Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobrý den, obracím se tímto s dotazem na všechny maminky, které mají srdeční vadu podobně jako já /šelest, defekt septa sítí/ lehčí nebo střední závažnosti, již rodily a nevadilo by jim podělit se o zkušenosti a zážitky z průběhu porodu.
Koncem října 05 mám rodit a kardiolog mi doporučil porod císařským řezem. Protože miminko je zdravé a v pořádku, navíc už zhruba měsíc obrácené hlavičkou dolů a žádný obr, já jsem taky během těhotenství ani dříve neměla nějaké závažné problémy, zvažuju možnost, zda si nepro:,–(it porod přirozenou cestou.
Chci se zeptat: Pokud jste rodily přirozeně, jak to probíhalo? Co srdíčko-zvládalo to v pohodě? Využily jste např. epidurál?
Pokud jste měly doporučení rodit SC, dali Vám v porodnici vůbec možnost nějaké alternativy?
Jak jste snášely porod SC?
Děkuji předem za každý podnětný příspěvek. Vše budu ještě konzultovat s lékařem přímo v porodnici /chystám se rodit v Brně na Obilním trhu/
a vaše zkušenosti by mi velmi pomohly-zatím tady ten problém v diskusích nikdo moc nerozebíral.
Ahoj Jani,
moje kamarádka má též srdeční vadu, bohužel, nevím jak se přesně jmenuje. Teď má čtyřletého chlapečka, rodila v Brně na Obilném trhu, tedy v porodnici, kam se chystáš i ty. Hodně si chválila přístup lékařů i sester z porodního i z ARA, kde po porodu pro jistotu ležela. Rodila plánovaným císařem, ale s epidurálem, takže byla při vědomí. A manžel byl na sále s ní, takže malého hned po porodu viděl.
Teď je opět těhotná, termín má začátkem prosince a rodit bude zase plánovaným císařem na Obilném trhu.
Ahoj Jani,
já mám taky srdeční vadu (středně významnou) - nedomykavost chlopně (šelest) a před 3 měsící jsem přirozenou cestou porodila svou holčičku. Taky jsem si myslela, že budu muset rodit císařem, byla jsem ale ráda, když mi kardiolog řekl, že můžu rodit normálně, jen jsem před porodem dostala antibiotika (od kardiologa mám takovou červenou kartičku - Průkaz nemocného ohroženého infekční endokarditiou). Porod byl sice náročný, ale v pohodě jsem to zvládla, v těhotenství jsem taky žádné problémy neměla. Pokud ti ale kardiolog doporučil císařský řez, tak bych asi neriskovala normálný porod. Ségra má taky srdeční vadu a ta musela rodit císařem, protože by normální porod její srdce nezvládlo.
Tak doufám, že jsem ti aspoň trochu pomohla, měj se hezky, přeji, aby ti to dobře dopadlo a mohla ses radovat z miminka. Pa Karolina (25)
Jani, ono je těch druhů srd.nemocí moc, kamarádka má kardiostimulátor, rodila přirozeně, nyní bude taky. Pokud to Tvůj kardiolog vidí na císařský řez, asi má proto důvod.
Ahoj holky,
tohle téma bude pro mě taky za chvilku aktuální.Mám taky nedomykavost mitrálních chlopní a to z 1/2 a ještě jedné chlopně z 1/3.Včera jsem byla na kontrolním echu protože mám poslední měsíce vysoký puls.Tlak se drží ale puls mám i v klidu na stovce. Po krátké chůzi i 120 a o námaze nemluvě(nemůžu skoro nic dělat a chodím jako šnek).Na echu mi doporučili ještě podrobné EKG tak se teprve uvidí jaký způsob porodu mi doporučí. Chtěla jsem poprosit jestli by mi některá z vás neprozradila i jaké měla hodnoty pulsu.Předem mockrát děkuji
MartinaK a Tadeášek
Ahoj,
mám stejný problém. Vada se ale nezhoršuje. Na vyšetření u kardiologa jsem byla, potvrdil, že nebude problém porodit normálně, pouze v případě dlouhého porodu s antibiotiky a s komplikacemi nařídit císaře. S malou v bříšku jsem byla na vyšetření taky, vadu naštěstí nezdědila, tak jsem ještě více v klidu.Praktická lékařka pouze doporučila všechny dokumenty z vyšetření nosit sebou u těhotenské průkazky, kde rovněž udělala i záznam, že je zvýšené riziko.Rodit budu v Brně-Bohunicích.
