Uzdička pod jazykem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3619
22.11.12 07:54

Jinak logopedka mi ještě doporučila, aby to fikli rovnou i dceři. Ale ta žádný problém nemá a nemá ji tak krátkou jak já. V 6 už je to opravdu pozdě. To bych jí neudělala :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4289
22.11.12 08:58

Kdo váháte jestli to dětem nechat udělat… udělejte to co nejdřív. Já i sestra jseme měly stejný problém jí to udělali jako miminku, vše v pohodě a hlavně si nic nepamotuje. Mě zákrok provedni až v 5ti letech - pamatuju sito, nebylo to nic příjemného a ještě jsem musela chodit na logopedii, ale řeč se zpravila rychle, díky lepšímu jazyku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1779
22.11.12 09:13

Ahoj,
starší syn měl taky uzdičku, špatně sál, tomu to střihli hned v porodnici. Ale mladší má uzdičku také masivní. Zubař na to koukal a sám mi doporučil ORL, protože říkal, že tam žádný šmik, šmik nepůjde. Na operaci půjdeme ve 2 letech, také pod narkózu. Když se mu podívám do pusinky, sama vidím, že to není jen blanka, ale úplně vazivová tkáň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.11.12 12:23

@Janafugi Tak konečně někdo, koho to taky čeká v narkóze. Nám řekl orl doktor, že to normálně šmiká, ale v našem případě ne, že to má hodně a že by mu to znovu srostlo, a musel by znovu, takže udělat se to musí důkladně v narkóze. Já se s tím těžko vnitřně smiřuju, malý je hodně citlivý a všechno dost prožívá, ale snad ten pobyt v nemocnici nějak zvládneme. Je zajímavé, že jazyk normálně vyplázne, ale dělá se mu tam to „srdíčko“. A dlouho měl problém s kousky jídla, ale to už je teď taky ok. Neolízne ale vůbec horní ret.
U nás to zanedbali už v porodnici, měli jsme problém s kojením a nikdo mě na uzdičku neupozornil, sváděli to na všechno možné, ale do pusy se mu ani nepodívali. To stejné naše pediatrička. I zaplacená laktační poradkyně. Nikdo o uzdičce neřekl ani slovo a já byla nezkušená, abych na to přišla sama. Proto mě to štve, že to tenkrát mělo řešení. Doktorka-stomatochirurg, která to asi bude řezat, říkala, že kdyby to udělali hned v porodnici, kdy to je jen tenká blanka, tak jsme teď nemuseli na narkózu. To fakt naštve.. :(

• Citovat
  • Upravit
1015
29.11.12 19:16

Tak ať to máte už za sebou a dětičky se s tím statečně poperou! ;) :kytka:
A oni tím, jak si to méňě uvědomují, tak na to i zapomínají lépe, než dospělí,,, že jsou v nemocnici a že je něco bolí …atd…
Jinak přesně takto jsme to měli s kojením…já lítala po třech hodinách na odsávačku už v porodce a synovi to dávali stříkačkou, prostě se nechyt a když už byla snaha, tak jak nebyla poptávka pořádně, tak nebyla nabídka (navíc se narodil předčasně a měl silnou žloutenku, takže jen spal a spal), tudíž nic neteklo, tak se za to nerval samozřejmě… Při odchodu z porodky si všimla dětská dr té uzdičky a on opravdu ani jazýček nevyplázl a dělalo se mu přesně to srdíčko, když se s ním snažil hýbat… Já se ihned domluvila s naší dětskou a jak to šlo, tak jsme šupajdili na chirurgii, šmik a bylo to…Sama jsem byla v pěti letech, bez narkózy…žádná hitparáda…fakt… :cert:
Nás čeká zase po dvou letech kýla :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7114
16.1.13 17:22

Muzu se zeptat mate to strihnuti uzdicky pod narkozou za sebou? Syn 30m nemluvi respektive jen cca 30 slov jazyk vyplazne ale na spicku nosu ho neda. Vcera jsme byli na orl a pry ta uzdicka neni jako normalne ta blanka uprostred ale ma jazyk v cele sirce prirostly vice nez by mel byt. Vcera mu tam neco nastrihla ale rekla ze jen minimalne. Pry se ma cekat jestli nepujde na yu plastiku. Ale vubec nevim na co cekat az se vyjadzi logopedka. Jsem uplne nastvana chudacek. Tolikrat jsem na to detskou upozornovala a ta mi rekla ze ldyz vyplazne jazyk je to v pohode. No tak nevimmm..:((

