Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
mám celkem velký problém s dcerkou. V noci se neustále budí, klidně i po hodině, max. po dvou. Jsou noci, kdy se vzbudí jen 2×, a pak noci, kdy 8×. Např. včera. Hlad nemá, jen chce být u prsa. Většinou, když si ji nechám u sebe v posteli, tak spí dobře, ale jak je v postýlce, tak se pořád budí. Už jsme ji zkusili i přestěhovat do druhého pokoje, ale moc to nepomohlo, i když první noci, tam spala pěkně.
Nemáte s tím někdo zkušennosti, co zabírá? Vyřvací metodu jsme zkoušeli, minulý pátek řvala od jedné do půl páté.
Už jsme zoufalí, nevyspaní. Přes den to nedospím, protože spí jen v kočárku a za jízdy. Za půl roku spala doma jen jeden den.
Nevím, čím to je, že některý den spí pěkně a zbytek hrozně.
Díky za rady.....
Nas Matej taky nespinka. V noci je se mnou v posteli (asi to neni uplne spravne, ale nam je tak dobre) a tak kazde 2 hodky si pricucne nebo jen prituli. Pres den mi spi jen v kocarku. Kdyz jsme doma, tak by zase jen vsude lezl a vse zkoumal. Nevydrzi v klidu. A protoze mam jeste 3-letou dcerku, jsem nekdy uz hodne unavena. Nevim, jak poradit. Snad Vas jen utesim, ze v tom nejste sama. Starsi dcerka mi jako miminko spala skoro porad. To byl casy
- tenkrat to byla fakt rodicovska dovolena.
At Vam prcek krasne prospiva.
Kristyna
Ahoj zari… nas kubko bol nieco podbne, ja uz som potom rezignovala a nechala ho spat vedla seba, lebo inac by som sa nevyspala vobec. Zlomilo sa to niekedy okolo 9 mesiaca, ze polovicu noci prespal vo svojej postielke a dospal pri mne (tiez som kojila) teraz je uz „velky“, nekojim, ale aj tak ked sa v noci zobudi tak sa prestahuje ku mne
myslim, ze su to take typy deti,ze potrebuju byt blizko matky… ja som teda vyrevanie nikdy neskusala.
tak sa drz a ver ze bude lepsie ![]()
zari neboj vytrvej, ono se to nejak zlomi, vis jaky byl Standa nespavec a ted uz asi tri tydny spi z niceho nic celou noc (budil se kazde dve hodiny a najednou z niceho nic zacal spat celou noc - a to jsme nic nezmenili)… proste vydrzet ono se to nejak zlomi ![]()
ahoj
u nás se to zlomilo , když jsem přestala kojit… odstavil se sám v 10 měsících (vidět prso nebo mít prso v puse znamenalo hysterický záchvat a flusání prsa…) a během týdne začal spávat celou noc… do 4 měsíců se budil 1× za noc a v těch 10 měsících už 5× za noc.. prsní závislák
Mám druhé dítě a řekla bych jedno lepší než druhé. Právě sedím u kafe a vzpamatovávám se z dnešní noci. Ze zkušenosti s prvním vím, že to třešlo až po ukončení kojení, ale je fakt, že Maty chodí ke mě někdy i teď . Jsem obložená jak sardinka. Mě nejvíc pomáhá, že si řeknu, že už jiné mít nebudu a tak to ještě chvíli vydržím??? Ale někdy je toho až nad hlavu. Tak do půl roku jsme spali taky jen venku, ale pak byla 3. týdny nemocná a naučila se spát doma- tak 1 a kousek hodiny. A odpoledne taky venku. JInak je fakt, že to je dřina. Drž se Majka.
Ahoj,
náš malý taky v postýlce nespal. Prostě jako by mu tam něco vadilo. Když byl úplně malinký tak spal jen u prsa. Přestala jsem to řešit a prostě malý spí s námi v posteli. Vím, není to podle „předpisů“, ale jsou horší věci a vlastně nic strašného to není
Věřím, že v 18 s námi v posteli spát nebude
Teď mu budeme kupovat postel.
Vyspím se tak s malým rozhodně lépe než kdybychom byli každou noc desetkrát vzhůru nehledě na to, že on by znovu stejně usnul tak za dvě hodiny.
Andrea
Ahojky, tak zatím rady žádné, ale aspoň v tom nejsem sama. Jen už jsme z toho hodně unavení.
Ale nějak zjišťuji, že dobře spí, když manžel nespí v ložnici. Dnes spal v pokojíku a malá spala pěkně, jen 2 probuzení. Včera spal s nama a pořád se budila. Tak nevím,asi manžela vystěhuji z ložnice.
Zajimavé je, že do 3měsíců spala nádherně, budila se jen 2× za noc a od 3m, řádí, jak černá ruka.
Ahoj, nam nespala dcera 10 mesicu, celou dobu se budila po hodine, max po 1,5h,pres den spala 3× pul hodiny od tri mesicu do 10 mesicu, nakonec jsem volala na 1. LF na Centrum poruch spanku a bdeni, tam mi poradili, ze zaklad je v tom, ze dite se chce v noci probudit, tam kde usnulo, takze kdyz ji uspavas treba v naruci, tak to zase vyzaduje, byt v naruci. Jo a taky, ze deti se v noci melou, treba i par minut, ale vlastne porad spi a tim, ze ji zkousis dat dudlik, nebo ji prikryvat nebo nani sahas, tak ji vlastne budis.Nevim, jak mas stary mimi, ale zkus to.Ahoj Marketa
Anonymní: malá má skoro 7měsíců. Sama neusne, buď u prsa /čili u nás v posteli/ nebo občas vezme na milost dudlík a s ním v postýlce usne. Já na ni nešahám, ani jí dudlíka nedávám, dokud opravdu neplače. Protože už několikrát se stalo, že chvilku plakala a pak usnula, tak ji vždy něchám chvilku.
Ale zkusím vypozorovat, jestli se častěji budí když ji přenáším.
Tak ji zkus pred spanim ponosit v naruci, a ospalou, ale trochu bdelou ji do ty postylky dat, aby te citila, ale vedela zaroven, ze ji davas do postylky. Pak se k ni naklon a treba ji hlad po zadickach, nebo na ni zkraje vubec nesahej, uvidis, co se ti osvedci, v noci pak bude treba stacit ji pohladit - stejna situaci jako kdyz usina a pak to cely prejde, ze se zavrti a sama usne.Nam takhle Klarika zacala krasne usinat sama. Trvalo to asi tyden, ale uz ji v noci nemusime nosit
Posilam cislo na asistentku Příhodovou z Centra pro poruchy spanku a bdeni na 1. LF, kdyby sis nevedela rady,kazdy dite je jiny a co zabere u jednoho, nemusi u druheho. je moc mila tel.:224965532. Ahoj a drz se, Marketa
Anonymní: děkuji za kontakt. poradí i po telefnu? Do Prahy to máme totiž hodně daleko.