Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dáváte svým dětem v noci čajík? Moje Verunka dneska vypila jeden a půl flašky čaje a mamka mi říkala, že jí nemám učit v noci na čaj. Ale já ji nechci trápit žízni. SUnar chtěla až v šest ráno.
Děkuji za případné rady! Lilinka
No záleží. Myslím, že je blbost tvrdit, že dítě v noci nemůže mít žízeň, ale taky neni dobrý ho naučit pít hodně. A myslím, že v noci je vhodnější čistá voda.
Ale já holku v noci do roka 2× kojila, pak dostávala flašku UM. Pak jsem jí místo obvyklých 240ml UM 2× začala dávat 2× za noc 125ml UM, po týdnu, kdy to fungovalo, že po vypití flašku odhodila a spala, jsem jí dala do UM o odměrku méně, za další týden zas a tak to fungovalo, dokud nepila jen vodu. Pak dostala jen 60ml vody 2× za noc a pak jsem to zrušila a spala celou noc a dostala UM až ráno.
Takže nevím. Nevidím na nočním pití nic špatného, ale nemělo by to být asi moc a v klidu, zrušit se to postupně dá vždy
Ahoj, tenhle problém taky řeším. Nedávám čajík, ale vodu a Máťa se pořád budí. Cucne si a chrupe dál. Jinak pláče.
Taky pořád rozmýšlím mezi variantou
a/ nedat nic, on si zvykne. Jenže, já mám taky v noci žízeň a taky se jdu napít a pokud M. hned zase usne, tak mě to vůbec neobtěžuje. Spí vedle mě, tak jen natáhnu ruku a je to. Pak si vezme dudu, padne směrem ke mně a chrupe. Je to krásný pocit ![]()
b/ prostě mu tu vodu dávat a čekat, až mu bude víc a bude schopnej se v noci sám napít, aby mě nebudil. Tohle asi udělám. Prostě bude mít hrníček s pítkem vedle postýlky na dosah a zkusím ho naučit, aby si ho v noci podal sám, jestli má žízeň. Pak teprve uvidím, jestli mu to za to bude stát nebo ne.
Kojila jsem v noci do 11 měsíců a strašně se bála, jak to půjde bez kojení a kupodivu to zvládl za dvě noci a bez problémů přešel rovnou na vodu. Někdo říká, že když se místo mléka podává voda, přestane se dítě budit. Ale Matýsek se budí pořád úplně stejně.
Být Tebou, dávám pití, jestli Tě to v noci neobtěžuje.
Horší to ale bude, až se bude odnaučovat od plen. To celou noc asi nevydrží. Máťa ale toho tolik jako vy rozhodně nevypije.
Ještě jsem dala do ložnice zvlhčovač, který večer zapnu a když jdu spát, zase vypnu a trochu se to zlepšilo. Ale nevím, jestli je to tím.
Pa M.
Lilinka zalezi na to aky caj. Ked je to sladky( a to je kazdy granulovany), tak je to dost velky problem, kvoli tomu, ze zuby su celu noc v sladkom. Ked to je norm. caj, tak by som sa tiez snazila ju skor naucit na vodu. Caj by som robila slabsi a slabsi az by to bola voda. V principe ani cez den sa moc neodporuca davat cajik. Poznam deti, co na nom boli zavisle neviem dokedy a vedeli ho vypit skutocne dost. Potom je problem, ze zjedia malo jedla, lebo sa cajikom zasytia.
Teraz pisem len moj osobny nazor. Caj davam, len ked ma maly nejaky problem. V podstate je cas liek, v minulosti sa nim liecilo. A ked sa pouziva moc casto, tak po case nemusi konkretna bylina ucinkovat. Okrem toho byliny mozu sposobit alergie. Ja sama som velky fanda cajov, pijem ich dost, ale vela ich striedam, a pijem cierne, zelene co u deti moc nie je mozne ![]()
Takze ano, ked ho boli brusko, dostane fenykel, ale zeby ho pil liter denne? to teda nie. Znama mala velky problem so synom v skolke, lebo bol navyknuty chodit cely den s flasou s cajom a bez nej reval.
S vodou by som si az taky problem nerobila, ked ma smad tak by som ju netrapila.
Mozes ale skusit stiahnut topenie, na noc by mala byt teplota miestnosti 18-20 stupnov, nemala by byt moc naobliekana. Skor primerane k teplote okolia, aby nemala studeny nos a zatylok.
