. Ten strarší chodí po obede ze skolky domu a nespí, hrajeme si, nebo jsme venku. Unavený není ani v 9.večer.
Máme dvouleťačku a od doby, kdy jsem naznala, že večerní čtení pohádek pro ni bude přínosné a něco říkající, tak čteme. Jednu, dvě pohádky, většinou zabere při čtení, když ne, tak pak usíná sama, bez problému ![]()