Ha, 32 tt
Ahoj,
já i moje sestra máme šelest na srdci. Sestra je na tom hůře než já a ve 13 letech byla na operaci. Rodila přirozeně a bylo to vše úplně v pořádku a já budu rodit první týden v listopadu a taky můžu rodit přirozeně, tak se o tom zkus ještě poradit.
Hodně štěstí
Verča
Ahojte holky!
Já mám také nedomykavost mitrální chlopně, nevím, jak moc je to závažné, ale vada se v těhotenství nezhoršuje, tlak i puls mám normální.. Kardiolog mi řekl, že můžu rodit normálně, s tím, že se na:,–(í antibiotika a urychlí se druhá doba porodní.. Zajímalo by mně, co to znamená - použití kleští?
Mám z toho trochu strach, nebránila bych se císaři, ale snad se to teda dá zvládnout i normálně, když jste tu se stejnou vadou jako mám já rodily fyziologicky..
Koukám,že diskuze ožila po hodně dlouhé době. Náš Tadeášek má už 20měsíců.A ještě k porodu.Voda mi nakonec praskla 37+0tt.Ten předchozí týden jsem nabrala pomalu 10kg na vodě.Byla jsem jak tank.Od prasknutí vody mě nechali 38hod než mi udělali císaře.Tadeášek se zasekl a prostě nešel.Bylo to šílené.Na kontrolním echu po šestninedělí,se do. zhrozila,že mě nechali tak dlouho trápit.Prý mám štěstí, že jsem to vydržela.No super no.Jsme ale v pohodě ani nedomykavost se nezhoršila,tak jsem ráda.
Martina
Prosím vás o radu, dne 15,9.2011 jsem byla v kardiomedu na ECHU nález (stopový perikardiální výpotek za zadní stěnoulevé komory) jinak v pořádku.
Ve čtvrtek jsme byli opět gennetu na ultrazvukové kontrole řekli nám že by se v těhotenství ten výpotek mohl zvětšit a nemusela bych to přežít.
jestli jste některá rodila s touto diagnozou a můžete mi poradit budu moc ráda děkuji brejlík.
Ahoj,
mám také srdeční vadu od narození středně významnou- koarktaci aorty a jsem po operaci.A tak bych se chtěla ráda zeptat jestli některá z Vás maminek má stejnou vadu a jak prodělávala těhotenství a samotny porod??
Předem děkuji za odpověď.
ahojky náhodou jsem dnes narazila na tuto diskusi a tak mi nedá se nezeptat pro mě sice ještě těhotensví nepřipadá v úvahu (je mi 18 a jsem sama) ale zajímalo mě jestli jste někdo čekali mimi s podobnou diagnózou jako mám já dilatovanou kardiomiopatií(půl srdce zvětšené jako jedno celé) ale těd je to týden spátky jsem byla na kontrole a držím se těsne pod spodní hranicí normálu a tak mě zajímalo jestli jste někdo byly těhu s takovou diagnózou a popřípadě jak těhu probíhalo a jak probíhal porod děkuju moc vím že je to trochu zmatené ale lépe mi to napsat nejde
Ahoj @katula9,
Mám stejný problém a informace jsem zatím nikde nesehnala… Je mi 25, jsem vdaná, ale kvůli tomuto problému nemohu mít děti. Kdyby jsi zjistila nějaké informace, mohla by jsi mi napsat? Moc děkuji Terka
Ahoj, jak už jsem psala v předešlém příspěvku z roku 2012 mám také SV, bylo mne doporučeno neotěhotnět nic méně dnes mám zdravou holčičku které je jeden rok. Těhotenství proběhlo bez problému jen nízký tlak. Byla jsem hned od začátku přeřazena do rizikové poradny ve 20tt jsem byla na ultrazvuku plodu pro kontrolu jestli plod nemá srdeční vadu dále v průběhu těhotenství jsem byla 2× na kontrole v Motole kde mne bylo doporučeno rodit císařem, což se taky stalo císař byl naplánován v 39tt před a po porodu jsem dostala antibiotika jako prevence infekce. Vše proběhlo bez komplikací. Ještě dodám otěhotněla jsem 25. Přeji aby Vše dobře dopadlo ![]()