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2892
16.1.13 17:30

Ahoj, na vyjádření logopedky bych nečekala a poslechla spíše dr na ORL nebo stomatologii, pokud se Vase zubařka chirurgií zabývá. Nebála bych se, není to velký zákrok. Popravdě, dětský lékař se zrovna v tomto moc nevyzná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7114
16.1.13 17:34

No prave me dr.na orl rekla ze mame cekat co na to rekne logopedka. Coz mi prijde divne…v pa jdeme na kontrolu tak se domluvim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2892
16.1.13 17:42

No nevím na co čeká, když takhle špatně syn mluví, ale jen tak mimochodem, kdo špičku jazyka na nos dá, že ano :lol: a co vám řekli na zubním, když jste byli na prohlídce, tohle mají kontrolovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1779
16.1.13 18:32

Ahoj,
staršího syna střihli hned v porodnici, ale stejně má uzdičku zkrácenou. Nosu se nedotkne ani náhodou. Když jazyk zvedá na patro, dělá se mu srdíčko. Přesto už víc střihat nebudou. Z logopedickýho hlediska to zvládne. Hlavně jsme skoro půl roku rozhýbávali jazyk, tzn. olizovat si rty, vyplazovat, hýbat ze strany na stranu a jazyk jsme rozcvičili natolik, že se dotkne patra, tudíž se r naučí. Kdyby ho nerozhýbal musel by pod narkózu. Mladší to má přirostlé hrozně moc a nemá blanku, ale vazivovou tkáň. Ten jazyk víceméně nevyplázne, jen kousínek a má ho jak ještěrka. Takže toho v létě čeká operace pod narkózou. Takže bych zkusila počkat na logopedku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.13 20:18

Já jsem ten předchozí anonymní příspěvek. Já teda jazyk na nos nedám ani omylem, a uzdičku zkrácenou nemám, to je nesmysl, jestli to po vás chtějí. Ale syn nedá jazyk vůbec ani na horní ret, neolízne si ho, takže ani žádné rozcvičování u nás není možné. Jdeme na plastiku až v dubnu, dřívější termín prý nemají. To bude mít 2,5 roku. Jinak logopedka a orl doktor si to rozhodnutí mezi sebou házeli jeden na druhého. Oba se ale shodli že se s tím musí něco udělat co nejdřív, já chtěla ještě vyčkat. Jinak syn umí taky málo slov, kromě těch jednoduchých jako máma, táta, babi, je má velmi zkomolená, tvoří si své novotvary, ale postupně rozvazuje, ale rozumím mu převážně jen já. I manžel to kolikrát plete, protože syn používá třeba jedno slovo pro několik věcí. Ale shodli se všichni doktoři, že to zatím není tou uzdičkou, ale tím, že má oproti ostatním dětem trošku pomalejší psychomotorický vývoj. Ta odstraněná uzdička bude prý prevence, aby se předešlo tomu, že bude mluvit špatně, protože to je pak ještě horší, odstraňovat zpětně špatné řečové návyky. A to se mi právě nezdá. Zjistili jsme totiž, že to má po tatínkovi, který pořádně nevyplázne jazyk, na horní ret ho taky sotva dá, ale pozor - mluví naprosto normálně, nemá vůbec žádnou vadu řeči!!! Tak jak je to možné? Logopedka to zamluvila, když jsem se jí na to ptala, a ostatní doktoři mi taky neuměli odpovědět. Je třeba šance, že by se rozmluvil i s tou uzdičkou? Těžko se rozhodnout, na tu narkózu se mi s ním nechce, ale neuroložka tvrdí, že to vůbec nevadí, protože to je krátká narkóza.

