Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojte,
som v 38.tt a pravdepodobne budem rodit sekciou kvoli uzkej panve. Chcela by som sa opytat maminiek, co mali cisarsky kvoli nepomeru velkosti babatka a panvy, ake mali rozmery a ake velke bolo babo. Moje rozmery panvy su 20, 23, 28, 19 .
Dakujem!! Rysulka
Ahojky Rysulko,
rodila jsem císařem kvůli úzké pánvi a tomu, že Pavlík byl koncem pánevním.
Bohužel ty rozměry si už nepamatuji (byly v těhotenské průkazce a tu jsem odevzdala v porodnici…), ale měla jsem „podmíru“ v „hloubce“ pánve (tím myslím rozměr, který se měří odpředu do zadu) a ostatní rozměry jsem měla mezní.
Pavlík měl ve 40tt podle ultrazvuku odhadovanou váhu kolem 3kg a bylo mi řečeno, že by to „teoreticky“ šlo i normálně porodit, ale že je to na mě
![]()
Nakonec to byl plánovaný císař ve 41tt a Pavlík měl 48cm a 2,8kg ![]()
Jinak - pokud by byl otočený hlavičkou dolů, tak bych při těchto rozměrech miminka určitě rodila normálně, ale takhle jsem si na to prostě netroufla… Měla jsem strach, že by mohl být přidušený ![]()
Každopádně dobrovolně do císaře nejdi, není vůbec pravda, že to je lepší a méně bolestivé, jak slýchám od některých maminek !!!
Přeji Ti hodně štěstí !
Ryšulko, já měla SC kvůli hraničním rozměrům pánve a taky měřím 155. Rozměry pánve vím jen 18 to prý to nejdůležitější je hraniční ale bohužel nevím kde na pánvi
Jinak gynekolog mě chtěl nechat rodit normálně, ovšem vůbec mě neměřil!!! Až pan primář v porodnici nařídil mě změřit a zhrozili se…Nic se taky nechystalo a tak jsem šla na plánovaný císař. Souhlasím s Petulou že bolesti jizvy se nedají srovnat s bolestma po nástřihu. Celková rekonvalescence je daleko delší, taky individuální, ale přestože jsem jizvu měla krásnou bolela jak čert ještě celé 2měsíce! Vrátit to zpátky v šestinedělí bych už teď kromě krmení fakt nic nedělala - byla jsem trochu hrdinka a chtěla furt chodit ven s kočárkem atd. Cíšař je operace jako každá jiná, přeřezané břišní svaly se hojí dýl než nastřižená hráz.....
Ale jsem moc ráda že jsem rodila císařem, myslím že v tomto případě jde o miminko a teď si bolest ani nepamatuju. Děti po cisaři jsou krásné, nepomačkané
Do druhého jdu taky císařem! Doporučila bych ti epidurál, bylo to fajn.
Tak ať to dobře dopadne.
Ahoj Ryšulko,
u mého prvního těhotenství jsem měla 21, 24, 29, 18,5 a měřím 153 cm.
Rodila jsem v termínu a normálně bez problémů. Císaře mi nikdo nenavrhoval. Malej měl 49cm a 2,87kg. Teď jsem ve 30 tt a měření mě čeká.
Pa Štěpík
Ahoj,
malý přišel na svět neplánovanou sekcí „na poslední chvíli“ a já až z propouštěcí zprávy zjistila, že údajně kvůli nepoměru velikosti pánve a plodu. Na sále dr. po několika hodinách bolestí řekl, že hlavička malého „tam nějak divně rotuje“, takže císař.
Měření tedy opravdu nevím, jen malý měl 2,97kg a 51cm.
Z postupu personálu nemocnice jsem dodnes „nesvá“, přijde mi to celé nějaké divné, malý na tom taky nebyl nejlíp, už tam nikdy rodit nebudu, mám totiž bolesti dodnes!, a to i v klidu, bez fyzické zátěže
Promiňte, to sem určitě nepatří, jen jsem chtěla uklidnit maminku v některém příspěvku přede mnou s bolestmi po 2 měs od porodu…
Myslím, že bude záležet na dr., který tě bude rodit, pro co se rozhodne. Každopádně přeji příjemný porod!
