Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Taky se připojím…rovněž to máme za sebou, nebo částečně ještě teď - hodně to bylo mezi 2-3měsícem. Psala jsem kvůli tomu i laktační poradkyni a co vím, tak to má hodně maminek…
Poradkyně mi radila, zda to mlíčko neteče až moc zprudka, když mlíčka mám dost - takže rada kojit v mírném záklonu.
Nebo to mohlo být prdíkama - takže před každým kojo, dávat Sab-simplex, popřípadě při zavzdušnění, dávat pauzy a odříhnout.
…po tom všem to bylo nejspíš prdíkama, protože po nějaké době vztekání se konečně vyprděla a na nějakou dobu se zase přisála.
Teď zase blbne, že při koju kouká po řetízkách a taky kojo fláká, ale to je její starost. Po nějaké době si řeknu, že asi hlad nemá a má smůlu ![]()
Tak pevné nervy, asi se to období musí nějak přečkat, jestli přibírá, tak bych to moc neřešila a zkusila preventivně ten Sab.
Ahoj všem,
děkuji za podporu a rady,noc byla trošku krušnější,malá se furt budila,tak jsem přikládala,pak usnula a vzbudila se a pěkně se najedla,ty prdíky už na ní poznám,kapky dáváme,většinou tlačí nebo se hodně kroutí,ale tohle opravdu v klidu kojíme a pak jako by dostala ránu do hlavy začne řvát a je k neutišení,možná vážně potřebuje klid,nebo je netrpělivá,já nevim asi všechno dohromady,pak u toho dělá,že hrozně klepe hlavičkou u prsu,tak jako rychle rychle dej mi prso,ale nedokáže se trefit:-) a když jí nasměruju,tak opět začne řvát:-)no zítra jdem k doktorce,tak jsem zvědavá kolik přibrala,přijde mi už těžká,tak asi nestrádá,doufám:-)
Ahoj.
Jenik mi delal to same, taky cca ve dvou mesicich. Zacala sem davat BabyCalm a hodne pomohlo, jak zacal rvat (prso v puse a rval), dat ho na svislo jako odrihnout. To si teda neodrihnul, rval, a po chvili sem mu dala druhy prso, to zacal zase za chvili rvat, tak zase vymena a dopil v pohode to prvni.
Chcte to zkouset, neco urco zabere. Taky sem myslela, ze mam malo mlika nemela. Drzim palce.
To si právě furt říkám jestli nemám málo mlíka,ale snad ne,to jedno jeteda asi slabší,ale druhý je držák,máčknu a stříká:-)je to trápení to kojení,každá matka chce kojit co nejdéle a pořád jsou nějaký problémy s tim kojením:-)
my jsme měly taky stejný problém. KLárka měla záchvaty při večerním kojení (pouze u něho) cca kolem 3. měsíce. párkrát si cucla a pak vztek a odmítala prso. u nás pomohlo, že si jí vzal manžel, nechali jsme jí vyzuřit a pak se v pohodě napila. ale na hlavu to teda bylo. po takovémhle kojení jsem byla úplně odepsaná. a pak to přestalo. tak pevné nervy a vydržet ![]()
Tak my jsem si problem s kojenim prodelali v osmi tydnech a trech mesicich a u nas se jednalo o rustovy sprut - takze stacilo vydrzel 2-3 dny - i kdyz to bylo docela na nervy, ale pak bylo vse v normalu. Zkus se mzknout na www.kojeni.net do databaze otakze a odpovedi. Ja jsem tam vzdy nasla dobrou radu ![]()
Verveve
Ahoj, radim zajit co nejdriv k laktacni poradkyni. Ja si ted vycitam, ze jsem to neudelala uz davno. Maly mi taky takhle zacal, ale bohuzel pak i brzo skoncil. Uz mesic si prso nevezme do pusy
Odstrkavam a davam mu ho z flasky. Je to na hlavu a casoe narocne, ale chci, aby mel moje mlicko aspon do pul roku, mozna dyl.
