Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
AHoj Holky, vy ten Utrogestan polykate nebo spis zavadite? Bohuzel ja musim ho zavadet, abych nepocitovala vedl. ucinky - desne se mi motala hlava…
Tak se vas chci zeptat, jestli se da tulit i kdyz mam v pochve Utrogestan?? Neuskodi to nejak manzilkovi
![]()
Tak se nejdřív tulte a pak si zaveď utrogestan
. A jinak já jsem brala Duphaston, což je v podstatě to stejný, akorát modernější preparát. Sice se za něj bohužel doplácí - 10 tablet asi 140 Kč, ale neměl by mít žádné vedlejší účinky - aspoň na mě neměl a to jsem dřív brala Proveru a Norethisteron a to byl děs. Tak já si raději připlatila a byl pokoj. Jo a jednou se mi stalo, že MS nepřišla ani po dvou injekcích agolutinu.
Sasula: přečti si Zebřičkovký deníček č. 85 - Marka
Ještě pro Sasulu: tady jsem našla něco k hladinám FSH a LH. Je to z www.neplodnost.cz
Hladiny obou hormonů by neměly přesáhnout hodnotu 10 IU/l a měly by být přibližně v poměru 1:1.
Je-li zvýšena hladina FSH (zejména nad 10 IU/l), může se jednat o známku počínajícího selhání vaječníků a tam léčebné ovlivnění není možné.
Mnohem častější je výrazně vyšší hladina LH oproti FSH- to je jednou z typických známek syndromu polycystických vaječníků (PCO)- léčba této hormonální poruchy je dietetická (redukce nadváhy u obézních žen), hormonální a u resistentních případů i chirurgická.
Helen 78 děkuji ti strašně mooc! Teď tu brečím, to je hezký příběh
Brečím dojetím jak želva, fakt děkuji, je to mooc hezké!
No já tu hladinu hormonů mám právě kolem 30 jednotek jak LH tak FSH
Teď ale nevím, testy mi dělali v září a pak v listopadu. Od Vánoc beru Duphaston, po prvním vysazení Duphastonu jsem to hned druhý den dostala, moje první mrška po 3/4 roku, která přišla sama jen se zásluhou Duphastonu!
No před týdnem jsem dostala další dávku Duphastonu, v sobotu jsem měla poslední prášek. Od té doby čekám, klesla mi BT, naskákaly pupínky (které dnes již nemám), bolesti bříška, takže je to asi jasné, mrška zase dojde a jsem za ní ráda. Jsem ráda, že konečně díky mé gyndr. dojde znovu k cyklu! Až mě mrška dostihne, hned jdu za svou gyndr. a budeme se bavit o dalších lécích, chce mi dát něco na podporu ovulace. Duphaston měla být zkouška, jestli mi nastartuje cyklus, což se stalo!! (moje malé vítězství) Tak jsem zvědavá co mi dá za další hormony na podporu a jestli se nám podaří ovulovat! Manžel má horší spermiogram a bohužel i když jsme celý loňský rok dbali radám lékařů - vitamíny, zákaz horkých sprch, volné oblečení, spermiogram se nám zhoršil, prý už asi ani nepomůže IUI. No uvidíme. Každopádně chci zkusit, pokud se nahodím a budu mít ovulaci, ještě jednu IUI.
Helen78, také mi v centru doporučili dárcovství vajíčka, ale po dohodě s manželem jsme se rozhodli ještě chvilku počkat a zkusit to, zkusit mi nahodit cyklus. Nechtěli jsme se smířit s tím, že před 3/4 rokem jsem měla normální cyklus, ovulaci a najednou nic. Myslím, že to u mě je především psychického rázu, měla jsem nějaké potíže, které mi toto období nastartovalo
No i přes to, že mi lékaři v CAR řekli, že vypadám podle hormonálních hodnot na 50letou ženskou v přechodu, tak i přesto jsem jednu ovulaci podchytila sama a to i přes to, že v tom cyklu jsem měla hodnoty kolem 30 jednotek!! Hned jsem podstoupila IUI, avšak nedopadlo dobře. Tak nezoufám, věřím si, no a když to nedopadne, máme tu šanci v podobě darovaných vajíček a doufám, že to každopádně dopadne tak super jako v příspěvku, na který jsi mi dala odkaz a který jsem tak obrečela!
Helen78, děkuji ti strašně moc, všem vám mooc děkuji za podporu! Až přijdu od své gyndr. a budu vědět víc, tak se ozvu, abyste také věděli.
Děkuji vám všem strašně moc!!!
Helen, to byl dojemný příběh, taky jsem měla co dělat, abych neuronila slzu!