Já mám taky občas bolesti dodnes, hlavně při změně počasí a někdy mě jen tak prostě večer ta jizva svědí. A mám pořád docela problémy s tím sáhnout si na ni, ale to je spíš psychická záležitost ![]()
Jinak k „selce“: Doktor mi řekl že pokud bych měla míň než 155 bude to císař automaticky…tak nevím. Můj osobní názor ale je že císař je pro miminko hodně „spolehlivý“ co se možných komplikací týká. Takže kdyby mě někdo při normálním porodu nakonec „navrhl“ císař byla bych vděčná že to neskočilo klešťovým porodem...........
Ahojte,
dakujem Vam za reakcie! Dnes ideme na UTZ, premerat babatko, tak dam vediet, co povie Dr. Stale mi totiz nezostupilo do panvy, tak vraj asi nema miesto, lebo prvorodickam vraj zacina klesat brusko uz od 36.tt.
Prajem vela zdravia a radosti s detickami!!
Rysulka
Ahoj holky,
taky jsem se svého času zajímala jak je to s těma rozměrama pánve. Takže rozhodující je předozadní rozměr pánve a norma je 18-20cm na počátku těhotenství, s postupujícím těhu se rozměr asi o 2cm ještě zvětší,
to vše za předpokladu odhad. váhy miminka do 3500g…
Já jsem měla rozměr 18cm, porodila jsem kluka 3600g
(odhad byl 3200g).
Porod byl bez nástřihu, sice jsem si trochu mákla, ale bylo to vpohodě…
Iriss + 2svišti
rozměry pánve - já mám 24-26-30-17 a CŘ mi nikdo ani nenavrhl, ikdyž od začátku mi říkali že miminko je hodně velké, v 30.týdnu už mělo 2400g a přepoklad je nyní 4-5kg
Tak mám celkem strach.
Jsem už 41.týden a stále se vůbec neotvírám, ikdyž cca před měsícem jsem už cítila stahy dělohy a CS jsem měla 5, ale před týdnem úplně přestaly a poslední CS ze včerejšího dne mám jen 2. Tak nevím co se mnou bude, chodím teď každý třetí den na kontroly do porodnice a čekají, že to bude spontálně.
Máte někdo podobnou zkušenost ???
Lamargarita - 41.týden
Ahojky,
tak já měřím 155 cm a rozměry mi změřila gynekoložka až ve 36 tt (i když se má brát rozměr na počátku těhu,během těhu se pánev začíná rozšířovat), měla jsem 21,24,28,19.Porod týden po termínu,začátek byl fajn,ale při otevření na 7cm se za 2 hod kontrakcí po minutě nepostoupilo ani o píď,tak na sál,kapačka oxytocinu na posílení kontrakcí,po půl hodině „tlačte“, no moc to nešlo,hlavně pro to,že kontrakce byly i po minutě a půl a trvaly krátce(půl min),další 2láhve oxytocinu.Po hodině volala dr.primáře,aby se přišel podívat.Nakonec po hodině a půl tlačení pomohly lokty porodní asistentky,která mi malou doslova z bříška vytlačila.Ještě,že jsem aspoň zvládala dýchat,jinak by se určitě přidusila. Co z toho plyne?Na jednu stranu,kdybych měla císaře,ušetřila bych malou,na druhou stranu nevím,čím bych prošla,bolesti,jizvy atd.Je fakt,že po 12 hod. bolestí pak nastane totální úleva…Stehů jsem měla nepočítaně,nastříhly mě až po konečník,naštěstí se dobře zhojily. Malá měla pouze 3,2kg a 52cm,ale pro mě jen tak tak. Kdyby se nezadařilo porodní asistentce,asi by šla kleštěma.