Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s následující věcí ? Malému je 16 měsíců a před 3 týdny byl očkován. Od té doby špatně spí, ale co se děje v posledním týdnu, nemá obdoby. Poprvé se vzbudí kolem 23. hodiny a řve a řve, cca 2 hodiny. Není k uklidnění, řev zní spíš hystericky, nechce, abychom na něj sahali, lehne si na bříško a ječí. Včera jsem ho - už jsem fakt nevěděla co - vzala k televizi, pustila mu krtečka (manžel už chtěl jet na pohovotost) a najednou ticho a klid. Vojta sledoval krtečka, asi za 10 minut se evidentně přestal zlobit na nás a začal s námi komunikovat. To samé v 5 ráno. Potom ještě usnul a spal až do půl deváté, když se ráno probudí, je výborně naladěn, ani stopa po řevu nebo jakémkoli problému. Chodí 2× týdně do jesliček a v posledním týdnu tam nechce chodit, odmítá se pustit, brečí atp (předtím tam chodil rád). Připadá mi, že to souvisí, jen nevím, co dělat s těmi nočními záchvaty. Jinak je evidentně zdravý, maximálně mu poporůstá zoubek. Nevíte, co s tím ?
Tohle dělá můj syn, když má nějaký ošklivý sen.
Hystericky řve, nejprve ke mně ani nechce, odstrkuje mě, ale pak si naštěstí dá říct - položím si ho na sebe a do pár minut je klid.
Když se k tomu ještě přidá nějaký ten zub, tak jsou noci ještě víc zajímavější ![]()
Anežka měla taky tohle období (ale už si nepamatuju kdy to bylo). Trvalo pár dní, možná týdnů a zjistila jsem, že nejúčinnější bylo si jí nevšímat. Jak jsme na ni sáhli, promluvili atp, tak to bylo jen horší (video jsme nezkoušeli
). Většinou to dopadlo tak, že ukřičela a usnula na zemi na koberci. Chvíli jsme ji tak nechali a pak přenesli do postýlky.
Po ockovani priusnice-zardenky-spalnicky mel Mates reakci asi za 10 dnu a od ty doby byl jako vymenenej, vic uknucenej, ubrecenej, takovej divnej. Ale spal v pohode. trochu se to zlepsilo, ale to zase dosel do veku, kdy je uknucenost a ujecenost normalni ![]()
Ahoj,mala to obcas taky miva a taky nejvic zabere kdyz si ji nevsimame a ona za par minut dorve a usne.Kdyz jsme ji zkouseli utisovat,tak rvala i pres pul hodiny.Kamaradka zkousela maleho v noci budit na nocnik kvuli pocuravani a vzdycky byla taky takovahle scena,takze jsme usoudily ze je to tim,ze jsou decka nevyspale,unavene a nevi co s tim,tak to resi vztekem:(