Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všichni,
jsem pravidelnou návštěvnictví emimina, ale teď se musím prostě vypsat.
Minulý týden jsem již podruhé potratila. Poprvé bylo miminku jen 8t a špatně se vyvíjelo.
Ale teď - nečekaně jsem se dověděla, že moje miminka budou hned dvě, jednovaječná dvojčátka. Po počátečním šoku jsem se strašně těšila. Dvě stejná miminka! Jaké štěstí.
Hm … a teď jen hrůza. Minulý týden, 16tt, zjistili, že jim netlučou srdíčka. Následovala injekce do dělohy a po x hodinách jsem porodila dvě krásná mrtvá miminka. Odrazovali mě, abych se na ně nedívala, ale já chtěla. Vím, jak vypadají děti v 16tt a ta moje byla opravdu hezounká. Už prostě hotová miminečka, jen mrtvá. Měla jsem štěstí a celou dobu tam se mnou byla jedna skvělá doktorka.
Teď jsem doma, ještě jsem nešla ani ven, s dcerkou mi chodí maminka. Vůbec si nedovedu představit, že někoho ze známých potkám a oni mě budou litovat nebo já nevím co. Je mi hrozně. Je to o to horší, že to byla dvojčátka. I když znovu otěhotním, dvojčátka to nejspíš nebudou, takže ta ztráta nemůže být nikdy nahrazena ani z části.
Zažil jste to někdo? Musela jsem odejít z diskuse o těhu s dvojčátky - už i kvůli těm maminkám.
Hrozně se bojím, jaké bude další těhotenství.
Díky, že to tu mohu psát.
Hanka
Hanko, je mi to strasne lito, zkus:
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?… bohuzel je tma mamin se stejnou zkusenosti moc ![]()
Ahoj Hani.......
Sice jsem bohudík tohle nezažila, ale nedá mi to, abych nereagovala.....
Na to, co si prožila, jsou samozřejmě slova útěchy zbytečná......nebudu psát, že chápu-jak se cítíš.......neumím si to představit......
To, že se ti to stalo jsem věděli na Snažilkách hned ten den a když si druhý den podstupovala vyvolávání porodu-přiznám se, že i když tě neznám-myslela jsem na tebe.........A říkala jsem si, jestli budeš mít sílu ještě na Emimčo přijít.......Je dobře, že si přišla.......
Je asi jasný, že se bohužel budeš muset připravit na zvědavý otázky a pohledy lidí-protože bohužel lidi umějí být netaktní…
Já ti jenom přeju hodně moc síly, abys to pokud možno-co nejlépe zvládla.......
Hani - jakákoliv slova útěchy jsou teď asi mimo. Je to někdy šílený, co musí ženská vydržet - a nejen s dětma.Já jsem přišla o svoje mimčo „jen“ jednou(ve 12tt) a stačilo.Nezbývá, než ti popřát hodně síly a ať co nejdříve ta bolest trochu otupí, i když na tohle se zapomenout nedá.Přeju ti, abys co nejdřív měla v náručí živé a zdravé miminko - nebo dvě. Drž se!!!
Můžeš zkusit www.mimiangel.cz .Jsou to celken nový stránky pro holky, co tímto prošly, třeba ti to trochu pomůže…
Ahojky,
moc mě to mrzí. Já přišla „zatím“ jen jednou o mimi a to ještě jen v 8tt a moc mě to vzalo. Ty máš za sebou ztrátu ještě větší.
Veř, že v tvém srdíčku ti andílci navždy zustanou. A věřím, že i ty opět otěhotníš a budeš se po 9 měsících radovat.
Máš to holka těžký, tak se drž. Musíš v sobě najít silu a bojovat.
Manželova segra přišla o dvě děti až v devátem měsíci a dnes má kluka a holku. Život je někdy krutý, ale nesmíš to vzdát. Hodně sil Hani.
Jinak pokecat si mužeš k nám na Jak postupovat po potratu
https://www.emimino.cz/modules.php?…
jsme tu všechny čerstvé netěhulky.
Lucka
Ahooj Hani
Tak jako jsou slova teď uplně zbytečná a všude vidíš „jen“ tu bolest.Ta ztráta je hrozná a jak píšeš nenahraditelná
.Když jsem po 14 letech znovu zjistila,že jsem těhotná a čekám dvě miminka byl to šok,ale zároveň radost.Když jsem pak v 11 tt-přišla o jedno z dvojčat,tak to moc bolelo,ale furt mě držela naděje,že aspoň druhý miminko donosím,ale bohužel jsme i o druhý miminko v 21 tt.přišli
.Ze dne na den jsem byla tak moc „prázdná“ bezcenná.Jeden den jsme ji cítily jak kope,pomalu jsme začali nakupovat výbavičku a druhý den byl konec!!