Je fakt, že ten osud si někdy s lidmi dost zahrává! ![]()
Ahoj holky, já jsem na tom uplně ale uplně stejně, snažíme se si 4 měsíce, dva beru Utrogestan přesně tak jako ty a také nic a meškají mi měsíčky:-(((nevím co mám dělat zda volat gyn, nebo zda čekat, nevím jak na těle poznat zda se něco děje, protože na test /
a ta nervozita. Díky za odpověď a přeji ti at to brzo výjde… ![]()
Ahojky, poradil by někdo? beru už asi půl roku utrogestan(14-25den, 1-0-1), teď jsem brala první měsíc Estrofem 1mg a ten beru vždy 10dní od začátku menses. Jenže jsem 7den od začátku braní utrogestanu jeden prášek zapoměla vzít a ms se dnes dostavila, prosím nemá někdo zkušenost s tím, zda mám brát utrog. dál a nebo ho přestat brát a brát jen Estrofem? snažíme se o mimi už rok a půl a už jsem z toho celá nesvá. ms mám nepravidelné a doktorka zkouší všechno možné. Děkuji moc za rady.
Ahoj, chtela jsem se zeptat, jestli nekdo nemate zkusenist s timto: na nepravidelnou ms jsem dostala utrogestan 17-25. dnem cyklu davky 1-0-1. Uzivam zavadenim jiz 2.mesic. Pri prvnim uzivani nic, nyni od 2. dne mam zvysenou teplotu a citlive bradavky, jsem unavena. Plodne dny mely byt 24.-26.7. Mohlo by jit spis o reakci na lecbu nebo mozne tehu? Me se to na priznaky tehu zda jeste brzy i kdyz tajne doufam… Diky
@jiso píše:
Ahoj, chtela jsem se zeptat, jestli nekdo nemate zkusenist s timto: na nepravidelnou ms jsem dostala utrogestan 17-25. dnem cyklu davky 1-0-1. Uzivam zavadenim jiz 2.mesic. Pri prvnim uzivani nic, nyni od 2. dne mam zvysenou teplotu a citlive bradavky, jsem unavena. Plodne dny mely byt 24.-26.7. Mohlo by jit spis o reakci na lecbu nebo mozne tehu? Me se to na priznaky tehu zda jeste brzy i kdyz tajne doufam… Diky
ahoj čtu tvůj příspěvek a tak by mě zajímalo jak si dopadla? ![]()
Ahojte holky, prosim o radu, jsem treti den po dobrani utrogestanu a ms nikde brala sem 1-1-1, po dobu 10.dnů, bazální tepota 37,5 to na ms nevypada, tehu test negativni…
@Danielitha Ahojky. Mohu se zeptat, jak jsi dopadla? Já právě řeším to samé, MS nikde, už 6 dnů od dobrání Utrogestanu, BT 37,1 a TT negativní.
Čauky, jasně že může, š MS nakonec přišla první pracovní den po svátcích, takže 4. den po dobrání, trvala 4.dny, byla klasického zabarvení, jen intenzitu jsem očekávala teda mnohem větší (jsem na to zvyklá z dob, než jsem kdysi začala brát HA) jinak den před dostavením jsem měla velké bolesti jakoby pod křížema, myslela jsem, že rodím, ale takových bolestí jsem už měla v MS jsem vůbec nedoufala, jsem však ráda, že došla i když vím, že se nejedná o fyziologickou MS…
@Danielitha 4. den… nojá už jsem dnes 6.den. Brala jsem ho loni 2 cykly a vždy došla 3. den po dobrání. Ach jo, se z toho picnu ![]()
@pettta píše:
@Danielitha 4. den… nojá už jsem dnes 6.den. Brala jsem ho loni 2 cykly a vždy došla 3. den po dobrání. Ach jo, se z toho picnu
no, onomožná záleží kolik jsi toho brala? ja 1-1-1, takže celkem 3. globulky za den, třeba z toho nakonec bude ještě těhu, jen se zpozdila ovulace, já měla positivní těhu test a to velmi slabě až týden po vynechání (gs mama 10). Ještě bych počkala a pokud se do 10.dnů nedostaví šla bych k Dr., zus třeba horkou vanu a čaj ze šalvěje:-)
@Danielitha Já brala jen 1-0-1, na těhu to nevidím, mám PCO a 13 DC na ultrazvuku byl jen malej folík 10 mm, tak se právě už těším, až to dostanu a začnu brát dvojtou dávku Clostíku a ono jako naschvál nic
. Vanu jsem zkoušela, červené víno, sexík taky… psala jsem své doktorce mail, do kdy by měla MS dorazit, at se s tím nestresuju ![]()