V 5 letech nemluví!

2673
18.2.11 13:34

V 5 letech nemluví!!!

Ahoj,zajímal by mě názor ostatních.Moje sestra má holku 5 let.Jediné co řekne je tak máma,táta.Jinak žvatlá jak mimino.Jelikož nemá ani jeden z rodičů snahu něco řešit,tak sní dojdou jen na logopedii a to tak max.jednou za dva měsíce :cert: Myslíte že může být poznamenaná z toho že ségra pila v těhotenství?Je to vyléčená alkoholička.Je mi ji tak líto a chtěla jít pomoci,je to moc pěkná holčička.Nemáte někdo podobné zkušenosti nebo radu co sní?Školku navštěvuje ale snikým se nedomluví,když něco chce ukáže na to.A překvapilo mě,že dětská doktorka na to nic neříká,i když je fakt,bůh ví jestli tam sní vůbec chodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3870
18.2.11 13:43

Tak to se divim, že doktorka na to nic neřiká a na logopedii si je nezvou častěji. :think: A to je malá jako doma, když do školky nechodí? A věnují se jí? Podle mě by teda zrovna do tý školky chodit měla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
18.2.11 13:52

Chodí na logopedii. Takže asi něco dělají. Spíš by to chtělo nějaké vyšetření, zda netrpí nějakou mentální poruchou. Vývojová dysfázie, retardace, autismus, to všechno potřebuje hodně zvláštní přístup a samotný logoped to neošéfuje.
Takže vyšetření na dětské psychiatrii?
Jinak bych se do toho nemíchala, tvoje dítě to není a pokud má co jíst, není fyzicky ani psychicky týrané a dejme tomu nechávané celé dny samotné doma či něco takového, tak to není tvoje věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
18.2.11 13:53

Do školky chodí.
Co na to učitelky, aspoň ty něco podnikají? V některých školkách je školní logoped. A ty sama bys s ní nemohla chodit na logo, pokud třeba bydlíte ve stejném městě? Jasně že musí ještě procvičovat doma a to už nezajistíš, ale aspoň něco…
No je to tedy síla. Já tady kolabuju z toho, že syn ve 4 letech špatně vyslovuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2673
18.2.11 14:01

Jo to jsem zapoměla napsat,že všechny vyšetření má dobrý,byla trhat nosní mandle,protože špatně dýchá.Právě že ji rodiče téměř nemají,radši ji strčej bábě,tak to přece je děsný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
18.2.11 14:25

No já si myslím, že ten alkohol v těhu může mít vliv, ale mnoem větší vliv bude mít péče rodičů. Kamarádce malá začala mluvti až kolem 3 roku, ale ona si s ní pořád vykládal, četla jí knížky, ukazvaly si tam společně obrázky, zpívaly písničky, říkaly básničky (teda spíš kámoška, malá jen něco mumlala) a pak se z ničeho nic rozmluvila. Ale byla o dva roky mladší.
Co se týče doktorky, tak možná doktorce lžou, některé děti se u dr. stydí a neřeknou nic a pak musí dr. věřit rodičům, že dítě doma normálně mluví.
A ta logopedie je o tom, že dr. poradí jak s dítětem cvičit mluvení atd. ale je na rodičích, kolik času tomu dom věnují, s bráchou když byl malý, jsem museli každý večer půl hodiny dělat mluvící cvičení (dost šišlal), buď naši a když někdy neměli čas, tak jsem to s ním trénovala já a pokrok byl hodně vidět. Takže to bude vše v rodičích a měli by se nad sebou zamyslet, vždyť pokud se ta holčička nerozmluví, tak ji nevezmou do školy ani s ročním odkladem, co pak budou dělat. Je fajn, že se snažíš pomoct, ale bude to asi dost těžké, drím pěsti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepřihl.karinka
18.2.11 15:37

