Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
To ti přece nikdo neřekne, když neví, jaké máte výdaje ne? Každá rodina má jiné potřeby..
To musíš vědět ty, jaké máte výdaje. Už jsem to psala mockrát, my máme 45000 čistého a do třetího bychom nešli a nepůjdeme.
Kamarádka se mi diví, ale my jsme rádi, jak vycházíme takto se dvěma dětmi.
Nám by 30 tisíc nestačilo, spíš tak 50, a je to bez dovolených atd, jen běžný provoz.
Já vyjdu s 30.000 čistého v pohodě na 2dospělé a dvě děti a jednoho koně, co stojí mrcha 5000,–, nakupuju vše jen a pouze v Německu, krom pečiva, je tam levněji. Složenky komplet 14000,– třetí bych srdcem brala ihned, ale nejdeme do něj.
Tak nám zbývá asi 8000,– na jídlo, plíny
, benzín (nutnost) apod… je pravda že na malého máme hodně věcí od známých jinak do druhého jsme šli v pohodě protože příjmy se budou navyšovat jak budem doplácet půjčky
jinak musíš se trochu rozepsat kolik jde do bydlení atd…
Tak záleí na ztom, zda platíte hypo či nájem, půjčky, spotřeby, barák či byt, auto…
Taky na tom, jaké máte nároky na životní standard pro sebe a děti, někdo nemůže žít bez dovolených u moře a deseti kroužků pro děti týdně, někdo vezme děti na puťák po Šumavě a nažene je do lesa a do knihovny, ať si tam najdou zábavu sami. Oba modelymi přijdou plnohodnotné, jen to musí vyhovovat rodičům
To si musíte spočítat sami - každý máme jiné výdaje a jinak staré děti. Počítej s tím, že co starší - to větší náklady ( o hodně větší) a to vyděl 3 ma. Dětma. Plus vy, rodiče, náklady na domácnost, oblečení, kroužky atd atd.
Bydlíme v domečku, auta máme dvě. Platíme stavební spoření, penzijní připojištění, dětem pojistky. Našetřená rezerva je cca 600tisíc. Dluhy nemáme.
Takových diskuzí je tady spousta, jen se liší částky.. diskuze typu „myslíte že vyjdu s xy Kč“, „myslíte že si můžeme dovolit 2./3./4. dítě“ atd atd ale nikdy už nikdo nenapíše jaké jsou výdaje, co kdo potřebuje a i kdyby jo, tak jak máme vědět bez jakých věcí se člověk obejde (kadeřnictví, kosmetika, dovolené, značk. oblečení atd. atd..).. Prostě každý má jiné potřeby a jiné priority a dokáže si sepsat na papír všechny výdaje a podobně a vypočítat jestli vyjde nebo ne..
Někdo nevyjde s 30 tisíci s jedním dítětem, jiný z toho uživí dětí třeba 5..
@berry4 píše:
To si musíte spočítat sami - každý máme jiné výdaje a jinak staré děti. Počítej s tím, že co starší - to větší náklady ( o hodně větší) a to vyděl 3 ma. Dětma. Plus vy, rodiče, náklady na domácnost, oblečení, kroužky atd atd.
nemělo to být vynásob 3?
jo, kdyby se náklady dělili, to bych těch dětí měla deset ![]()
@Anonymní píše:
Bydlíme v domečku, auta máme dvě. Platíme stavební spoření, penzijní připojištění, dětem pojistky. Našetřená rezerva je cca 600tisíc. Dluhy nemáme.
Pročetla jsem tady mnoho diskuzí i tak jsem na vážkách. Jaký měsíční rozpočet máte pro pětičlennou rodinu? Stačí 30 tisíc? Až budu pracovat, tak si tak o 10 tis. polepšíme. Není to moc málo?