Hlavne malou k prsu nenut, tak jsem ho asi zprotivila malemu ja. Ale kdyz o tom tak premyslim, tak jsme meli s kojenim problemy od zacatku, jen to do tech 3,5 mesice trpel. Mas pravdu, kojeni neni kazdemu dano. Bohuzel ![]()
Drzim moc pesti, at to dobre dopadne. A jestli ti v noci papa hezky, tak to neres, vsak ona to v noci dozene, co zameskala pres den. A hlavne taky nedavej flasku, protoze na flasku si mimco lehko zvykne a pak uz prso nechce, protoze flaska je mnohem jednodussi.
Ahoj všem,
dnes jsme byli u doktorky,malá nám roste,ale ase a 1dní přibrala 250g a o je prej málo a tak jí mám prej přikrmovat:-( volala jsem tedy laktační poradkyni a ta mi řekla,že jí to málo nepřijde a at to nedělám,že at radci casteji přikládám,že na Um je vždycky času dost,tak snad jo,ítra mi kamarádka půjčí váhu,tak schválně budu vážit kolik vypije:-(
AHoj Koutnakovko -
ale no tak nevěš hlavu…
já teda z osobní zkušenosti neporadím, jelikož my jsme na tom UM ve dvou měsících nakonec přes všechnu snahu stejně skončily
![]()
ale u nás to bylo víc problémů spojenejch dohromady (od začátku byly s kojením veliký problémy, malá to nechtěla absolutně vůbec, takže jsem to pak neznásilňovala) .
Už jsem tady ale o tomhle četla hodněkrát (a přesně jak to popisuješ! ve dne problémy, v noci pohoda).
Kamarádka kojila do roka, a vím že malej teda občas dělal u pití scény, a taky si stěžovala, že měli několik nocí, kdy se budil po hodině, a taky že se u toho občas vztekal a dělal jak když mu to nechutná atd…
Ale UM nedala a kojila pořád a vždycky se to nějak srovnalo.
nevím, jestli třeba nemáte menší přibývání na váze, protože se Ti malá občas vztekne a pije jenom chvilku…
Ale zkus vydržet, třeba je to fakt jen chvilkový bojkot a přestane to.
Já mám teda s laktační poradkyní blbý zkušenosti - ale víš, je to o člověku (asi).
Ale neboj se - UM není žádná katastrofa (kdyby teda se to nesrovnalo). ale zatím buď optimistická.
papa
AHOJ PITRÍSKU,
DĚKUJI ZA PODPORU, JSEM Z TOHO ROZHOZENÁ, DOUFALA JSEM,ŽE VÁHA BUDE V POHODĚ, ALE POPRAVDĚ 200 - 250G PŘIBERE POKAŽDÝ ZA TĚCH 14DNÍ,JEŠTE SE NESTALO,ŽE BY MĚLA VÍC,JÁ UŽ NEVIM, SNAD SE TO SROVNÁ,KAŽDÁ MATKA CHCE PLNĚ KOJIT,ALE NEŽ ABY BYLA NEŠTASTNÁ,TAK JÍ BUDU MUSET PŘIKRMOVAT,ALE JEŠTĚ POČKÁM,JAK ZÍTRA BUDE JÍST A TAKY BUDU MÍT TU VÁHU TAK UVIDIM KOLIK VYPIJE:-)
Koutnakovko - já přispěju z jiného soudku - kojení je fajn - ale než mít doma uplakané a hladové dítě - tak raději veselé a na UM.
Já musela začít přikrmovat ve třetím měsíci a Kristinka je uplně v pohodě.. Žádné alergie, potíže… Kojila sem jen do začátku čtvrtého.. pak už sme byly plně na UM, teď už jedeme i na zalenině a všechno je ok.
Kojení je určitě skvělá a pro dítě nejzdravější potrava - ale na druhou stranu - svět na něm nestojí. Třetí svět možná - ale u nás si můžem koupit i Nutrilon nebo Hami nebo Sunar
víš, jak to myslím.
Důležité je se nestresovat. Není? Tak není.. no co. Hlavní je, že jste obě v pořádku a máte se rády.
AHoj. L+K
To víš - já Tě chápu…
ty naše problémy s kojením jsem si taky hooodně prolitovala!! (a provýčitkovala a nevím co ještě).