Od našich sousedů syn začal mluvit až ve 4,5 letech a to jenom pár slov. Sousedka z toho byla nešťastná a absolvovali spoustu vyšetření.Nakonec se ukázalo, že syn je nadprůměrně inteligentní a má velmi vysoké IQ. Opravdu sám se naučil číst a psát po 4 roce. Neustále měl před sebou knížky a sousedka si myslela, že si je jenom tak prohlíží , ale on si četl :-). Ted má 6 let a doporučili ji, aby chodil do spec. školy pro nadprůměrně int. děti, ale nejbližší je cca 40km od jejich bydliště, takže se domluvila ve škole, že se mu vytvoří indiv. program. Stále toho nijak moc nenamluví a když nechce ve školce s učitelkou mluvit, tak ji to napíše. Kamarádka se kvůli němu hodně naplakala, ale teď už si zvykla a my máme za souseda třeba budoucího držitelele Nobelovy cenyˇ

• Citovat
  • Upravit
JaSe
18.2.11 17:55

Ahoj,
nemůže mít malá vadu sluchu? Že by třeba špatně slyšela? To by mohla být příčina toho, že nemluví.

• Citovat
  • Upravit
48
7.5.11 20:49
elchirk píše:
No já si myslím, že ten alkohol v těhu může mít vliv, ale mnoem větší vliv bude mít péče rodičů. Kamarádce malá začala mluvti až kolem 3 roku, ale ona si s ní pořád vykládal, četla jí knížky, ukazvaly si tam společně obrázky, zpívaly písničky, říkaly básničky (teda spíš kámoška, malá jen něco mumlala) a pak se z ničeho nic rozmluvila. Ale byla o dva roky mladší.
Co se týče doktorky, tak možná doktorce lžou, některé děti se u dr. stydí a neřeknou nic a pak musí dr. věřit rodičům, že dítě doma normálně mluví.
A ta logopedie je o tom, že dr. poradí jak s dítětem cvičit mluvení atd. ale je na rodičích, kolik času tomu dom věnují, s bráchou když byl malý, jsem museli každý večer půl hodiny dělat mluvící cvičení (dost šišlal), buď naši a když někdy neměli čas, tak jsem to s ním trénovala já a pokrok byl hodně vidět. Takže to bude vše v rodičích a měli by se nad sebou zamyslet, vždyť pokud se ta holčička nerozmluví, tak ji nevezmou do školy ani s ročním odkladem, co pak budou dělat. Je fajn, že se snažíš pomoct, ale bude to asi dost těžké, drím pěsti.

Naprosto souhlasím. POdle mě je to opravdu v rodičích a v jejich přístupu. Mnohdy si ani neuvědomujeme, že dítěti podáváme věc, na kterou ukazuje prstem a mrčí nebo dělá zvuky…přitom se máme zastavit a opakovaně mu říkat co to je co mu máme podat…např. Dítě stojí u stolu a mrčí na hrnek s pitím…bezmyšlenkovitě mu ho podáme, přitom ale máme říct, co je to? Pití. Prosím prosím pití. ukážeme rukama prosím prosím a pak podáme. Je to triviální, ale jsou to základní věci, které rodičové vynechávají a pak se strašně diví, že dítě nemluví i když mu čtou a ríkají říkanky …okolnosti musí détě donnutit se rozmluvit a doma je to základ… :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6423
8.5.11 12:14

Byla na vyšetření na neurologii, foniatrii, EEG, u dětského psychologa…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.5.11 23:03

Mám doma dysfatika,který má další diagnozy vývojová dysartrie,dyslalia,ADHD,atypický autismus či aspergerův syndrom(právě probíhá diagnostika),každopádně tento začal mluvit ve 2letech naprosto spisovně,krásně,vše se zvrtlo až ve 4letech,nakonec mu ještě zjistili oboustrannou převodní nedoslýchavost a prodělal operaci uší.Co se IQ týče,tak to naměřili tak,že by ho hned vzali do mensy.Mladší syn říkal mami,táta,bába,v 8.měs.přestal a začal až krátce před 4.narozeninami a to ještě svojí gramatikou i slovosledem,záěmnou zájmen,neumí věci správně pojmenovat,atd.každopádně dg.zní dětský autismus,foniatrička ještě 2roky předtím,než sama napsala do zprávy autismus a předtím,než dg.stanovila psychiatrička,nazývala jeho projevy dysfázií,ale jeho řeč je oproti bratrovi naprtosto odlišná-o dysfázii velice pochybuji.autismus má i jiné projevy,které jsou zřetelné,ovšem rodiče občas vidět nic nechtějí.Okolí často autíka ani nepozná-je to tzv.neviditelné postižení.Syn se začal lepšit až po té,co jsem si byla dg.jistá já sama a začala jsem s ním dle toho také pracovat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.5.11 23:03

