Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Maminky, potřebuji poradit. Do teď jsem kojila a částečně přikrmovala svoji dcerku (4,5m) po 3 hodinách (6×-7×denně) celkově cca. 120ml. Tuto dávku mi řekli před 3 týdny, když byla holčička hospitalizovaná v nemocnici a já jsem začala dokrmovat - vážím před a po kojení a poté dokrmím nutrilonem. Myslím si, že už je na čase zvýšit dávku a zřejmě snížit počet krmení. Danielka teď váží 6500g a měří 64cm. Vím, že by měla papat 150ml na kg, což by u nás bylo 975ml a v jejím věku by měla mít asi 5 krmení denně. Jak tyto krmení rozdělit do celého dne? Večer usíná nejpozději v 20:00 a na papání se budí nejdříve 5:00hod, někdy až v 7:00hod. Takže by měla jíst cca. ve 5, 9, 13 - zeleninový příkrm, 17, 20(21) a vždy necelých 200ml? Není to moc velká porce? Co když se vzbudí až v 7 hod ráno? To bude papat jen 4× denně? Jak krmíte vy? Jsem z toho teď nějaká zmatená
a asi jsem to i zmateně napsala a za to se předem omlouvám ![]()
Pokud uz bude mit prikrmy tak mlecna davka nemusi byt tak vysoka.
Davala bych mleko k snidani, svacine dopoledni, pak prikrm, zase mleko k odpoledni svacine a vecer pred spanim.
Davka mleka pro dite na prikrmech by mela byt okolo pul litru denne.
Ještě bych měla dodat, že krásně prospívá - přibývá i víc než 200g týdně, tak nevím, jestli je dobrý nápad přidávat mlíčko, aby z ní nebyl extra buclík
Danielka neví, kdy přestat s jídlem a kdybych jí dala 300ml mlíčka najednou, tak by to snad snědla.
@Petulinaxx my už asi 2 týdny přikrmujeme - k obídku spapá 80-110g zeleninky
@LucieSy tak jestli takhle hezky uz ji zeleninu, tak bych davkovani mleka podle krabice neresila. Pri prikrmech se postupne mlecne davky nahrazuji,, normalnim,, jidlem.
Jedine pokud by se zacala budit driv, tak bych zvysila vecerni davku mleka.
Já zatím nepřikrmuju, resp. jsem dnes začala. Kluk má 4m. Jí mi jen 4× denně, ptž v v noci spí a jíst neptá. Na dávku sní (když má dobrý den) 200-230ml. Když má blbej den, jako třeba dneska, tak nesní skoro nic. Ráno 100, pak dlouho nic, ve 13h 100, pak zas nic nechtěl a v 17h snědl 270. Toť pro dnešek vše ![]()
@LucieSy mám taky 4 měsíční dítě - krmíme 6× denně, 3× 180ml, 3× 150ml a vypije to v pohodě, týden už zavádím příkrmy, ale moc toho zatím nesní, takže mléka dávám pořád stejně; když jsem mu dávala o něco méně, pořád mi řval; asi bych se taky řídila instinktem, protože podle mě nejde slepě dodržovat instrukce na UM; některá miminka jedí více…
Holky jako můžete mi prosím vysvětlit co je to UM? je to všude na miminu a ta zkratka mě pěkně štve, páč nevím o co jde… ![]()
Takže to vidím tak, že dávku zatím zvýším na 150ml a uvidím, jak často si řekne. Případně později ještě přidám, aby měla dobrý pitný režim. Jen doufám, že z ní za měsíc nebude kulička ![]()
Ve 4m jsem krmila pres den co 3h posledni mleko vecer pred spanim a pak az rano (spal celou noc, vyjimecne se vzbudil v noci) takze to bylo krmeni 5× denne, rano, dopoledne, pak prikrm, odpoledne a na noc. Muzes taky treba dopoledni mleko vymenit za kasi od uk. 4m, tim nic nezkazis.. nedoporucuji ji davat na noc, nam zpusobvala koliky a ziznivost…ditko by melo vypit 1/6 sve vahy.. takze kdyz ma 6500g - kdyz budes krmit 6× davka je 180ml kdyz budes krmit 7 davka je 150, kdyby jsi krmila jen 5× davka bude 210… ale samo zalezi na mimcu jak bude chtit pit.. pomalu bych nahradila obed zeleninkou… ale vzhledem k tomu, ze jeste stale kojis neni kam spechat.. dokud je jen na dokrmech a ne plne na UM tak by ji to do 6m melo stacit… ale zvys davku a treba nebude krmeni tak caste ![]()
@Lex83 píše:
Holky jako můžete mi prosím vysvětlit co je to UM? je to všude na miminu a ta zkratka mě pěkně štve, páč nevím o co jde…
UM=Uměla strava (Nutilon, Sunar aj.)
MM=Mateřské mléko
Taky mi dalo zabrat, než jsem to pochopila ![]()
@Lex83 píše:
Holky jako můžete mi prosím vysvětlit co je to UM? je to všude na miminu a ta zkratka mě pěkně štve, páč nevím o co jde…
UMĚLÉ MLÉKO ![]()
@Markittka píše:UMĚLÉ MLÉKO