Ty první hodiny(dny) se nedají popsat,protože to jsem jen přežívala,ale měla jsem jednu velikou výhodu,kterou máš i ty.A to,že už máš doma jedno dítko.Dcerka ti pomůže všechno překonat.
Každým dalším těhotenstvím bude strach mnohem větší a bude se ti honit otázka jestli to už konečně vyjde.To teď prožívám já.Po 3 měsících jsem neplánovaně znovu otěhotněla a od začátku mám problémy,ale řikám si,že teď už to konečně vyjde…
Když jsem se dostala z nejhoršího tak jsem nad tím začala přemýšlet co jsem třeba udělala špatně,ale můj zlatej manžel mi tenkrát řekl:Třeba to tak nemělo,Třeba by se na tomhle světě jen trápila a proto se rozhodla odejít.
Haničko držím ti moc palečky ať to nejhorší máš za sebou…DRŽ SE!!
Markéta
Ahoj holky,
jsem tak ráda, že píšete, moc mi to pomáhá vše zvládat. Moooc díky.
Dnes mě zase dostala tchýně. Holky, je vůbec možné, že tato kategorie ženských pořád existuje? Možná někdo již četl jinde mé polízanice s touto ženou. Ale když zjistila, že budeme mít dvojčata, posílala mě na potrat, že to prý jinak bude náročné. Ale nepřemlouvala mě. Jen mě nutila na amnio (což by mi nedělali vzhledem k riziku), a že musím!!! na potrat, kdyby neměly být děti v pořádku. JAk si to vůbec mohla dovolit? Manžel jí vynadal,ale jen jemně. Teď zas dělá, jako že nic, prostě už je to pryč a jde se dál. Tak nějak necitlivě, jako by se nic nestalo. Nechápe, že se s ní o tom bavit nechci, když je stejně nechtěla. A ona na mne vyrukovala s tím, že jsem přecitlivělá a že přeháním (nic jsem jí nenapsala, jen to, že ať se nezlobí, ale nechci o tom všem mluvit, že je to pro mne těžké, když mě předtím posílala na potrat). Že ona proti mě nikdy nic neřekla (to asi ne, ale třeba na návštěvě nabídne jídlo jen manželovi) a že bych měla zvážit své chování. Jsem z ní úplně rozhozená. Tentokrát jsem ale už nemlčela a napsala jí (po skypu), že nepřeháním a že to nejsem já, kdo by měl něco zvažovat. Ještě teď se z ní klepu, babizna jedna. Napadají mě vůči ní jen hrozné myšlenky a nejraději bych ji už nikdy neviděla.
Mám ji uškrtit? ![]()
Hanka
UŠKRTIT!!!!!Podle toho co píšeš je to člověk co nikdy nepoznal ztrátu dítěte.Co se mu narodily zdravý,krásný děti.Nechápu a obdivuju,že jsi tohle všechno ustála.Já bych asi řádila mnohem víc..Podle těhlech „případů“ má slovo tchýně tu špatnou pověst
.Vykašli se na ni i když se sní asi budeš muset potkávat tak ji zkus ignorovat,snad brzo vychladne.
Ahoj Hani,
tak trošku asi vím, jak se cítíš. Já přišla před 16 dny o svoje třetí.
Teď ale máš pořád jedno zdravý dítě, tak mysli na něj. Pomáhá to. Zkus se koukat dopředu, na to co bude o co se snažit, třeba ti to trochu pomuže.
A na tchýni se zkus vykašlat. Je to těžké já vým, ale prostě ji zkus ignorovat co nejvíc to půjde a zkus se o tom pobavit s manželem, jestli je teda k tomu přístupný. Samozřejmě ti radit nemůžu, neznám pozadí. To jsou jen tipy a je na tobě jestli zkusíš.
Měj se hezky a držím palce ať se brzy zadaří a tchýně se polepší
Ahoj Haničko, je mi to fakt líto, co se ti stalo. Jak ti je tuším jen částečně, protože já jsem přišla o mimi „jen“ jednou. Na tchýni se vys.r. A tady ti posílám něco, aby se ti alespoň trochu zvedla nálada.
