Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím poraďte zda existují nějaké tipy nebo triky na to aby dítě ráno déle spinkalo. Asi tak do 6m dcera stávala ráno kolem 8.00 a teď stává už 6.30. Je to na mě moc brzy,nevíte co by pomohlo aby se ranní stávání dalo posunout aspoŇ o hodinku.Večer chodí spát ve 20.00 a spí celou noc už bez jídla.Mám ji zkusit dávat večer později spát nebo poraďte něco???? Děkuji předem.
Zuzík+Anička
ahoj,
já si myslím, že nyní děti vstávají dřív,protože je brzy světlo
. štěpán má sice už 2 roky,ale též už pár týdnů vstává víc jak o hodinu dřív
.
bohužel žádný trik nemám… snad jen neprůsvitné závěsy
.
Irias
Upřímně Zuzicek nevím co bys chtěla?
Mě kdyby malá spávala celou noc, tak si gratuluju a bylo by mi jedno, že vstává 6.30. Navíc si myslím, že je to celkem ucházející doma. Moje malá měla období, kdy vstávala v 5.30.
Určitě bych ani neexperimentovala s časem, kdy chodí dítko do postele. Nechala bych to všechno pěkně tak jak je.
Co by za to jiné maminy daly? ![]()
ZUZICEK: ty máš ale nároky:-)já být tebou,tak to nehrotim.Mně dítě vstává mezi půl 5 a 5 a neusne a neusne-mluvim o tom mladším…jak já se těšim,až se změní čas na letní ![]()
Podle mě je to taky tím světlem,Ondra se taky budí dřív,tedy okolo 5:15.Já mám asi divný děti:-)
M.
Zuzi,
buď ráda, že to máš jaké to máš! O spaní prcka celou noc se mi může od narození jen zdát, kojím 4-5 za noc a budí se 5 - 5.30, kdyby se Ondrášek budil jako tvá Anička tak chrochtám blahem ![]()
Katka
Zuzíku,
ty se normálně rouháš!
![]()
Co bych za takové luxusní spaní a vstávání až v 6.30 dala já, matka už tříletého syna! ![]()
Verča
Dá se to naučit - Pepi měla období, kdy se snažila vstávat po páté - což je pro mě nepřijatelně brzy - i jak tak koukám, ani já jsem vlastně nevěděla, co chci - spinkala od narození celou noc… Tedy mimo období kolem čtyř mesíců, kdy testovala, zda nekápne noční dlabanec…
Naučila se - proste jsem ji brala k sobě do postele a u ranního kojení jsme ještě hodinu vydržely v posteli, pak jsem ji držela ještě v klidu do té půl osmé, osmé… A výsledek? Obě vstávají kolem osmé - což je pro mě ideální.
Lesina
No já myslím že je to přirozené. Prostě dřív venku svítá a děti se budí dřív. ani já nevydržím spát tak dlouho jako v zimě, když je do 8 tma. Nechci strašit, ale může se to ještě posunout.
Vítek se narodil v květnu, už jako malinké miminko mi v červnu a červenci vstával v 5ráno! Pak se to přes zimu natáhlo a loni coby roční batole opět v létě v 5 ráno. Takže s tím počítám i letos. Ještě v lednu vstával kolem půl 8, ted je to v 6 hodin. Nedá se svítit, je to přirozené, naši předci taky vstávali se svítáním a chodili spát se tmou…
Ovšem tím nechci říct, že by mi to nevadilo, taky potřebuju spánek aspon do 7 hod:/ Řeším to tak, že večer chodím spát nejpozději ve 22 hod, často i dřív.
K.
Ahoj,
Honzik taky driv vstaval treba pred 7, ale se mi podarilo ho presvedcit, ze driv jak 8 maminka nevstava a on se mnou rad lezel a smatral mi ve vlasech.:-) Nevim jestli jsem ho to nejak naucila.
Ted je rozena sova rano spi a vecer vydrzi kdyz si odpoledne zdrimne tak i do 22hdoiny
Jenze zacala jsem hodit do prace a zkouseli vstavani driv treba v 6,30 velky problem pres vikend spi do 8. Tak je nuceny vstavat 7-7,30 a tata ho odvadi do skolky. Mama chodi do prace uz v 6 z domu(6,15v praci), abych mohla jit pro nej po praci.
