Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, asi nic převratného neporadíte, ale já už nevím co s ní. Naše holčička má bez týdne 4 měsíce. Moc dobře nespala ani jako novorozeně, trpí na prdíky. Proplakala v noci i 3-4 hodiny. Pak se to zlepšilo, spala mi tak od půl desáté, kojila jsem 2×. Teď ale tak 10 dnů chodí spát nejdřív ve 12, včera o půl 2. Je to kombinace chuti si hrát a bolesti bříška. Teď tu píská radostí na dece. Ráno pak dospává tak do 9, v jedenáct po koju jde do kočárku a spí 2 hodiny, nají se a spí zas tak 2 hodiny (dřív dala tak 3 - 4 hodinky v kuse). Tak ve 4 vstane a do večera už nespí. Koupeme tak v 6, pak kojo, usne tak na hodinu a kolotoč začne. Navíc mám pocit, že mnohem častěji papká, dřív tak po 3-4 hodinkách teď v podvečer vydrží sotva 2 hodinky a chce zas. Zavinuju do fleecové rychlozavinovačky, zavinutí rukou ale nesnáší už do porodnice. Ručičky musí muchlat u obličeje.
To se upraví, neboj. Náš malý nespal první tři měsíce vůbec, usnul třeba v 5 ráno a v 6 už byl vzhůru. Bylo to šíleně náročné, všichni jsme byli úplně kantáre. Ale dnes má skoro 11 měsíců a v pohodě, spinká celou noc.
Prostě pevný režim…ten nemáte? V sedm koupat, večeře a do postýlky..A nepolevit
Tak snad se těch 11 měsíců dočkám
, včera v jednu ráno ležela na hrací dece na zemi a já dřímala vedle (na sedačce jsem se bála aby mi náhodou nespadla.
.)
No pevný režim, o to se taky snažíme, někdy usne v 8 a někdy až v 10 h. Jak chcete udělat pevný režim, dám ho v 8 do postýlky a on tam prostě i dvě hod dokáže řádit, skákat a stavět se ![]()
režim máme, koupeme v šest, pak kojo, hraní, kojo a spát, ale nefunguje to. Dřív jsme koupali o půl osmé, ale to byla tak unavená, že se nenajedla a bylo to ještě horší, měla hlad.Proto ten posun. Nejdýl po hodině spánku se vzbudí a řve v postýlce jak viktorka u splavu. Chce jíst a pak neusne.
Ale proč ji dáváš na deku? dáváš jí prostor pro to, aby si hrála…Mě taky dítě hulákalo první měsíc, kdy jsme chovali, řekla jsem dost, a prostě večer bylo v postýlce, v přítmí, když nespalo, a potmně když usnulo…žádné hraní, se prckovi nedivím, že nechce spát. Musí mít režim a pravidla. Kojila jsem, a pomalu od 4měs. si sama upravovala buzení na krmení až od 5měs spala celou noc…nikdy mi neřvala, že nechce být v postýlce, naopak, se těší na spaní..a do půl hod usne..
Tak ji pak nakoj a ulož zpět…vůbec ji neber na deku, aby si hrála. Musí vědět, že večer a noc je klid
A když v ní bude kvílet jak meluzína? Mám nechat tlumené světlo a zůstat s ní v naší posteli aby neplakala, nebo co s ní? ![]()
hlavne bych koupala klidne pozdejc,okoupej prost eo pl osme,v osm kojo,a pak chraposit,zavrit dvere a nazdar.zadne davani na deku na hrani,to vubec.
S tím častějším kojenim večer je to normální, večer je nejmíň mlíka a děti chcou jest častěji. Já krmim v půl sedmé, pak koupání a pak znovu kojim v půl osmé a usíná. Nejvíc mlíka je pak v noci a ráno.
Nebo se zkus pokusit jí to dopolední skoro neustálé spaní přerušit tak, aby se to spíš posunulo na tu noc. Protože když skoro celý den spí, tak pak večer je zřejmě vyspaná.
proč jí dáváš ve 23:15 na deku? Tím jí dáváš najevo, že je to normální. Pokud dítě v noci nespí, tak se ho nevšímám, pokud řve, tak si ho nastěhuji do postele a dělám mrtvého brouka. Sice s brebentícím dítětem usnout nedkážu, ale alespoň to předstírám.
Já ani do postele nedávala..Chápu že každé dítě je jiné, a vyžaduje něco jiného, ale ty musíš taky vymezit pravidla. V noci dítě na deku nepatří, ikdyby ti lezlo po hlavě, trvej na to, že se má spát, naučí se to. Ale pokud se budeš ve vší parádě podvolovat ty jemu, tak bohužel…
Chápu, že povolovat hraní není ok. To změním. Jenže kdyby se mi po usnutí za půl hodiny znovu nevzbudila, nebylo by co řešit. Včera se to opakovalo 3×. Uspala jsem ji a za půl hodinky plakala v postýlce a byla vyspaná. Nevím jestli ji budí bolest bříška nebo něco jiného. Původně jsem ji začla na tu deku brát kvůli bříšku - někdy se na břiše vyprdí a na dece vydrží hezky pást.