Madla
č. 1
Koná se pohřeb. Vdova a pozůstalí na spuštěnou rakev se slzami hází květiny. Jen tchýně do hrobu hodí něco, co s ránou narazí na víko. Ostaní se na ní divně podívají a ptají se, co to tam hodila. No kytky už neměli, tak jsem koupila bonboniéru!
č.2
V pohřebním ústavu:Mohl byste mě informovat, kolik u vás stojí jeden diskrétní pohřeb?No záleží na tom, jakou rakev si vyberete. Potřeboval bych nějakou pevnou a hlavně zvukotěsnou, to víte, tchýně není ještě tak úplně po smrti.
č.3
Koukám, sousede, že jste si koupil nové auto, copak se stalo s tím starým?Ale, zaseklo se mi centrální zamykání dveří. Tak proč to nespravíte? Kvůli tomu si přece nemusíte kupovat nový vůz.To víte, že bych to spravil, ale tchýně zůstala sedět vevnitř.
č.4
Jaký je rozdíl mezi supem a tchýní?
Sup počká, až umřeš, než se na tebe vrhne.
č.5
Tchýně přijde navštívit zetě. Ten otevře dveře a vítá ji: Dobré odpoledne, maminko. Jsem tak rád, že vás vidím. Je to tak dávno, co jsem vás viděl naposledy. Pojďte dál! Jak dlouho se zdržíte? Dokud tě nebude moje přítomnost unavovat. Vy nechcete zůstat ani na čaj?
č.6
V malé restauraci nápis na dveřích: Děkujeme za návštěvu. Pokud vám chutnalo, pošlete sem své přátele. Pokud ne, pošlete sem svou tchýni.
č.7
Kamarád navštívil druhého a ten mu ukazuje na obrázcích, co všechno zastřelil: Tady je tygr, lev, slon, zajíc, tchýně, … Tchýně??? A proč se tak usmívá? Protože sem jí řekl, že se jdeme fotit.
č.8
Co je to? Ve dne to štěká a v noci to spí v krabici.
Tchýnina protéza.
č.9
Chlápek takhle najde takovou tu zlatou lampu, a otře z ní rukávem prach. No jasně, šup ven z láhve Džin, a že mu splní tři přání, ovšem má to jeden háček. Všechno, co ten chlap dostane, dostane jeho tchýně dvakrát. Chlápek jako první chce deset miliónů. Džin mu říká, že jeho tchýně dostane dvacet miliónů, ale chlápek, že to je v pořádku.Druhé přání - chce obrovskou vilu se zahradou a bazénem. Džin mu říká, že jeho tchýně dostane dvě takové vily, ale chlápek zase, že to je v pořádku. Jeho třetí přání bylo být ztlučen, až bude napůl mrtvej.
č.10
Janek přijde k sousedovi a povídá: Pepo, půjč mi 10 kýblů vody. Naco ti bude, dyť máš studnu! Ale, víš, právě do studny mi spadla tchýně a ještě jí kouká hlava.
č.11
Cestou z pohřbu Nazdar, jak se máš? Akorát jdu z pohřbu své tchýně. A proč jsi tak poškrábaný? Bránila se…
č.12
U brány hřbitova hledí muž na podivný průvod - za rakví kráčí muž s manželkou a psem - dobrmanem a potom dlouhá řada mužů. Stojící muž nevydrží a ptá se, kdo to ma pohřeb. Muž za rakví odvětí: To je pohřeb mojí tchýně. Vidíte toho dobrmana? To on napadl tchýni a zakousl ji. To je ale pes, nemohl byste mi ho půjčit na pár dní? Proč ne, jen si musíte stoupnout na konec té řady!
č.13
Tchýně se chystá na dlouhý výlet a před odjezdem se zastaví u zetě doma. Popíjejí kávu a povídají o všem možném. Najednou tchýně koukne na hodiny a říká: Jejda, to už jsou tři? Tak to musím hned vyrazit, jinak mi ujede vlak. Začne se ve spěchu oblékat, když v tom z pokoje vyrazí synek, a než stihne tatínek mrknout, povídá: Babi, nemusíš spěchat, táta dal hodiny o dvě napřed!
č.14
Proč ses po rozvodu s manželkou oženil s její sestrou? Abych si nemusel zvykat na novou tchýni.
č.15
Víte, co je to ropucha a třicet žabiček? Tchýně věší záclony.
