Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No prostě mám malou už rok v mojí posteli a když se vzbudí dám prso a spíme dál.. Dřív jsem kojila v noci, protože přes den prostě nejedla
Teď se konečně rozjedla, ale zase jí roste stolička.. Takže je to pořád něco
Kupodivu unavená nejsem - vyndat prso je záležitost pár vteřin a spím dál..
Až se jí vyklube zub, tak tomu zkusím pár nocí věnovat a prso nedat a třeba nosit.. Snad si nezvykne zas na to.. Ale v roce už je dost velká.. Tak jediná rada je vydržet nebo nechat vyřvat - ale na to já nemám a na malou by to asi nefungovalo, je hysterka..
Tohle období nočního vstávání skončí kojením…Já malou kojila rok a půl. Vstávala jsem s ní tak 10× za noc - samozřejmě, že jsem si jí natáhla také do postele a mám jí tam dodnes (3,5 roku)
Byla jsem unavená…malá mi přes den dokázala usmout jen na procházce - postýlku měla prakticky jen na ozdobu…skončilo to, když jsem jí přestala kojit…na noc jsem jí dala to, co měla k obídku a spinkala mi hezky, dodnes se budí tak 3× za noc, ale chce jen přikrejt - ale do pokojíčku jí naučit je hroznej problém - druhé do postele - nikdy.
Dej malou třeba babičce na ven na procházku a jdi si odpočinout - malá ti v kočárku neusne?
Dovoluji si oponovat @Verča1985 protože u nás to odstavením rozhodně nic nemění
zakladatelko, už přes rok mám doma to samé, jsou noci kdy vstanu jen 4krát ale většinou i co čtvrthodinu.. dřív se vrtěl plakal, pak mrněl, teď když leze a stoupá si tak ze spaní leze a stoupne si a pak začne řvát.. nechápu, zkoušela jsem naprosto vše, přestěhovat postel, ke mě do postele, dát v noci pít jíst, cokoliv, nepomáhá nic ani ochlazení nebo oteplení, spací pytel nebo deka nic.. no a jak to zvládám? špatně, jsou dny kdy jsem totálka KO a pak i hnusná nejen na syna
Máme to teď podobně, mám 8mi měsíční holčičku, zpočátku spala krásně v noci ale přes den nic moc, občas se stalo, že přes den nespala vůbec…cca od 6ti měsíců ale začala šíleně blbnout, byly noci, kdy jsem vstávala i každou půlhodinu, teď je průměr tak 5× za noc, jak ji nevezmu, tak začne ječet ale u sebe v posteli ji nechci nechávat, není pak pod kontrolou monitoru dechu a jelikož jsme jednou měli poplach, tak už mám strach. Kaše taky moc nepomáhají, takže nevím. Přes den spí jak kdy, většinou hodinu dopoledne, hodinu odpoledne, někdy víc, někdy míň.
Přítel pracuje sice doma ale má toho moc a chodí domů pozdě, takže jsem na to taky většinou sama, vstávám k ní taky jen já, protože přítel mlíko hold nemá ![]()
Nějak to zvládám no, jsem utahaná, nic se mi nechce ale co nadělám…u nás začaly růst zuby, proto asi to nespaní, třeba to teď u vás bude podobné.
A možná ti špatně spí v noci kvůli tomu, že spí málo přes den, může být přetažená a pak se prckům spí špatně…
Zkusila bych před spaním namazat dásně Calgelem, i kdyby to zuby nebyly, nevadí, je to přírodní a u nás to občas pomohlo ![]()
@Gabrielaaa píše:
Dovoluji si oponovat @Verča1985 protože u nás to odstavením rozhodně nic neměnízakladatelko, už přes rok mám doma to samé, jsou noci kdy vstanu jen 4krát ale většinou i co čtvrthodinu.. dřív se vrtěl plakal, pak mrněl, teď když leze a stoupá si tak ze spaní leze a stoupne si a pak začne řvát.. nechápu, zkoušela jsem naprosto vše, přestěhovat postel, ke mě do postele, dát v noci pít jíst, cokoliv, nepomáhá nic ani ochlazení nebo oteplení, spací pytel nebo deka nic.. no a jak to zvládám? špatně, jsou dny kdy jsem totálka KO a pak i hnusná nejen na syna
No já vím, ono každé dítě je jiné, ale mě to opravdu zabralo - měla jsem s ní opravdu trápení, přikrmovala jsem jí - chtěla ale jen to prso, takže to u nás dopadlo tak, že jsem jí 45 minut krmila (no krmila-přemlouvala) mrkvičkovou polívčičkou a když jsme dojídali, tak mi to vyzvracela - věděla, že jí ven nevezmu bez jídla, tak jsem jí musela dát zase prso - byla jsem jak otrok, beze mě ani na krok…celé dny jsem jí nosila na rukou a kdykoliv zakníkla, dostala prso - odstavení se mi osvědčilo, druhé budu kojit jen ten půl rok,
ale to jsem říkala i u Karolínky ![]()
Taky mě napadlo, že spinká v noci špatně kvůli tomu, že přes den spinká málo… ![]()
@Anonymní píše:
Maminky,chtěla bych se zeptat jak to zvládate nebo jste zvladaly? Jsem už na pokraji fyzicky i psychickych sil..
