Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, už je to rok a půl, co se mi narodila dvojčátka a já stále reším stejný problém s chlapečkem, který se často v noci budí a vyžaduje čaj. Pokud ho nedostane řve celou noc a budí svojí sestřičku, ale přeci není normální v tomto věku k dítěti vstávat i 6 krát za noc. Zkoušela jsem ho nechat chvíli řvát, ale to bylo ještě horší. 3krát za noc ho přebaluji a jsem opravdu už vyčerpaná a nevyspalá. Bydlíme v panelovém domě a nemůžeme ho nechávat vyřvávat. Brali jsme si ho i do ložnice, ale jen jsme ho naučili spát u nás, takže další problém. Prosím toho, kdo s tím měl podobné problémy, aby mi pomohl. Už opravdu nevím, co dělat. Holčička spinká celou noc už od 4 měsíce, ale kluk ne.
Moc děkuji i za malé řešení.
Martina a Kristýnka s Patričkem.
Marti, ahoj!
Vy jste podle mě skvělý příklad toho, že nejsou všechny děti stejné, ani co se spánku týče. Já mám syna, je mu 3 a půl a problémy se spánkem má dodnes, i když zdaleka ne takové, jaké byly do jeho cca dvou let. Budil se a plakal třeba i 10× za noc, někdy méně často, ale do dvou let jsme nezažili jedinou klidnou noc. Chodila jsem holkám „brečet“ na chat
, zkusili jsme všechny rady a stejně to nezabralo. I přesto, že noční pití jsme měli odbourané. Podle mě jemu dělal problém hlavně růst zoubků, my fakt každý zub obrečeli 3 týdny a pak začal růst další. Kluka jsem několikrát „reklamovala“ u pediatra
, ale ten mi sdělil, že to je v podstatě normální a že jeho děti taky do tří nespaly ![]()
Co ti budu povídat, kolem nás samé děti, co usnuly v 8 večer a vzbudily se v 8 ráno, to člověku taky optimismu nedodá ![]()
Takže moje rada nerada je: vydržet! Zkus zjistit, jestli syn pláče jen kvůli „zlozvyku“ nočního pití (s tím se dá něco dělat, ale je to samozřejmě o dokonalé důslednosti!) nebo jestli ho fakt něco netrápí.. A u nás bylo a je pravidlem, že čím víc je syn utahaný, tím hůře usíná a častěji se budí. A jeho potřeba spánku je oproti jeho vrstevníkům o dost menší..
Chápu, že u vás to musí být o hodně těžší, když se snažíš zajistit klidné spaní holčičce. Budiž ti trochu útěchou, že se to opravdu časem bude jen a jen zlepšovat!
Přeji hodně síly!
silně soucítící
Verča
Jen ještě dodám, že u nás tzv. vyřvávací metoda absolutně nezabrala, jen se několikrát pozvracel a pak byl velice vyděšený a ještě víc neklidný ![]()
Ahoj Martin_o,
soucítím s tebou, péče o dvojčátka je obrovsky náročná… Reaguji na to, co jsi napsala o spaní tvého chlapečka, protože jsem i já prožívala se svou starší holčičkou dlouhé noci… Na chvíli jsem dokonce zapochybovala o tom, jestli mé představy a názory jsou správné, ale teď je jí rok a půl a já jsem ráda, že jsem se nedala sama sebou zvyklat.
Můj názor je ten, že takhle malé miminko dobře ví, proč a koho volá, o čem se potřebuje ujišťovat… a pro jeho další vývoj je klíčově důležité, aby se mu dostávalo hojně toho, co potřebuje. Jsem přesvědčena o tom, že tzv. rozmazlit takhle malé dítě nejde. Když jsem držela svou holčičku celé noci v náručí, tak jsem se modlila, aby už byla starší, ale byla jsem přesvědčená, že pokud jí teď dám, co chce, tak ona na oplátku, až to nebude potřebovat, začne v klidu spát sama.
Proto si myslím, že tvoje miminko tě skutečně takhle moc může potřebovat. Nemyslím si, že spaní s tebou (vámi) je nějaký problém (ani do budoucna). Já bych si klidně synka vzala do postele, dávala mu pít a čekala… Když bude u tebe v postýlce, uklidní se a ty můžeš mnohem víc spát. Až to bude jen o zvyku, tak můžeš zkusit něco ubrat a poznáš to podle toho, že synek už se nebude zoufale bránit a protestovat. Já jsem kolem roka kojila celou noc, už týden nekojím vůbec a malá spí spokojeně až do rána.
Navíc, v psychickém i fyzickém vývoji jsou taková období, třeba už za týden najednou začne sám od sebe spát…
Držím palce a moc zdravím, Lora
Loro, souhlasím, to jsem předtím zapomněla Martině napsat: určitě bych nevyháněla chlapečka z rodičovské ložnice. Podle svého syna vím, že kluci jsou prostě mamánci a mazlové a že prostě některé děti kontakt a blízkost rodičů v noci potřebují pro svoji jistotu a klid.