č.16
Pane doktore, každou noc se mi zdá hrozný sen. Jdu po ulici a vidím svou tchýni, jak vede na provázku krokodýla. A ještě teď se třesu strachy, když vidím ty žluté oči, zelenou kůži s puchýři a ohromná zubiska, co mě chtějí roztrhat! Doktor zvolá: To je strašné, i mně z toho běhá mráz po zádech! Ale to ještě nic není, pane doktore, teď vám popíšu toho krokodýla!
č.17
Je možné ručníkem zabít tchýni? Ano, pokud je v něm žehlička.
č.18
Jak vzniklo slovo tchyně? Skřížením dvou slov. Tchoř a svině.
č.19
Jaké jsou slova v češtině začínající na tch?........Tchán tchýně a tchoř.
č.20
Adam - jediný šťastlivec, který neměl tchýni.
Ahoj holky,
Kotě11, to musí být děsný! A podle chybějícího metříku asi doma nemáš ještě žádné dítko
Je to ještě horší, než u mě! Drž se a doufám, že se brzy sejdeme v jiné diskusi (těhulky a tak).
Myslím, že nikdo, kdo nepřišel o dítě, nemůže vůbec nic vědět o tom, jaké to je.
Já jsem kvůli tchýni skoro nespala - vzala jsem si prášek, takže jsem usnula, ale v noci jsem se vzbudila a už nespím. Snažím se o tom mluvit s mužem, ale je to jen horší. On je v tomhle celkem k ničemu, snaží se vždy být hodný na všechny strany a výsledek je žalostný. Tentokrát byl na mě dokonce docela hnusný, prý mi jeho máma nic neudělala a že z toho dělám nevím co. Takže mě spúíš jen sráží a připadám si strašně osamocená. Nějak to vše na mě teď po týdnu dopadá ještě více.
Vtipy o tchýních mě fakt pobavily, hlavně některé. Díky za trochu odlehčení ![]()
Zatím papá a zas mi prosím napište. Příští týden jdu na gyndu, tak jsem zvědavá, co mi doktor řekne.
Hanka
Madlo - tak ty jsou úúúžasný! Úplně ji(tchýni) vidím!
Hanko - Uškrtit! Já jenom doufám, že až my budeme tchýně, tak nebudou chtít uškrtit zase nás…Moje je taky přírodní úkaz. Má patent na výchovu(vychovala přece tři děti). To, že spolu většina z nich nemluví jaksi opomíjí. A poslední hláška ze soboty: ví, že jsme přišli o miminko a že jsme chtěli holčičku(každý máme kluka z prvních manželství) a že to zatím nejde a přihasila se se svýma fotkama z dětství a začala šišlat: „Taky byšte ši měli požídit takovou klááášnou cholšišku, jako jsem byla já!“ Myslela jsem, že po ní hodím ručník - s tou žehličkou. A takovými výkřiky na různá témata mi zpestřuje život už devátým rokem…
Ahoj Hani,
já nemám metřík, ale doma jedno dítko naštěstí mám. Pán Bůh dal a první těhotenství bylo bezproblémové.
Madlo, vtipy jsou perfektní.
Je fakt, že já si na tchýni stěžovat nemůžu. Po vyjasnění co mylý může a nemůže jíst mezi 1-3 rokem se to uklidnilo.
Občas je horší moje máti.
Přidám ještě vtip.
Víš co to jsou smíšené pocity?
Když se tchýné řítí ze srázu v tvém novém ferrarri.
Ahoj a hodně sil do další cesty životem.
Hanko - slova útěchy jsou tady zbytečná, vím to sama, taky jsem přišla o dvě miminka, teda ne najednou. První v 14 tt a druhé v 7tt. Honí se mi hlavou myšlenky jestli budu mít někdy zdravé miminko, ale nevzdávám to, bojuju všemi silami. Mám skvělýho dr. který na nic nečekal a hned nás poslal na genetiku, ať víme co se popřípadě děje, já věřím, že je všechno v pořádku a tohle byli jenom náhody. Život nás prostě zkouší a my musíme vydržet nebo to vzdát. Ale myslím, že my všechny to vydržíme a probojueme se k cíli.
A co se týká tchýně, nemůžu sloužit. Můj přítel se s rodiči nestýká, vlastně nevím co se mezi nima stalo a možná je lepší nevědět… Než mít tchýni potvoru, tak raději žádnou…
Haňulko - přidej se knám - Jak postupovat po potratu - jsou tam holky, co ti odpovídaly - Markýsek, kotě, madla, zuzana.vas atd.
A tchýni uvař moc dobrý oběd. nejlepe každý víkend - a pěkně ji tam přidávej projímdlo, popřípadě arzen. Ať jí chutná ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.