Inak sa mi paci, ako to vyriesila Gabinka. Kamoska to riesila podobne a aj tu flasku s vodou mal maly v postielke, naucil sa obsluhovat sam a potom ho to prestalo bavit a spi celu noc. Dovtedy spal s nou a kojil sa x krat za noc, odvtedy spi sam v postielke a islo to uplne bezbolestne.
Drzim palce aby ste to zvladli, tak ako si ty sama zelas.
Syna jsem kojila cca do 13 mesicu. Protoze se od 4 mesicu budil 10× za noc( a to jsem mu vzdy nabidla mleko), par mesicu jsem zila v zhroucenem stavu. Caste nocni buzeni jsme museli odnaucovat( ale to je jine siroke tema), nastesti od te doby spi v pohode. Mela jsem ale napameti varovani sousedky, ktera zamenila v noci kojeni za caj a vubec si tim nepomohla a dite se budilo stejne casto.
Mam za to, ze i batole(ne mimi) by si melo zvyknout, ze v noci i brisko odpociva, tudiz se neji ani nepije. Je ale fakt, ze zalezi na zvyku-treba ja ani muz se v noci nebudime kvuli zizni.
Zalezi na mame, jestli chce docilit noci bez buzeni nebo piti naopak davat(v tom pripade aspon vodu).
Veru
No já nevim, ale pořád si říkám, že rodiče se v noci budit nemusí, le to neznamená,l že dítě nemá žízeň, takže proti tomu kao takovému nemám nic. Ale žízeń se dá taky uhasit jen pár douškama a ne rovnou flaškou. Moje řešení ve chvíli, kdy jsme zjistila, že se holka budí ze zvyku, bylo právě to, že jsem dávala míň pití (a následný přechod z UM na vodu).
Takže ano, poku se nebudí co hodinu, proč ne, ale i tak dát menší množství. Fakt bych se tam bála potom toho, že se v noci bude prolejvat a to by nám ještě při přechodu na nočník zavařilo, abych krom vstávání na napití vstávala kvůli čůrání a to taky nechci.
Ale jinak dokud je mimi takhle malé, tak bych nejdřív klidně pití (i UM, pokud to jinak nepůjde) dávala a pak to postupně zrušila…ono se to dítě oblbnout nakonec dá;)
Ahoj holky to mi ted zase řešíme odnaučení od MM v noci dnes se konná první zkouška čajíčku,přes den malá není kojená ,ale za to v noci i 10×.Zkusíme tu vodičku a uvidíme.Pa Eli
Ahojky,
to jste uhodily hřebíček na hlavičku. řeším stejný problém. Ale pozor, naše Terda dá za noc i 3 flašky vody přislazené glukopurem. Začalo to v září, když marodila. Snažila jsem se do ní nacpat co nejvíc tekutin a od té doby pije o sto šest. Když bylo za den+noc i 7× 250 ml flašek čaje a vody, tak jsem znejistěla a volala dr. Ta mi řekla, že podle váhy, když už nekojím, by měla zhruba v roce vypít asi 5× 250 ml tekutin. A že raději uděláme testy na cukr. Testy dopadly dobře, díky Bohu. Zatím se mi podařilo snížit na 2 flašky ve dne a 2-3 v noci. Bohužel. Mlíko nechce, to jsem zkusila taky, jestli nemá spíš hlad. Vyndá dudlíka a řve a řve, dokud nedostane napít. Zkoušela jsem jí i oblbnout a šoupnout dalšího dudlíka, jestli mě jen zkouší. Ale nedala se. Myslím, že to není fajn, takhle zatěžovat ledviny v noci, jenže co s tím. Před spaním vypije tak 150, kolem 2 přebaluju, protože je většinou mokrá až na pyžámko a opět ptí. To dá tak 200. No a do rána je to tak dalších 200 = minimálně 4× za noc vstávám a dávám jí flašku. Teď se naučila podávat mi věci a říkat DÍK. Takže když se mi podaří vytuhnout a Terezka dopije, tak mě vzbudí tím že volá DÍÍÍÍK a podává mi dopitou flašku zpátky
. Pak se jen otočí na bok a chrní dál. nevim.
Máte na to nějakou radu?
díky, Nenicka+Terezka skoro 14 m
Neničko,
v první řadě zruš ten glukopur. I kdyby to bylo postupně o půllžičky.
