Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky
,
je mi 30, mimčo zatím žádné, v lednu jsem prodělala revizi po ZT v 8tt. a co mě tíží?
11.5. mi lékařka potvrdila těhotenství (radost převeliká), počínající 9.týden a nasadila mi utrogestan. Beru vaginálně 2-0-2. Že jsem těhotná jsem do té doby vůbec netušila, šla jsem k ní s jiným problémem a to takovým, že jsem celý duben i začátek května buď krvácela nebo špinila krom 10 dní, kdy jsem měla relativně klid. Vždy to bylo hlavně po fyzickém vypětí ať už sport, práce. Proto mi nasadila i utrouš a nařídila klidový režim. Po prvním dni braní utrogestanu špinění i krvácení zcela vymizelo. Ovšem dnes mě kolem třetí ráno vzbudilo wc a co jsem nenašla - větší kapky hnědé krve.
Přiznám se, že mě to řádně vyděsilo a ani se neptejte, co mi projelo hlavou.
Je možné, aby se po týdnu braní utrogestanu a bez špinění zase objevilo? Nebo je zle? Do doby než jsem nic nevěděla a valila si na kole těch svých x km za týden jsem byla klidná, teď jsem doma a úplně mi přeplo.
Extra přiznaky jako takhle nemám, jen mi bývá občas těžko, občas mě natáhne, cítím pnutí v podbříšku…Jsem strašný plašan co? ![]()
@vahala nemusi to znamenat nic ale klidne zajed na pohotovost
lepsi nez se stresovatco se deje ![]()
Asi takhle. Utrogestan ti nezaruci, ze tehotenstvi probehne v klidu. V prvnim tehotenstvi jsem narazove krvacela 3× do tydne zhruba do 10tt. Doktorka mi narovinu rekla, ze mi ho klidne da, ale nepotraceni to rozhodne nezaruci. Takze jsem ho nebrala. Kazde zakrvaceni byl stres, ale zaroven jsem nikdy nejela na pohotovost, brala jsem to tak, ze co se ma stat, to se stane. Rodila jsem v terminu. A krvacela jsem taky kdyz jsem vic zapojovala bricho. Po uklidu, kdyz jsem se natahovala pro neco nahoru do skrine atd.
A tahan a pnout bricho te bude cely tehu. To je jasny, roztahuje se to tam.
No, spíš se divím, že píšeš, že jsi krvácela po námaze a potom píšeš, že sis v klidu valila x km na kole. To by mě asi upozornilo že něco není v pořádku, i kdybych těhotná nebyla.
No a jinak utrogestan nezachrání vše, takže je možné, že krvácíš i teď. Pokud tedy dodržuješ klidovej reži, nesexuješ a tak. A jestli je plod v pořádku, ti řekne doktorka. Někdy to nemusí zanmenat nic, jindy to může být problém. Stejně tak příznaky, někdo má a někdo nemá.
Každopádně držím palce, aby to dopadlo. ![]()
@Verun83 Ahoj Veru, já to ani jako záruku neberu. Jen mě asi děsí ta představa, že znovu od dr. uslyším, že plod neprospívá a bude nutná další revize. Protože toho lednového okamžiku se mi dodnes těžko zbavuje. A kor když jsem konečně poprvé viděla i ![]()
Budu se muset uklidnit se.
@P4ja Ano, sportovala jsem. Měla jsem za to, že mám ještě rozhozené hormony po revizi. Ta menstruace sama o sobě nebyla taková, jako před otěhotněním a revizí. A v blízkosti mám člověka, co to tak měl. Čili mě těhotenství vůbec nenapadlo. S přítelem jsme tomu sexu taky moc nedali, takže…v danou chvíli jsem prostě neviděla důvod proč nežít normálně. ![]()
Sex nemáme, klidový režim dodržuju..max jdu na procházku se psem, uvařím,…snažím se šetřit se.
A děkuju. ![]()
@vahala píše:
@Verun83 Ahoj Veru, já to ani jako záruku neberu. Jen mě asi děsí ta představa, že znovu od dr. uslyším, že plod neprospívá a bude nutná další revize. Protože toho lednového okamžiku se mi dodnes těžko zbavuje. A kor když jsem konečně poprvé viděla i
Budu se muset uklidnit se.
To chapu, my se snazili o prvni 1,5r. Psychika byla uz spatna a kdyz se konecne povedlo, tak vecne krvaceni a zase strach z potraceni. Bohuzel strach o dite uz zustane. Zkus zachovat chladnou hlavu. Ono je to tam vsechno vic prokrvene, citlive, dejou se ruzne zmeny.