Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@stinga píše: Více
No, jako, že jsem tu dovolenou zkazila a je starost navíc.
. Veřejné přednášky o nezdravých tamponech. Matka rychle věci vždycky ráda pozvala nahlas. Bylo jí jedno kdo to slyšel. No a to nikdo nechce.
Já s matkou nemám dobrý vztah, v pubertě jsem s ní o tom taky nedokázala mluvit. Tampony jsem taky zkusila, ale nešlo mi to prostě. Pokud máš kapesné, tak bych si zkusila koupit menstruační plavky. Nebo holt se prvních pár dní koupat nebudeš. Já se párkrát u vody jen opalovala nebo se koupala jen chvilku, protože se mi koupat prostě nechtělo.
@Tarena píše: Více
A co je na tom. Starší dcera hned zkoušela tampony, koupila jsem Tampax a po několikáté zkoušení to zapadlo kde má. Mladší dcera o tamponech nechce ani slyset
Nj, když ti to připomíná tvé stárnutí a dceřino sexuálno. ![]()
@Cizinka 999 píše: Více
Nic na tom neni. Jen, ze ze pta zda to utaji. Pisu, ze neutaji, každému bude jasne, ze ma menstruaci.
No, snad jediné, jak se da utajit ms na dovolené je při používání kalíšku nebo mozna menstruacni houby, tu moc neznam.
Ja ji chapu, ze je ji to trapne. Se mnou se o tom taky mamka az tak moc nebavila, jako vysvetlila mi co a jak, nakupovala vlozky, ale zadne detaily jsme neprobiraly, a pred tatkou mi to bylo trapne uplne. Kazdopadne dnes je trosku jina doba, takze bych cekala ze se holky stydet nemusi. Bud vyzkousej ty tampony, nebo holt reknes mame ze mas sve dny, nebo ze se koupat ‚nemuzes‘ - tohle stacilo kdysi rict a kazdy tu holku nechal byt.
Pro priste bych rekla, at si poridis menstruacni plavky, ale asi budes potrobat vice nez jedny, a taky si je budes muset prepirat, takze to taky neschovas.
@Cirrus fibratus píše: Více
no přesně, a hlavně se dcera nebude stydět mi říct, že menstruaci má
@Cizinka 999 píše: Více
@Cizinka 999 přesně, bude to zase ten stejný menstruační troll
Měla jsem spolužačku, s níž matka tyto věci vůbec neprobrala. Bylo to u ní sprosté a neslušné. Spolužačka byla absolutně vykolejená, když to prvně dostala. Poučily ji ve třídě ty ostatní. S matkou měla problematický vztah dlouho do dospělosti. Do výchovy dětí jí kecala, do všeho ostatního taky, ale aby jí řekla, co jí říct měla…
@Pe.M.1 píše: Více
vždyť už před x lety existovala ve škole jakási výchova k rodičovství, rozdávaly se brožurky „děvčátka na slovíčko“, je docela nevěrohodné, že by tyto věci dnes nějaká holka neznala, za nás byla beseda s gynekoložkou, rozdávala nám vzorky tamponů a vložek, a dostaly jsme už nějakou modernější knížečku, než „děvčátka na slovíčko“, tu snad dostala moje matka, ovšem ta měla to „neštěstí“, že první ms dostala už v deseti letech, tak to opravdu nevěděla, která bije, její matka jí opravdu nic neřekla, ale to byla žena přísně katolicky vychovaná, která by letos měla 90 let, kdyby žila
No ja dostala první menzes ve 11 a rozhodně jsem předtím nic z toho neabsolvovala, u nas „sexuální výchova“ proběhla až na SŠ a to tak, že nám učitelka pustila video a zdrhla do kabinetu
Jako biologie předtím proběhla, ale jen na úrovni, kde má kdo jaký orgán. Ma diskusi o pubertě a vztazích nám pozvali kněze v zácviku
Vzorky nám rozhodně ničeho nikdo nedával. Jsem holt ze zaostalého kraje. To jen aby sis nemyslela, že to všichni měli stejně. Já si ale aktivně přečetla někdy kolem 8 let celou Zdravovědu ![]()
Jinak k původnímu dotazu - já takhle absolvovala dovolenou ve 12, tampony jsem zkoušela ale absolutně nebyla schopná zavést a jiné možnosti tehdy moc nebyli. Naštěstí mamka byla poměrně normální a I když já jsem se hodně styděla, tak ona to diskrétně předala dál, aby mě nikdo nezpovídal. Ale utajit to neutajíš, to bude každému hned jasné, proč asi holka sedí na lehátku v kraťasech ![]()
Příspěvek upraven 14.07.25 v 18:51