Pak bych začala zrovna tak pomalinku ubírat množství, nenápadně, aby toho nebylo tolik. A jestli to taky není zvyk, aby jsi k ní musela vstávat.
A pít spíš než na noc přes den. Zkus jí v noci dát třeba jen pár ml a uvidíš, pokud to vypije a usne, je to jen zvyk, pokud jí bude jedno, jaký množství vypije, hlavně, že je. Právě náhodou jsem tohle zjsitila u nás a na podkladě toho jsem začala postupně slabit to UM už vpolovičním množství než původně.
Jak jsem psala, nemám vůbec pocit, že se dítě v noci nesmí budit žízní, i ten hlad by se dal pochopit, ale myslím, že už by to v tomhle věku nemělo být tak časté, tím spíš, že se jedná o nekojené dítě (kojené se většinou budí dost často spíš ze zvyku).
To je můj názor
Gabča a Bára
Nenicka a cistu vodu nevypije?? ja by som sa tej sladenej bala, ono to zevraj dost nici zubky. Niezeby maly v noci nepil, tiez je taka nasoska ale este kojim a on si nic ine nevezme
a co skusit vodicku z poharika?? ked to vypije, tak je fakt smadna a ked nie, tak je to len navyk. Ja zase neviem ako ho naucit na UM alebo tu vodu, on ked spi, tak nevezme ziadnu flasu nic, ani poharik, pritom cez den v pohode
asi by som ho musela zobudit ![]()
Prajem pevne nervy!!!
Mno, já myslím, že názor, že by dítě v noci nemělo pít vůbec je blbost. Já taky bez sklenice vody u postele neusnu a jednou - dvakrát za noc se napiji - tak proč to zakazovat dítěti???
Otázka je, co pít. Já zatím dávám ten granulovaný čaj - nikdy mě nenapadlo, že by v tom byl problém. Dávám tak poloviční dávku - aby to mělo nějakou chuť, ale nebylo to příliš sladké…
Gábina + malý Ríša (16m)
Ahojky,
tak já bych asi volila zlatou střední cestu. V noci dávat napít jen trošičku a tudíž bych ani moc neřešila, jestli vody nebo čaje.......a třeba víckrát…rozhodně ne víc než třikrát.
Myslim, že neni hlavní problém, že mimčo v noci pije, ale že se potom počůrává. Takže až se začnete učit spinkat bez plínek, tak bude lepší když prcek bude na noc a v noci pít co nejmíň…hlavně když spinká s rodičema v posteli, tak je pak nepříjemné!!!
Takže čím míň na to bude mimčo zvyklé, tím líp pro vás a vaše postele!!
Hodně sil při nočních výletech za našimi zlaíčky přeje Kačula
Gabrinko tak teda granulovanej čaj bych na noc nedávala ani slabej. Když už, tak nějakej sáčkovanej. Třeba Megafyt má výborný ochucený s příchutí třešně nebo na spaní, chu´t maj, ani nesladim. Granulovaný čaje kor na noc nejsou moc OK.
Já dřív dávala taky granulované a pak jsem řpešla na sáčkované a jsou v pohodě, holka jiné ani nepije. Střídáme vodu a ty čaje.
Gabča a Bára
no, na noc přidám jen půl lžičky glukopuru, ale právě že jsem na tu vodu přešla z těch granulovaných čajů, který mi nepřišly ok. Nevim. Ono když třeba pití dojde ( je ve flašce třeba jen zbývající 50ml) a Terezce to nestačí, tak to byste měly slyšet. No, musím dát ještě další flašku. Takže nemyslím, že by to bylo jen abych k ní vstávala. Opravdu to celé vyžahne. Snažím se jí co to jde zavodňovat přes den, v tom prvním mém příspěvku to asi nevyznělo. Ale bohužel, víc jak 2 flašky do ní nenandám. budu to zkoušet dál, v po jdem k dr, tak se zkusím zeptat i jí na nějakej fígl… ale nevím.
Ráda si přečtu další postřehy a Terezka bude na chvíli pokusný králíček
![]()
Díky Nenicka
Jé, Gabčo, teď se mi silou vůle podařilo udělat Terdě metřík a koukám, že jsme vybraly skoro stejnej
teda stejnej
Vy to máte samozřejmě dotažený, fotečka atd
inu kdo umí ten umí.