Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chtěla jsem se zeptat jestli nevíte zda může užívání Utrogestanu (na podporu růstu plodového vejce) ovlivnit váhu miminka. Jsem malé postavy a mám strach aby mimi nebylo moc velké. Jedná se o druhé těhotenství. První holčička měla 2,93 kg.
Děkuju všem za odpověď.
AJKA
Mila Ajko,
Utrogestan, je lek, ktery obsahuje hormon progesteron. Ten se v tele zeny vytvari ve vajecnicich (ve zlutem telisku), a u tehotne take v placente. Ma nekolik ucinku, ale ten hlavni je priprava a udrzeni tehotenstvi (odborne patri mezi gestageny - gestatio=tehotenstvi). Pripravuje delozni sliznici, tak aby se v ni mohlo u:,–(it a dale rust vajicko, soucasne snizuje drazdivost a stazlivost delohy. Proto se u tehotnych zen pouziva nejcasteji pri hrozicim potratu (tzn. pri slabem krvaceni, pri tvrdnuti briska), zpravidla jen v prvni tretine, resp. polovine tehotenstvi. Nemely by ho uzivat tehotne s onemocnenim jater, jinak je jeho pouziti v gravidite relativne bezpecne. O jakemkoliv negativnim vlivu na plod se zatim zadne zpravy nezminuji (tj. i o pripadnem ucinku na velikost plodu, mimochodem na te se mnohem vic podepise nadmerne, tj denni, uzivani tehotenskych vitaminu). Doufam, ze ma odpoved naplnila podstatu Vasi otazky.
Preju Vam klidne a spokojene proziti zbytku tohoto roku a celeho tehotestvi, s pozdravem Dr. Verner
Vážený pane doktore,
mockrát vám děkuju za odpověď a taky za uklidnění.
Přeju mnoho zdraví a štěstí do Nového roku.
AJKA ![]()
Brala jsem ho u prvého těhotenství, mimi mělo 3.6kg a 52 cm, myslím, že v normě. Taky nejsem velkého vzrůstu (160 cm) a druhé dítě mělo 3.75 kg a 50 cm i když jsem nic nebrala. Taky myslím, že to nemá vliv na velikost miminka. Renča