• Citovat
  • Upravit
7114
16.1.13 20:31

No dekuji za reakce ja zitra zavolam nasi logopedce avy se na to koukla v patek pred navstevou ORL a pokid se ji to taky nebude zdat. Ikdyz nerada tak bych svolila na tu plastiku. Syn uz ma 32m. sakra neumim ani ppcotat..:( takze to je fakt uz dost pozde. A ted premyslime kde se stala chyba ze mu na to neprisli drive…on je takovy divocak takze ldyz se mu obvodacka kouka pri nemoci do pusky tak je to boj ze staci jen nahlidnout nic vice. Takze tady se asi stala chyba. Dulkadne mu uzdicku nekontrolovala mozna ldyz byl malinky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
283
16.1.13 20:46

Dotknout se nosu? Dle prednasky foniatra lze jazyk rozcvicit, pokud pri vyplaznuti dolu jazyk presahne retni cerven.. logoped posoudi artikulaci ditete a pripadne obtize s vyslovnosti z hlediska pohyblivosti jazyka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
16.1.13 22:41
@Anonymní píše:
Já jsem ten předchozí anonymní příspěvek. Já teda jazyk na nos nedám ani omylem, a uzdičku zkrácenou nemám, to je nesmysl, jestli to po vás chtějí. Ale syn nedá jazyk vůbec ani na horní ret, neolízne si ho, takže ani žádné rozcvičování u nás není možné. Jdeme na plastiku až v dubnu, dřívější termín prý nemají. To bude mít 2,5 roku. Jinak logopedka a orl doktor si to rozhodnutí mezi sebou házeli jeden na druhého. Oba se ale shodli že se s tím musí něco udělat co nejdřív, já chtěla ještě vyčkat. Jinak syn umí taky málo slov, kromě těch jednoduchých jako máma, táta, babi, je má velmi zkomolená, tvoří si své novotvary, ale postupně rozvazuje, ale rozumím mu převážně jen já. I manžel to kolikrát plete, protože syn používá třeba jedno slovo pro několik věcí. Ale shodli se všichni doktoři, že to zatím není tou uzdičkou, ale tím, že má oproti ostatním dětem trošku pomalejší psychomotorický vývoj. Ta odstraněná uzdička bude prý prevence, aby se předešlo tomu, že bude mluvit špatně, protože to je pak ještě horší, odstraňovat zpětně špatné řečové návyky. A to se mi právě nezdá. Zjistili jsme totiž, že to má po tatínkovi, který pořádně nevyplázne jazyk, na horní ret ho taky sotva dá, ale pozor - mluví naprosto normálně, nemá vůbec žádnou vadu řeči!!! Tak jak je to možné? Logopedka to zamluvila, když jsem se jí na to ptala, a ostatní doktoři mi taky neuměli odpovědět. Je třeba šance, že by se rozmluvil i s tou uzdičkou? Těžko se rozhodnout, na tu narkózu se mi s ním nechce, ale neuroložka tvrdí, že to vůbec nevadí, protože to je krátká narkóza.

ja bych take tvrdila cokoliv, kdyby to nebylo moje dite… Promin, ale tady uz vidim rude. Dodnes zive vidim doktorku, ktera mi pred odvozem 7tydenniho syna na jeho ctvrtou narkozu rikala: „Ted uz nemusite mit strach, 3 narkozy zvladnul v pohode, tzn. ze na ni alergicky neni, neni ceho se obavat…“ 40 minut na to uz i ona litala kolem malickyho jak spalseny vrabec, protoze mi ho predavkovali a na destkem takovy pripad nemeli dlouha leta, tak honem rychle nevedeli co s tim (takhle mi to vysvetlil zastupce ved. oddeleni)…
Nicmene to nebyl zakrok s uzdickou, to nas mozna ceka, protoze syn od narozeni ma srdicko, myslim, ze i proto spatne sal z prsa… Nechapu proc mu nestrihli uzdicku uz pri te narkoze, kdyz jsem na to lekare upozornovala :-(

Jen te chci povzbudit, ze rozmluvit se urcite muze. Mne uzdicku strihali v 6 letech, asi kvuli rovnatkum. V te dobe uz jsem vse krasne vyslovovala, chodila jsem do skoly. Memu znamemu ji strihali nedavno, v 19 letech. Problemy s reci nemel, poslala ho tam zubarka, ani nevim kvuli cemu presne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
16.1.13 22:42

@irinna diky za povzbuzeni, malicky si zacal „uvedomovat“ svuj jazycek az ted, v 17 mesicich, musim prosledovat kam az se mu podari ho vyplazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí