Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobré odpoledne, ženy.
Chtěla jsem se vás - zkušenějších - zeptat: co si myslíte o nasazení Utrogestanu (nebo Duphastonu) vlastně preventivně (tím myslím bez špinění, krvácení atd.) na začátku těhotenství?
Jsem cca v 7tt (po cca 3/4 roce od revize kvůli ZT). Doktorka říkala, že „jestli chci, může mi napsat Utrogestan, pro udržení, ale že ona sama v mojí situaci by ho nebrala“…
Jako - to je mi fakt rada od doktorky. Jak jako „jestli chci“?
![]()
Brala jste některá Utrogestan jen tak - preventivně, pro jistotu? Mně se nechce. Přeci jen - jsou to za A hormony. A za B si myslím, že to eventuelně v těle udržuje i mrtvý plod, který by se sám jinak začal vylučovat z těla… ![]()
Díky za názory.
@Petrušačka Ahoj, já teda brala duphaston, ale ještě i půl roku před otěhotněním, kvůli hormonům, nicméně si myslím, že pokud jsi neměla problém s krvácením teď na začátku, nebo jiný objektivní problém, tak je zbytečné ho brát. ZT to stejně neovlivní. Držím palečky a jestli chceš něco udělat pro tělo, tak rozhodně kyselinu listovou a to nasadit hned! Moc držím palečky, ať je vše ok ![]()
Ahoj, já brala Utroš až někdy do 11 nebo 13tt, už si přesně nepamatuji. Taky jsem byla po revizi. Ta byla říjen 2013 a květen 2014 další těhotenství. Takže nevím jestli pomohl či ne, ale neublížil ![]()
Asi bych ho nebrala preventivně. Dostala jsem ho po potratu, ale brala jsem ho s nechutí.
Díky, holky. No - mně se do toho právě vůbec nechce. Ihned jsem to odmítla (tím spíš, že řekla, že sama v mojí situaci by ho taky nebrala)… Ale ted´ jak jsem doma - tak nad tím tak přemýšlím a napadají mě myšlenky, že jsem ho odmítla, a když ted´ to těhotenství nedopadne - budu si třeba říkat, že jsem kráva, že jsem nebrala ten Utrogestan…
…ale jako - říkám si, že je na něj pořád času dost, kdybych třeba zašpinila nebo dokonce zakrvácela… ![]()
Já ho brala ne s nadšením, ale ano, do cca 15tt, byla jsem po spontánním potratu (září) celkem brzo znovu těhotná (přelom října/listopadu). Nevím, jestli pomohl, ale neublížil.
Příspěvek upraven 01.10.15 v 21:55
Ještě musím dodat, že utroš i duphaston, je to jedno, tak vlastně působí na děložní sliznici a pomáhají tak k lepšímu uchycení vajíčka. Pokud jsi ale měla ZT, tak to s tím vůbec nesouvisí, pokud by byl SP (spontánní potrat) tak ano, hned bych ho být tebou brala, protože by to znamenalo, že mohla být nízká děložní sliznice a tak se vajíčko dostatečně neuchytilo. Nicméně existují i čaje pro těhotné, které pomáhají zvyšovat děložní sliznici, kamarádka ho kupovala v lékárně a pila dvakrát denně podle pokynů. Byl to přímo čaj pro těhotné ženy.
@Petrušačka Já otěhotněla 11 dní po sp(bez revize) utrogestan jsem brala do nějakého cca. 11tt. hned od prvního pozitivního testu. Jestli měl nějaký význam nevím, ale rozhodně ničemu neublížil. O tom, že bych ho nebrala, jsem vůbec nepřemýšlela, jediný myšlenky byly, aby se tentokrát prcek udržel ![]()
@Petrušačka já utrogestan odmítla. Brala jsem ho, když jsem si prožila ZT a hodně mi to ztížilo situaci a prodloužilo trápení o 3 týdny. A teď i když jsem ho teda nechtěla, tak je vše v naprostém pořádku i bez něj:) Věřím tomu, že jsou situace, kdy je vhodný - třeba když někdo špatně tvoří progesteron, ale to je minimální procento. Jinak se zdravý plod udrží sám, utrogestan k tomu potřeba není. A esli není v pořádku, nic ho neudrží…
Uvazujes spravne, pri ZT nejen, ze nepomuze, ale muze mrtve embryo v tele drzet jeste dost dlouho navic. Pokud bys mela nejake potize nebo za sebou SP, brala bych bez reci, ale s jednim ZT 3/4 roku zpetne a jinak zdrave probihajicim tehotenstvi bych ho taky odmitla ![]()
Mně ho dr dal preventivně od 5.tt snad až do 19.tt (jsem taky po ZT) - brala jsem ho jen do 16.tt přišlo mi to už zbytečné. Já jsem si byla jistější, než kdybych nebrala nic ![]()
Při prvním ZT jsem nebrala nic a tělo plod nevyloučilo 3 týdny, o ničem jsem nevěděla ![]()
Ahoj holky. Jak jste vysazovali utrogestan? Beru jich 8 denně. Jeden lékař mi řekl každý den o globuli méně, druhý zase od 13. týdne jen 6 denně a od 14. týdně 3 denně. Jak jste to měly vy?
Ahoj, jsem na zacatku tehotenstvi. Pomohl vam Utrigestan nebo Duphaston k udrzeni tehotenstvi? Nebo neco jinyho? Uz jsem mela dvakrat biochemicky. Diky moc, Kamca.
@Anonymní píše:
Ahoj, jsem na zacatku tehotenstvi. Pomohl vam Utrigestan nebo Duphaston k udrzeni tehotenstvi? Nebo neco jinyho? Uz jsem mela dvakrat biochemicky. Diky moc, Kamca.
Utrogestan jsem brala a pomohl.