Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Také děkuji anonymní přispěvovatelce. A tohle my čekající potřebujeme. Postupy, které se zdají zvláštní a přitom jsou standardem.
@Látkový_kapesník píše: Více
já sem byla úplně stejná, těch 14 dnů čekání na výsledek pro mě bylo nejtěžší, co sem kdy zažila asi - hlavou běhaly samé černé scénáře. Na výsledky jsem si měla volat, když sem volala, tak řekli, že nejsou, že to mám zkusit zas za týden. Pak už byly a musela sem přijít, sestra nesměla do telefonu nic říct, jen naznačila, že to je ok.
Teď jsem byla na kontrole po 10 měsících od operace a byla sem taky vyklepaná, měla jsem 4 fibroadenomy, 2 vyoperované, 2 mi nechali a i když je to nezhoubné, tak před každou kontrolou mám stres.
@TobiT83 ptala jsem se jich na případnou operaci, pokud by to byl ten fibroadenom a prý už to moc nedělají.
Schválně přikládám zprávu od utz. Mám tam prý ložisko, které je velké. Já ho teda nenahmatám a ani doktorka z biopsie to ručně nedala.
@Látkový_kapesník ja sem byla na operaci, ktera byla v lokalni narkoze a ty dva nejvetsi si nechala odebrat. Ale mela jsem je vetsi, nez to mas ty, zavazely mi a tlacily. Mela jsem je na mistech, kde se daly dobre nahmatat. Mam maly prsa a prislo mi to neprijemny, i ty dalsi dva, co tam mam, bych nejradsi dala pryc, ale dr to prijde zbytecny ![]()
No, on to je taky tak trochu další medicínský problém. Lékař se vás zeptá, jestli měl někdo z předků, v lepším případě v ženské linii rakovinu. Ale nerozlišuje, zda to byla rakovina ženských orgánů či jiná. Jedna žena v příbuzenstvu měla rakovinu v játrech, v kostech, ale v ženských orgánech ne. Její dcery nemaají žádné problémy s rakovinou ženských orgánů, jedna měla nádor na ledvivě, ale opět ženské orgány bez problémů. Statisticky je tuším riziko karcinomu ženských orgánů u 117 žen z 1000 (u karcinomu prsu je toto číslo vyšší, prevence je však snažší). Z těchto 117 žen je 96%, tedy cca 112 žen těch, které mají brca 1 nebo 2 a nebo měly řeny v rodové linii rakovinu pohlavních orgánů, tedy ne nějakou rakovinu. Pak tedy zbývá cca 5 žen z 1000, které mají statisticky rakovinu ženských orgánů a nemají BRCA 1 a 2 a neměly v ženské linii rakovinu ženských orgánů.
na druhou stranu, kolegyně v práci nechala své dceři v 16ti letech nasadit HA na silnou MS. Po roce zjištěna bulka v prsu a první co lékař zakázal byla HA. Naštěstí benigní a dnes je po operaci. Trochu mě udivuje, že jí to matka nechala nasadit, když sama je BRCA1 pozitivní, je po onkologické operaci a po preventivním odebrání dělohy a vaječníků.
@LadaSva taky zajímavé. Moje mamka měla před rokem bordeline tumor na vajecnicich 30cm, už jako masakr. Byla na genetice a není prenaseckou Brca1 a Brca2. Na to se mě taky v tom mámacentru neptal, ani jsem neměla prostor to říct. Otec nevím, jestli je prenasec, jelikož je po smrti - rakovina plic s metastazy. Tak tam už nic nezjistime. Pochybuji, že u něj proběhly nějaké testy. Ps: příšerný kuřák, takže to nikdo nějak neřešil
Tak mám výsledky a jedná se o fibroadenom. Měla jsem jít do mamacentra pro ně v pátek 14.11., ale dnes mi volali, že není důvod. Na antikoncepci nic neříkali - ale stejně letěla oknem. Kontrola 1× ročně.
Nervy to byly strašný, nic mi nešlo plánovat, ani práce/zakázky. Hodně štěstí, kdo bude řešit něco obdobného a třeba tato diskuze někomu pomůže, jako mě.
Tak to jsem rada, ze je to ok ![]()
Je to obrovska uleva ![]()