Mame 7 měsíční miminko, od narozeni je to spíše nespavec.. přes den spi 2× 20 minut, ale v noci vstavam asi 7×
ani kaše na noc nepomohla prostě se budi někdy se chce nakojit někdy jen pochovat.. kdybych ji nevzala tak začne šíleně brečet (to si nemůžu dovolit je to hrozně slyšet sousede
takže ted už spi s nama protože vstava xkrat jsem už nezvladala.. už z toho padam na hubu už si nepamatuju den kdy by mě nebolela hlava
rano jsem jak matoha.. nemam už silu si s malou hrat
připada mi, že se ji dostatečně nevěnuju.. dneska jsem se vzbudila no spíše mě mala vzbudila a to jsem nemohla ani vstat z prostele..
Manžel pracuje na směny, takže doma někdy je někdy ne.. a když je doma chce si z prace odpočinout.. takže když se o ni stara denně aspon chviličku jsem rada..poradite nějake vitaminy? nebo jak jste to zvladaly Vy??
diky
Dite jsem taky mela v posteli, tam spal nejlip, klidne i 6 hodin uz od miminkovskeho veku. Kojila jsem, v noci jen vytahnes prso a prilozis dite, kolem toho roku a pul si dite kolikrat samo naslo cestu ke zdroji a ja se vzbudila az rano s malou pricuckou pricuclou. Odstavila jsem ho na cca 20 mesicich, a nechtel spat sam. Pomohl obvykly vecerni rezim, vecere koupani pohadka atd. ale nejvic pomohl manzel. Ono asi tim ze je to chlap, a malej ho vnima jinak, tak kdyz manzel mu rekl ze ted je cas jit spinkat, ze bude spat ve svoji postylce, tak malej si lehl, chvili koukal a pak spal. To same v noci, ja ho muzu x-krat nahanet zpatky do jeho postylky, a manzel jen jednou rekne bez spat do svy, a malej jde a celou noc tam zustane. Malej driv delal i to ze tajne cekal ve svoji posteli az ja usnu a pak se mi vplizil pod deku ![]()
Podotykam ze manzel nekrici ani ho neplacne nebo tak neco.
Za me poradim, nech si ji v posteli, za par mesicu povyroste a bude pripravena se posunou dal ve vyvoji, a nez ta chvile nastane, ta se aspon o trochu lip vyspis nez kdyz bys musela 10× vstavat.
Myslím, že individuální rada neexistuje
,chce to jen čas, pevné nervy, trpělivost
…
Já jsem tohle nezažila
,malá je sice kojená, ale budila se jen 2× za noc na kojo - do 5.měsíce jsem ji měla v posteli a můžu jen doporučit
,stěhování do její postýlky pak proběhlo v poho
a dnes už měsíc v noci nekojím, Terez se odstavila sama, přes den jí ještě prso 2-3×, ale nabídnu, čekám, že po 1.roce se odstaví definitivně a ikdyž, tak mně to neva, kojím ráda, možná i proto, že jsem si to musela vybojovat…
Jinak hodně pomáhají obecně i příkrmy
!!!
Já mám prcky dva, a taky už padám..deficit asi tak dva tisíce hodin..to už nidky nedoženu. Unavená jsme od rána, spím tak 6hodin a max. 2h v kuse (dneska výjimečně 5, bolí ho zuby, tak dostal Nurofen)…už víc jak rok jsem nespala celou noc v kuse. Unavují mě pak i procházky, ale aspoň 1× za den ven musím a než nás všechny obleču a vypravím, tak jsem KO. Pomáhala mi přes den babička, ale ta teď sama leží, takže nemám hlídání ani pomoc přes týden žádnou, o víkendu je doma manžel, tak je to lepší, jsme na ně dva..jedno dítě žádné dítě ![]()
Obvykle spí nastřídačku…a taky mám pocit, že celý den strávím servisem..vařit, prát, vylívat nočník, dolívat pití, likviduju pohromy co dělá starší, přebaluju malého, krmím…za celý den si ani nesednu. Stáhla sjem si cvičení, ale netuším kdy budu cvičit a ani na to nemám energii. Pokud to jde a nebantují děti, chodím spát 21.30..u nás se brzo vstává. dneska si starší od 5h hodinu vykládal a kňoural, mladší se půl hodiny v tu samou dobu kojil…takže jsem v podstatě hore od 4.45. toš tak. soucítím s tebou a věřím, že se to zlepší. Starší spával od 10m skoro celou noc, sám od sebe, odstavila jsem ho ve 13měsících. Pak spal celou noc běžně, a od 15m se začal v noci budit až do 2,5roku. Teď už zase spí, ale pořád brzo vstává.