Ale teďka už si říkám- hlavní je spokojené miminko a taky i spokojená maminka…
Navíc být Tebou, nechala bych tomu volný průběh, spousta holek tady (už třeba před dvěma lety…) o tomhle psala, a najednou třeba za týden, za 14 dní - že to už přešlo.
Hlavně se nestresuj, páč stresík je velkej nepřítel kojení! nech volný průběh a žádný nervíky.
Ještě Ti jenom napíšu - tak pro pobavení -jak největší korunu tomu tehdy u nás na:,–(il můj manžílek. Já už jsem tenkrát přikrmovala (malá prostě to prso ňák neee a neee
), ale mě to pořád tak ňák mrzelo a asi jsem byla prdlá nebo v pohnutí mysli nebo co
a to kojení jsem ve finiši zkoušela ještě nějak rozjet, a utekla jsem před manželem (vyzbrojeným flaškou) na jeden den k našim a tam jsem se bez příkrmu rozkojovala
a ona mě tam prosím vyhledal s tou flaškou a chtě nechtě (no jak se lidově říká chca nechca) mi ji vrazil do ruky se slovy „a dělej!!“
- to mě jako fakt odzbrojilo ![]()
no vidíš. teďka si ze sebe už taky dělám srandu.
myslím, že se hodíš do pohodičky a třeba malá taky, a pak napiš, jak jste na tom -
a pamatuj - ať pak napíšeš COKOLI - tak věz, že to bude SPRÁVNĚ!!
Tak super, než jsem to stihla dopsat, tak Lusie vpodstatě napsala totéž.
Podepisuju se pod to a Lusie - mluvíš mi z duše!!
JÁ JÍ MILUJU, URČITĚ JÍ NENECHÁM BREČET HLADY,ALE ONA HLADY NEBREČÍ,JÁ JÍ KOJIM A ONA ZAČNE PO 5.MINUTÁCH ŘVÁT A CUKAT SE,TAK VYSTŘÍDÁM PRSA A PAK SE UKLIDNÍ A USNE,ALE TRVÁ NÁM TO KOJENÍ TŘEBA PŮL HODINY, NO A TO DĚLÁ TENTO TÝDEN,PŘEDTÍM VŠE V POHODĚ,V PONDĚLÍ ODJÍŽDÍME K NAŠIM,TROCHU SE UKLIDNIT, BYDLIM S TCHÝNÍ A TO JE TEDA SODA TO VÁM POVIM,MOŽNÁ MÁM STRESY Z NÍ A PROTO MLÍKA UBÝVÁ,I KDYŽ JÁ NEVIM,MALOU JSEM NAKOJILA A KUSILA DÁT TEN PŘÍKRM,ALE NIC SI NEVZALA,UVIDÍME ÍTRA JÍ BUDU VÁŽIT JAK JSEM PSALA A UVIDIM SAMA KOLIK VYPIJE.JINAK MOJE MAMČA KOJILA SÉGRU A JEŠTĚ SOUSEDKY DÍTĚ,TO NECHÁPU.PROČ NEMÁM TOLIK MLÍKA PO NÍ:-)
DÍKY A PODPORU,HNED MÁM LEPŠÍ NÁLADU
Koutnakovko - tak takovou pediatričku bych poslala do… patřičných mezí
.
S kojením jsme měli totéž ve třech měsících a trvalo to někdy do Nového roku (malý se narodil v půlce srpna
). Přibíral asi 200g za týden, ale on je celkem cvalík, má být po kom velký.
Hmotnostní přírůstek, jaký uvádíš, je úplně v pohodě, navíc dost záleží, jestli malou vážili po kakání nebo před apod., takže na rady tohoto typu se vybzunkni (ona bude paní doktorka asi starší ročník, ne?, příště ti poradí ať přitahuješ do sedu a zkusíš dát nektarinku
). Jde o to, jestli ti malá jinak připadá spokojená, jestli není dehydrovaná (propadlá fontanelka) - to je hlavní. (Kdybych to tak nedělala já, musel by být Štěpán semo tamo snad na kapačce
.)
PS: Zapomněla jsem napsat, že u nás to bylo bolení břicha - gastrokolický reflex.