Nebála bych se, že mi prcek zůstane do puberty na krku
a teď mu to mazlení dopřála - tím spíš, jestli se díky tomu bude budit méně ![]()
Verča
Ahoj Martino,
tak bohužel asi je normální, že některé děti se v noci budí častěji.
Liborekovi jsou dva a dodnes se v noci budí. Když jsem kojila, pil za noc i desetkrát. Teď se budí tak dvakrát za noc. Nejdřív kolem 22hod. se přesune k nám do postele, a pak kolem půlnoci si cucne čisté vody. Nemá cenu ho vyhánět z postele, protože by jsme trpěli oba. On by plakal a já bych musela vstávat.
Manžel spával s rodiči do šesti let, pak sám přestal. Asi je to povahou dítěte. Takže musíš vytrvat, nech malého v posteli, třeba se pak nebude budit tak často.
Hodně sil,
Martina
Ahoj Martino,
je to fakt normální. Můj Tomášek (v červenci mu budou 3) taky pořád brečel, budil se, kňoural, vyžadoval pití, chování a já už nevím, co ještě. Bylo to strašný. Přes den jsem se doslova ploužila. V noci vstávala třeba po 20 min., aby se vyspal alespoň manžel do práce. Nezabíralo absolutně nic. Malej spal s námi v ložnici, ale ve své postýlce. Jak jsem ho dali k sobě, začal dělat kraviny, rotoval, skákal po manželovi, děs běs. Takže nekompromisně do postýlky. V roce a půl jsem ho přešoupli do pokojíku nejdřív v postýlce, po 2 měsících na velkou postel. Změna k lepšímu jen o kapánek. Vstávala jsem jen 10× za noc.
A letos v lednu najednou jako když utne! Mysleli jsme, že je mrtvej a báli se na něj jít podívat, proč je tam takový ticho. On opravdu spal!!!! Sám od sebe. Ano, občas se vzbudí a přiběhne za námi, že chce napít nebo pochovat, ale vstát 1× za noc mi opravdu nevadí a je to myslím běžné a normální. Takže ti radím vydrž, vydrž a vydrž. Přejde to samo a on začne spát. Udělej cokoliv, co je vám oběma příjemné i za cenu toho, že bude spát s vámi. Kamarádky mi celý roky nevěřily, že nespí, vždyť je přes den tak hodnej. Jejich děti spaly bez problémů a neznám nikoho jako Tomík. Bylo pro mě normální jít po obědě spát na hoďku s ním, protože jinak bych nemohla fungovat. Radili mi, abych ho nedávala spát po o., že pak bude lépe spát. Tak tohle taky nezabralo. Od 4 odpolko byl protivnej, vzteklej, mezi 7-8 usnul a ráno vstával po 5. Ale hurá hurá, už je to dobrý. Jo a taky platí, že nesmí být přetažený a moc utahaný. Pak usínal hůř a víc se budil.
Tak pa a pevný nervy. Janina
Jani, podle tvého popisu mám pocit, že naše děti jsou „jak přes kopírák“
Že by kloníci?
![]()
Verča
Já bych nepovažovala za zlozvyk spaní u vás v posteli. Neboj, kdyby to mělo pomoct, do 18let u tebe nebude a třeba potřebuje cítit, že jsi s ním. Tomášek mě doslova musel cítit, zamuchlal se mi do košile a spal. Dnes už má svoji postel a i když je nemocný, odmítá se jít k nám vyhřát.
Ráda bych obnovila tuto diskusi protože ze mě začíná být chodící troska. Syn spal vždycky v noci velmi dobře, dá se říci od narození spí „celou noc“ +- dříve nějaké kojení, co už není kojen asi dva měsíce tak spinkal prostě celou noc. Kritické období bylo někdy kolem 4. měsíce kdy vstával snad po hodině, trvalo to asi 3 týdny a pak byl zase relativně klid. OD 3 týdnů spí sám v pokojíčku, mám to k němu z ložnice opravdu pár kroků a všem nám to takhle vyhovovalo. Ted ale kolem 11.měsíce nastal docela obrovský zlom. Usínání se zhoršilo, ale nic dramatického, nakonec usne během 15 minut někdy u mě v náručí, někdy sám v postýlce. Spí asi dvě hodiny a pak se s řevem budí po hodině, strašně po té postýlce cestuje, když přijdu, zjistím, že ani není vzhůru, ale prostě „spí“ a u toho pláče ale je to opravdu řev, a lítá po postýlce jak drak, občas ho najdu spícího ve stoje jak je zavěšený přes postýlku, občas spí v sedě. Jakmile ho vezmu do náručí je klid. Zkusila jsem ho vzít do ložnice k nám v noci do postele a spí bez pípnutí až do rána.. Ted řeším dilema, hrozně jsem se chtěla vyhnout spaní dítěte u nás v posteli, a ted to vypadá že snad by to mohlo fungovat.. Jsem už z toho solidně vyřízená takže nakonec ho vždycky k nám vezmu a spíme. Jen nechápu co se najednou mohlo tak změnit.. Měli jste to někdy taky tak?