Malého mám u sebe v posteli pořád, příkrmy má tři a baští pěkně, má i kaši..a nezměnilo to nic.
Příspěvek upraven 27.11.12 v 09:46
Co máte za kočárek? Teď mě napadlo, že mi malá nechtěla spát ve sporťáku co jsme měly trojkombinaci (a mě se nelíbil
), ale když jsme si pořídily sportovní kočárek casualplay, tak mi tam malá spala i dvě hodiny…třeba jí může být ten kočárek jen nepohodlný..
Někdy ráno vstanu a už dopředu vím, že nebudu mít sílu
a někdy vstanu a vím, že den bude dobrej..vstávám v noci k oboum dětem, mladšího kojím cca 4×, vzhůru je ovšem tak 7×. starší se zas odkopává a rostou mu poslední stoličky
ale pořád nějakou tu rezervu mám a vím, že každý den jsem blíž k nerušenému spánku. myslím, že za 3 roky se už vyspím dostatečně ![]()
Ja nemuzu moc radit, ja mam obe deti docela hodny, ale nevim co z toho je povaha a co z toho je dano tim, jak jsem si to zavedla ja. Syn je trochu narocnejsi, takze obcas taky skoro nespim, ale snazim se to rychle zavest do starych koleji…
co mi pomaha: vecerni ritual, mleko, koupani, lehka masaz, povidani, pusu sestricce, zabalit a dat prso, polozit do postylky, co je prirazena u me, pohladit, dobrou noc a odchod, zatim zabira, ale je malej, uvidime co bude dal.
odbourala jsem nocni kojeni u dcery v sesti mesicich, tak ze jsem se odstehovala z loznice, spala durch…ozkousej, jestli se mu nebude spat lepe dale od tebe, nebo naopak blizko a vem si ho do postele.
dulezity je dostatecne dlouhy spanek pres den, ani malo, ani moc, zkousej kocar, nebo satek, nebo nejak uspat u pisnicky, cokoliv.
hodne chodte ven, ty si taky odpocines, dite je v kocarku a nepotrebuje asistenci, vem si MP3, stahni si nejakou namluvenou knihu nebo hudbu a relaxuj.
ted jsem zjistila ze vitaminy jsou taky dulezity, ja jim pro kojici matky, je asi jedno co a ja treba vim, ze mam malo vitaminu D, takze ho proste doplnuju umele - slunicko mi nestaci, zelezo je taky dobre na stavy vycerpani. Ted je to znat, kdyz si vitaminy vezmu a kdy ne.
jinak stoji za ozkouseni toto: http://www.devaterokviti.com/…ann-75g.html
moje PA mi doporucila jeste tyto prasky, jsou dva: http://www.lekarna.cz/…apnik-2-50g/ ale jeste jsem nezkousela.
taky zmobilizuj pribuzenstvo a soupni dite treba na kocarkovani
jakmile dite usne, hod sipku do perin a spi
Maminky,
chtěla bych se zeptat jak to zvládate nebo jste zvladaly? Jsem už na pokraji fyzicky i psychickych sil..
Mame 7 měsíční miminko, od narozeni je to spíše nespavec.. přes den spi 2× 20 minut, ale v noci vstavam asi 7×
ani kaše na noc nepomohla prostě se budi někdy se chce nakojit někdy jen pochovat.. kdybych ji nevzala tak začne šíleně brečet (to si nemůžu dovolit je to hrozně slyšet sousede
takže ted už spi s nama protože vstava xkrat jsem už nezvladala.. už z toho padam na hubu už si nepamatuju den kdy by mě nebolela hlava
rano jsem jak matoha.. nemam už silu si s malou hrat
připada mi, že se ji dostatečně nevěnuju.. dneska jsem se vzbudila no spíše mě mala vzbudila a to jsem nemohla ani vstat z prostele..
Manžel pracuje na směny, takže doma někdy je někdy ne.. a když je doma chce si z prace odpočinout.. takže když se o ni stara denně aspon chviličku jsem rada..
poradite nějake vitaminy? nebo jak jste to zvladaly Vy??
diky