Mám doma dysfatika,který má další diagnozy vývojová dysartrie,dyslalia,ADHD,atypický autismus či aspergerův syndrom(právě probíhá diagnostika),každopádně tento začal mluvit ve 2letech naprosto spisovně,krásně,vše se zvrtlo až ve 4letech,nakonec mu ještě zjistili oboustrannou převodní nedoslýchavost a prodělal operaci uší.Co se IQ týče,tak to naměřili tak,že by ho hned vzali do mensy.Mladší syn říkal mami,táta,bába,v 8.měs.přestal a začal až krátce před 4.narozeninami a to ještě svojí gramatikou i slovosledem,záěmnou zájmen,neumí věci správně pojmenovat,atd.každopádně dg.zní dětský autismus,foniatrička ještě 2roky předtím,než sama napsala do zprávy autismus a předtím,než dg.stanovila psychiatrička,nazývala jeho projevy dysfázií,ale jeho řeč je oproti bratrovi naprtosto odlišná-o dysfázii velice pochybuji.autismus má i jiné projevy,které jsou zřetelné,ovšem rodiče občas vidět nic nechtějí.Okolí často autíka ani nepozná-je to tzv.neviditelné postižení.Syn se začal lepšit až po té,co jsem si byla dg.jistá já sama a začala jsem s ním dle toho také pracovat.

• Citovat
  • Upravit
9867
15.5.11 00:44

Naše nejmladší také nemluví, nyní už začíná jednotlivá slova a jednotlivá slovní spojení. Nicméně se s ní zcela domluvíme už přes dva roky a chytrá je jako opice.
Ve školce zcela spolehlivě komanduje ostatní děti (hlavně chlapečky) a doma svou rodinu i beze slov :)

Ve vašem případě bych zvažovala konzultaci v PPP, může uklidnit, případně pomoci (ale na druhou stranu bych brala výsledky vyšetření s mírnou skepsí - při vyšetření naší nejstarší kvůli předčasnému zaškolení došla paní pedagožka k závěrům, která rozhodně nemohu jako matka potvrdit - a to nikoli z důvodu, že bych své dítě přeceňovala, jen její závěry nebraly v potaz, že je naše milovaná paličatý kverulant)

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merry121
28.5.11 22:53

Pokuste se rodinu motivovat k návštěvě Speciálně pedagogického centra logopedického ve Vašem okolí. Hodně štěstí!

• Citovat
  • Upravit
4880
28.5.11 23:05
Liduš88 píše:
Ahoj,zajímal by mě názor ostatních.Moje sestra má holku 5 let.Jediné co řekne je tak máma,táta.Jinak žvatlá jak mimino.Jelikož nemá ani jeden z rodičů snahu něco řešit,tak sní dojdou jen na logopedii a to tak max.jednou za dva měsíce :cert: Myslíte že může být poznamenaná z toho že ségra pila v těhotenství?Je to vyléčená alkoholička.Je mi ji tak líto a chtěla jít pomoci,je to moc pěkná holčička.Nemáte někdo podobné zkušenosti nebo radu co sní?Školku navštěvuje ale snikým se nedomluví,když něco chce ukáže na to.A překvapilo mě,že dětská doktorka na to nic neříká,i když je fakt,bůh ví jestli tam sní vůbec chodí.

Jak moc pila v těhotenství? To se šla léčit až potom? Pokud ano tak to může být FAS, která se vyskytuje u matek, co pily v době těhotenství. Celý název je Fetal Alcohol Syndrome. Ty děti pak mají problémy s učením, soustředěním atd..
Možná je to ono :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect