Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ultrogestan se dava treba po umelem oplodneni na udrzeni tehotenstvi, a bere se uplne cele tehotenstvi. Asi ho mas brat pro jistotu. Tak ho ber, jen tak by ti ho nedal, treba se mu neco nezda a nechce te strasit tak chce vse pojistit.
Ridila bych se lekarem, nepredepsal ho jen tak pro srandu kralikum, utrogestan davaji na udrzeni tehotenstvi.
Ja jsem ho brala take, ale az pozdeji, po 22tt. taky leky nemam rada, ale nejak me ani nenapadlo nad tim spelukovat, nejdulezitejsi pro me bylo, aby miminko bylo v poradku.
U uměleho těhotenstvi smysl je. u prirozeneho je to placebo pro uklidneni ženské, která třeba špiní, ale nic neovlivní, prostě na uklidnění. tak mi to řekli 2 gynekologove.
@debra.morgan píše:
U uměleho těhotenstvi smysl je. u prirozeneho je to placebo pro uklidneni ženské, která třeba špiní, ale nic neovlivní, prostě na uklidnění. tak mi to řekli 2 gynekologove.
me to mozna pomohlo zachranit mimco. Mela jsem 2 velke hetatomy za zahnizdenych vajickem.
Jak pise @Safrik utrogestan se dava pro udrzeni tehotenstvi, ja jsem konkretne po ivf a beru ho uz skoro 3 mesice, z toho jsem 2× krvacela tak mi k tomu pripsal jeste injekce progesteronu…miminko chceme uz hodne dlouho a vim, ze bez extra utrogestanu bych nemela sanci ho udrzet
Chápu, že při umělém oplodnění to má svoje opodstatnění. Hematom na utz žádný nebyl.
Ale právě nevím, jestli to nemá být vlastně jen placebo pro mé uklidnění, jak tu bylo zmíněno.
@debra.morgan není pravda. Jsou to progesterony a ty pomáhají starším těhotným při udržení optimální hladiny těchto hormonů v těhotenství. Nad 30 let progesteron u žen nemusí být úplně dobře vytvářen ani při přirozeném těhotenství. Placebo ne, ale nezachrání samozřejmě vše
Nehadam se, pisu, co mi rekla doktorka z caru a jina nasledne potvrdila. uz se to tu jednou nekde resilo, byl tam k tomu i clanek, treba to nekdo vlozi znova, ja to ulozene nemam.
Je to progesteron. V těhotenství tělo produkuje progesteronu mnoonásobně tolik, takže, ač je to většinou čisté placebo, ničemu neškodí, v podstatě cpeš do těla něco, co uý tam tak jako tak v ohromném množství je. Výjimečně je špinení vinou nedostatku progesteronu, tak se na něj predepisuje celkem plošně.
@debra.morgan píše:
Ale to není pravda. Utrogestan se používá při prokázané hormonální nedostatečnosti, kdy ženě chybí nebo má nízkou hladinu progesteronu. Já bych bez něj dítě přes první trimestr neodnosila. Nevíme proč zakladatelka krvácí, proto by ho rozhodně brát měla. Je pravda, že někdy ho lékaři předepisují jako placebo, na druhou stranu, kdo může říct, že by bez něj dopadlo všechno dobře?
Jsem ten svůj příspěvek neshrnula - u nekomplikovaného těhotenství bez obtíží bych na něj kašlala, ale při špinění či dokonce občasném zakrvácení bych určitě brala. Nemusí pomoct, ale může a určitě se jeho braním nic nezkazí.
@ugluk Tak jestli je vyjímečně špinění vinou nedostatku progesteronu, tak proč se to teda předepisuje plošně…když jen výjimečně je to tento důvod?
Je fakt, že patřím do skupiny starších těhotných.
@Térouš Odkud máš prosím toto info ohledně progesteronu a starších těhotných?
Taky jsem ho dostala na spineni, a musim rict ze mne zabira - doposud mi vzdy spineni a krvaceni rychle zastavil. A jsem tedy starsi těhotná, dali mi ho primo v porodnici - prave na to spineni a udrzeni. No kazdy si muze pravdaze delat co chce, ale pokud mimco chci tak budu delat to co rekne lekar kteremu verim ![]()
@Anonymní píše:
@ugluk Tak jestli je vyjímečně špinění vinou nedostatku progesteronu, tak proč se to teda předepisuje plošně…když jen výjimečně je to tento důvod?
Protože se to blbě zjišťuje a taky to nějakou dobu trvá. Prostě je mnohem snazší nasadit lék, kterej prokazatelně neškodí, berou ho celosvětově milióny těhotných a občas pomůže. Než spekulovat, hledat příčinu, která se většinou vůbec nenajde, a pak čas od času potratí nějaká těhotná, která by třeba s doplněním progesteronu nepotratila. Pravda je, že naprostá většina raných zamlklých potratů je způsobená nějakou genetickou vadou a na to je progesteron (a vůbec všecko) zcela krátký. Takže dávat ho jako prevenci, pokud dotyčná prodělala dvě zamlklá těhotenství, je opravdu na úrovni placeba. Ale zrovna u špinění pomoct občas dokáže.
Jsem těhotná 6. tt, byla jsem na gynekologii, kde na utz bylo vše v pořádku a vidět srdíčko. Občas špiním, většinou jen trochu hnědý výtok, ale 2× se mi stalo, že to bylo do červena s trochou hlenu - prostě jakoby začínající menstruace (nebyla to jasná kapající krev). Bylo to vždycky krátkodobé, pak zase přešlo.
Dr. mi na to předepsal Utrogestan.
Přečetla jsem příbalový leták a specifikace na stránkách sukl.cz. Nějak mi nepřijde, že je to lék na podávání v těhotenství. Mj. je tam uvedeno:
„Těhotenství
V několika studiích u žen s expozicí progesteronu nebyl zjištěn významně vyšší výskyt fetálních malformací.“
a taky „Pro předepisování hormonální substituční terapie během těhotenství a kojení neexistuje žádná indikace.“
Co to znamená, že neexistuje žádná indikace?
Doktor mě do braní nijak nenutil, jen říkal, že se to podávání doporučuje.
Nesnáším léky a příčí se mi zavádět nějaké vaginální tablety. Ale zase si říkám, jestli když to nebudu brát, tak jestli si to pak nebudu vyčítat.
Budu ráda za vaše názory a zkušenosti.
Díky.