Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Byla jsi s tim u doktora? Beres na to nejake leky? Me se to obcas stava, kdyz mam velkou kocovinu po oslave, kde hodne piju a kourim. Takze me pomaha nepit a nekourit. ![]()
Musis prece k doktorovi, to muze i nemusi byt psychicke, takze jestli se to stalo nekomu jinemi ti moc nepomuze.
Muj muz ma panickou poruchu a presne takhle se mu to projevovalo, rapidne se to zhorsilo po smrti meho dedecka, ktere jsme byli pritomni, nejcasteji se mu to stavalo v aute, potom uz kdykoliv behem dne. Tyhle stavy mel opravdu psychicky vyvolane, zacalo mu busit hodne srdce, brnet ruce, paleni na hrudniku, nekdy bolesti hlavy atd. a psychicky byl uplne vycucnutej, z niceho nemel radost, jak kdyby z nel nekdo vycucnul osobnost. Myslel, ze ma neco se srdcem a dalsi veci (jeste ma syndrom bileho plaste, takze kdykoliv byl u doktora, tak tlak vysoky jako blazen), pomohlo mu, kdyz jsme zacali merit tlak doma, kde byl ukazovej. Skocil si na kardiologii, tam taky vse ok. Predtim u psychiatra, kde mu bylo receno, ze ma tuto poruchu a ze by mu stacil psycholog, ale probral to s nim a napsal mu nenavykova antidepresiva. Ty zacal brat, zezacatku zhorseni stavu, ale s tim jsme pocitali, musel to bohuzel prokladat xanaxem, aby mohl vubec fungovat, ale po cca 14 dnech se vse zlepsilo a zacal xanax pomaloucku vysazovat a ted je uplne v pohode. Hold si kazdy rano zobne pilulku, ale za tu psychickou pohodu to stoji! Doporucuju navstivit co nejdrive psychologa a poradit se a nim, sama tohle nejspis nezvladnes, kor jestli se to zhorsuje. Anonym kvuli citlivemu tematu, o muzi to nikdo krom nejblizsi rodiny nevi.
Trpíte úzkostnou poruchou. Čím dál tím víc odevzdáváte svůj život úzkosti, schováváte se před ním. No a teď zrovna chce i váš spánek… Jedinný, kdo to umí zastavit jste vy - potřebujete pár věci pochopit a postupně sbírat odvahu úzkostem čelit a před konflikty a problémy neutíkat. To je těžké, velmi těžké. Ale jde to. A naštěstí jsou k dispozici průvodci, co vám s tím pomůžou.
Nejefektivnější způsob, jak se naučit svou úzkost zkrotit je vstoupit do psychoterapie.
Než k tomu najdete odvahu, tak si alespoň přečtěte tuhle knížku - je srozumitelná a praktická. https://www.kosmas.cz/…ost-a-obavy/
Ohledně spaní. Začněte tím, že si večer najdete tak 30 minut jen pro sebe a pište si denník. Ne co se ten den stalo, ale co se vám honí hlavou, jaké úzkosti vás trápí a podobně. Tím že to dostanete do slov a ven z hlavy, tak se v tom člověk lépe orientuje a trošku se mu uleví. Vždy v neděli si najděte delší chvilku a přečtěte si co jste celý týden řešila a zkuste to nějak shrnou a podívat se na to, co byste si z toho mohla vzít do příštího týdne. To samé dělejte po každém měsíci.
Další praktické tipy najdete v té knížce od profesora Praška.
Tohle vypada na panickou ataku, budes muset zkusit vyhledat psychologa..
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Prosím nevím co delat.
Rok trpím strachy a úzkosti. Úzkost mám skoro neustale. Ale včera se mi stalo ze jsem se před spaním uklidnila a usinam a najednou bušení strdce a strach panika brnění a pálení končetin. Pak usinam a zase. A takto celou noc. Dvě noci už nespim protože se to nedá a nenechá mne to usnout. Nevím nemáte někdo zkušenost.?Mám strach ze nikdy nebudu spát.
Jak tady píšou, může to být panická porucha, ale taky to může být porucha tlaku, to má člověk pocit staženého hrdla, potí se, pálí ho nohy, třesou se ruce. buď jdi k praktikovi, ať Ti napíše Lexaurin, v případě že potřebuješ okamžitou pomoc, ji na internu, kde vyloučí organické příčiny a dají ti nejspš Apaurin v kapačce, a farmaka do pondělka.
Ahoj. Asi dva měsíce se léčím z úzkostí. Mám psycholožku a léky jen na přírodní bázi. Užívám De-press.
Nevím, jestli je to z úzkosti, ale hrozně se bojím, že nebudu moct spát, protože když lehnu do postele, moje hlava vymyslí několik úkolů a já přes to nemůžu spát. takže ty úkoly dojdu splnit, ale včera jsem strávila třičtvrtě hodiny běháním po baráku… Já váżně nevím co s tím. Děkuju za případné odpovědi. Vážně mě to děsí… ![]()
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zakladatelky jak dopadla. Jak se jí to zlepšilo. Mám úzkost když si lehnu že neusnu, snažím si říkat nevadí že nebudu spát, budu odpočívat, dýchám, snažím se myslet na věci co mi říkala terapeutka a takto s tím bojují x měsíců, chodím na terapie ale nedaří se mi v tu dobu úzkost oddělat a usínám okolo 2_3 ranní i když jsem moc unavená stejně neusnu dříve a pak se neustále budím do rána 😔 přes den se snažím zaměstnat praci ale úzkosti jsou když nespím delší dobu větší a je to náročné. Zažil to někdo a dostal se z toho prosím sám?
Ahoj holky. Prosím nevím co delat.
Rok trpím strachy a úzkosti. Úzkost mám skoro neustale. Ale včera se mi stalo ze jsem se před spaním uklidnila a usinam a najednou bušení strdce a strach panika brnění a pálení končetin. Pak usinam a zase. A takto celou noc. Dvě noci už nespim protože se to nedá a nenechá mne to usnout. Nevím nemáte někdo zkušenost.?
Mám strach ze nikdy nebudu spát.