Takze brzke vstavani ma sve pro i proti.
Pa Kac+H
u nás se vstává v 5. No a co. ![]()
Doufám, že to tak zůstane, aspoň nebude trága, až půjde do školky, školy, práce…náhodou je to fajn zvyk…
Akorát chudák maminka je z toho na prášky, to je fakt.
NiKi
2 roky a 3 mesice pracuju na tom, abych syna naucila vstavat pozdeji a u nas se to teda nauct neda. Taky jsem spavec a taky jsem Vitka drzela v posteli kojenim - jeste pred dvema mesicema.
No ted je to tak a snad nedelam nejakou vychovnou chybu. Vitek spi ve velke posteli a jak me rano zavola, jdu k nemu a lehnu si k nemu. Nekdy usne a vetsinou ne. To ho pak priobleknu a vysoupnu hrat na podlahu s hrackama. Ma uz tam i snidani a piti a ja se snazim usnout. Nekdy me necha a vetsinou ne:-)
Pozdeji ti potomek zacne vstavat, az se posune cas:-)
U deti se to porad meni. Jednu dobu jsem i delala, ze jsem Vitka pred 6:30 z postylky nevzala, ale to si tam stejne hral. A co skoncil s dudlikem, uz sam v posteli byt nechce.
U nás to v tomhle období vypadalo tak, že syn vstával v pět a ještě se do toho v noci co dvě hodiny budil…tenkrát mi vždycky přišlo jako úspěch, když se v noci vzbudil „jen“ třikrát nebo vstával v šest
. Takže já bych na tvém místě byla šťastná jak blecha, ale chápu, že po vstávání v osm ti tohle přijde jako nekřesťanská hodina
.
Každopádně jsem chtěla napsat hlavně to, že u nás nějaké mnou řízené posouvání vstávání prostě nefungovalao. Ani u kojení už po té páté neusnul. Když jsem ho dávala večer spát později, stejně vstával ráno brzy a byl pak celý den to nejprotivnější dítě na světě, protože byl málo vyspalej. Ale ráno si to nenátahl. Začalo se to trošku lepšit, když začal míň spát přes den, ale stejně jsem se nikdy za půl sedmou nedostali - a i to spíš výjimečně.
Teď už je to lepší, někdy nespí přes den vůbec někdy jo, ale spíš se to nespaní projeví večer při usínání, než že by pak vydržel ráno dýl. Každopádně náš rekord je do čtvrt na osm
.
Ahoj,
za týden posunou čas, takže hnedle bude vstávat ne v 6:30, ale v 7:30 a to už jde, ne? Když byly děti malé, na jarní posunutí času jsem čekala jak na smilování. Uvidíš, že to pomůže.
Jiřina
Díky všem už se těším až se posune čas.
Některé mi píšete že by jste dali cokoli za to aby Vám dítě takto spalo. Tomu věřím,my jsme nespali celou noc od narození.Začalo to tak před měsíce.Předtím se budila několikrát na jídlo a někdy nemohla potom usnout,tak tam i 2 hodiny nadávala v postýlce.Takže já si nestěžuji,jsem ráda že jsem ji naučila spinkat celou noc bez jídla,časem si na to ranní vstávání zvyknu,jen mě zajímali Vaše názory.Díky všem.Ahojky
ahojky všem
já taky stále kojím 4 - 5× za noc, a už jsem si na to dokonce i zvykla, když pak hned Terezka usne, ani mi to nevadí, ale poslední tři dny se mi probudí kolem 4. a je vyspáno
samozřejmě odmítám vstát a tak jí pořád dávám dudlíka a snažím se jí utišit, nakonec ještě usne a většinou pak vstáváme kolem půl osmé až osmé, ale někdy je to opravdu hodně nepříjemné, neb jí trvá třeba dvě hodiny než znovu chrupne…jsem zvědavá zda s přibývajícím věkem se to nějak celé upraví ![]()