Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny maminky. Chci se zeptat, jak jste na tom s psychikou na mateřské? Mám doma 2 měsíční holčičku, je hodná, někdy je to s ní náročné ale i tak je to moc hodné dítě. Bohužel v poslední době mě trápí uzkosti, které mě pronásledují a těžko se jich zbavuji:(furt si říkám, jestli to muže být hormonama co se vyplavují při kojení nebo čím. nemám moc duvod uzkosti mít. Léčila jsem se s generalizovanou poruchou a i při těhotenství jsem musela brát antidepresíva. celé šestinedělí to bylo ok, sice mazec, ale super, tedka to je horší. Řeším to že furt musím něco dělat, aby na mě uzkosti nepřišli, nemáte někdo stímto zkušenost? děkuji moc
Myslím, že když si na to trpěla i před těhotenstvím, tak tím budeš trpět pořád, musíš se asi léčit. Na mateřské je to náročné, ale pokud jsi trpěla na úzksti, tak se ti to asi vrací.
MNě se úzkosti rozjely po porodu a teď při druhém těhotneství, naštěstí jsem měla jen dvě epizody, zatím se to neopakuje, ale kdyby jo, tak vyhledám odbornou pomoc.
Děkuji za reakci, zeptám se, ty uzkosti po porodu si ustála? bo řešila nějakou formu léčby? a jak se u tebe projevují? a tys ses na ně léčila i před těhotenstvím?
@Pštrosice Já jsem se na ně neléčila, mně se objevily až v porodnici, 5 dní jsem nespala, bušilo mi srdce, pořád jsem se něčeho bála. Potom jsem se doma hodila do klidu a teď se to opakovalo v začátku dalšího těhotenství, taky asi týden maximálně, vyvolala mi to jedna stresová situace a strach, ale bylo to silný, nemohla jsem vůbec spát, ale naštěstí se to teď už neopakovalo.
Chtěla bych taky něco napsat, ale raději jako anonymní, nevíte, jakým způsobem se to dělá, abych byla anonymní? Děkuji moc..
@ajki Když odpovídáš, tak je tam kolonka vložit anonymně, tak jí zaškrtnes
To je právě podle mě ten rozdíl v tom, že když se to léčí před těhotenstvím je větší riziko, že to pak v těhu nebo po porodu muže se vrátit nebo takhle mi to muj psychiatr vysvetloval. a ted jsem uplně v klidu?
@Pštrosice Zatím jo, jsem ve 20 tt. Uvidíme po porodu. Snažím se hodně zklidňovat, teď žádný problémy a stresy nejsou, tak jsme v klidu.
@Pštrosice To je právě to, že hormony to strašně rozhaují a to kojení je hodně asi náročné na hormony.
A ty se tedy léčíš s uzkostma? v těhotenství brát antidepresíva mužeš
Ne, (nejsem Aiki, jak jsem psala), já jsem ta, co měla jen dvě epizody a od té doby nic.
Zkušenosti s tím mám. Úzkost se dostavila s nástupem laktace třetí den po porodu a depka mi vydržela cca tři měsíce.
Stála jsem třeba na balkoně, věšela prádlo a šíleně záviděla lidem dole pod barákem, že se můžou procházet jen tak, kdy, jak a kam se jim zlíbí. Přišlo mi, že to nikdy neskončí a svíralo se mi hrdlo z pocitu, že jsem neporodila dítě, ale kouli na noze.
Pro drobecek-ahoj, a máš ty deprese spojené s tvým dítětem? nebo to máš spíš ze všech možných situacích? a bereš nějaké léky nebo něco?
Ahoj, tady Aiky, děkuji za odpověď, zkouším to, psát jako anonymně..