Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminy.Je to blbá otázka,ale nevím přesně jak poznám u dětí úpal a jak na něj?Dceři je 14měsíců a byly jsme dnes venku a pak večern se mi zdála teplejší a mlíko pak i vyblinkala.Chodíme teda ven až po třetí hod,máme stále klobouček a spíše ve stínu,tak nevím.Před 2dny jsme se chviličku čachtali v bazénku a dostali jsme z toho rýmyčku,ale to stím asi nemá nic společného.Děkuji za odpovědi a za rady. ![]()
úpal je,když se tělo nedokáže vyrovnat s okolním horkem,jsou u toho vysoké teploty i nad 40 stupnů.Máte teplotu?
Tak to úpal není,tam teplota stoupá hned a na těch 40.Píšeš,že máte klobouček,tak by to nemusel být ani úžeh,ten se projevuje později,ale jsou tam taky vysoké teploty.Možná je jen z toho vedra unavená,dává to pěkně zabrat.Hlavně hodně tekutin.
Už od mala pijou dost málo,mám dvojčátka,ale poslední dobou jak je to teplo tak pijí dost,snažím se každou chvilku nabízet.Ted vypijou tak 400ml vody+mlěko atd.Děkuji
úžeh je pomalu to samé co úpal,akorát příznaky se dostavují později,ale pozor,taky jsou vysoké teploty.
Horěčka ani dnes ráno žádná,ale mála je nesvá má teplou hlavičku,ale bez teploty,myslím že nastydla spíše z toho koupání.
Malá to taky mívá. Prostě se špatně vyrovnává s horkem. Stalo se nám to taky, když jsme ji poprvé dali do bazénku. Nechali jsme ji pak vytrávit a postupně začali s vodou. Na teplotu dáváme Panadol. Jestli jí nevadí voda, tak ji osvěžujte doma… Ty horka jsou děsná i pro dospělého ![]()
Ahoj holky, dá se použít při podezření na úžeh i rehydratační roztok? Já nevím, jestli ho nemám po tom včerejším vedru. Byla jsem dost dlouho na slunku a teď mi není nejlíp. Bolí mě hlava, jsem strašně unavená, ale teplotu asi nemám - nemůžu najít teploměr. Sice teplé čelo mám, ale zase kdybych měla 38 tak to poznám i rukou, že?
Ahojky, koukam ruzne na netu a nevim jestli mam upal nebo ne. ted vecer me desne zacla bolet hlava ale fakt ze mi vadi i TV a dala se do me pekna zima, ale teplotu nemam
je fakt ze dnes jsem u babicky vozila drevo a skoro 2hodky na slunicku bez cepice a pekne po obede
myslite ze se to v noci ještě nak rozjede?? rano mam jet k zubari
a co stim když je by to upla byl?? ale to bych asi i zvracela, ne??
@market.s.87 no při úpalu nebo úžehu se vyskytují horečky. osobně si myslím, že je to spíš úžeh - ten je z přímého slunce, úpal můžeš mít třeba z přehřátého auta. A jak si na tom dnes, už je to všechno v pořádku? Vždycky je důležité se přesunout do chladnějšího místa a pít dostatek tekutin, případně studené obklady na hlavu. Případně zavodňovat organismus tím rehydratačním roztokem, já ho zkoušela sama na sobě a bylo to dobrý, pomohlo to. Jinak já ten úžeh neměla, spíš jsem se přehřála, ale horečka nebyla. Večer už bylo všechno ok