Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všichni,
jsem ještě vystrašená teď, malej má od pátka rýmu a v neděli večer se k tomu přidal i kašel a od včerejšího odpoledne měl dusivej kašel a sýpal, večer a v noci zvýšená teplota na 38, samozřejmě jsme nikdo nespal a dneska ráno hodně sýpal, tak jsem mastila k doktorce a ta říkala, že je to jasný astma, tak mu dala honem dejchnout 4× Ventolinu a malýmu se hned trošku ulevilo, dala mu čípek Rectodeltu a recept na Ventolin s maskou domů, máme dýchat a zítra ráno se ukázat. Máte někdo zkušenosti u tak malého dítěte s astma? Dá se to léčit? To astma má prý z alergie, bude zjišťovat na co má alergii? Alergici jsme bohužel oba rodiče.
Ahoj!
Kolik mu je?
Zkušenosti máme okolo roka malýho.
Momentálně je na Flixotide (kortikoidní dýchátko) a při potížích ten Ventolin.
Za chvíli bude mít dva roky a je to v normě.
Příspěvek upraven 15.09.10 v 13:10
Ahoj, jsme na tom podobně. Malá je od cca 7.měsíce měsíc co měsíc nachlazená, dr.léčila jen Ventolin sirupem a sirupem Ambrobene. ATB dala jen 2×. V červnu bylo malé rok a 3 měsíce a nachlazení se zvrtlo v jakési astma. Já ho kdysi měla, v pubertě mě to přešlo, ale manžel je silný astmatik stále, je alergický na kde co. Takže jsme věděli, co a jak. Vybojovali jsme si Ventolin sprej a doporučení na alergologii. Tam nám bylo řečeno toto:
1/ astma a častá nachlazení, jsou-li již v tomto věku, většinou v předškolním věku vymizí.
2/ sprej podávat už při prvních zakašláních - nečekat, až se dýchací problémy rozjedou.
3/ když už dítě dýchací problémy má, nenechávat ho „na suchu“, ale větrat, ať je v místnosti vlhko…ručníky na topení, příp.zvlhčovač vzduchu. Nám pomáhá i EUCASOL sprej z Justu - stříká se do vzduchu. Je také potřeba, aby dítko neleželo ve vodorovné poloze.
Alergolog nám také vysvětlil, že není dobré tak malé dítě trápit alergologickými vyšetřeními, lépe ještě vyčkat, až bude trošku starší.
Doma samozřejmě upravit prostředí…ať dítě není v prachu, nejsou kolem něj roztoči (staré peřiny, staré závěsy, staré hrubé koberce), zvířecí chlupy, apod.
Ahoj, já bych to taky viděla jako komplikaci nachlazení - bronchitidu, David a Ondra mi na ti hodně trpí, takže dost často dáváme při nachlazení Spiropent nebo Lontermin na roztažení průdušek…
David měl první dechové obtíže v 10. měsících, pískalo mu na průduškách (nebyl nachlazený), dostal na to Lontermin na pohotovosti. Od 3 let chodíme na alergo, testy mu vyšly dobře, spirometrie má dobré, prostě je hlídaný ![]()
Já jsem alergik + astmatik též. Astma ještě není nejhorší onemocnění, které může být, samo by to bylo lepší bez, ale teď už jsou ty léky na vysoké úrovni, takže i člověk s astmatem může v klidu fungovat (tím samo nechci dělat závěry, že ho synek má
). Vzpomeň si na vrcholové sportovce (Dvořák, Šebrle
)
my dávali flixotide i ventolin a počítali dechy už od 1/2 roka ,malej to snášel v poho .Asi po 6 měs.jsme vysadili ,ale pravdou ,že v rodiné anamnéze astma nemáme.
Jinak opravdu to může být jen ta bronchitida,asi by bylo dobré počítat dechy i když je malej zdravej a zapisovat aspon měsíc.
Taky mám zkušenosti s astmatem už v malém věku. Dcera trpěla už tak od 6 týdnů na bronchitidy ale podezření na astma přišlo až v 8 měsících kdy se snažila lézt a u toho pískavě dýchala. Nachlazená nebyla. Od 9 měsíců brala kortikoidy. Nyní skoro 7 let. Kortikoidy pár let neberem ale má antiastmatika singulair , prokázanou alergii na roztoče a v nouzi berem ventolin.
Myslím že pokud je malý nemocný tak je docela naděje že to žádné astma není jsou to prostě jen průdušky. Horší by bylo kdyby špatně dýchal bez nemoci. Držím palce!! Kamarádky dcera měla taky časté průdušky, podezření na astma a nepotvrdilo se to!! ![]()
Ahoj všem,
syn má astma od malička, první projevy však začaly od 7 měsíců - neustálé záněty HDC,kašle,rýmy a ATB. Do věku dvou let jsme vybrali neuvěřitelné množství léků a 11 ATB!!! Bývalý manžel měl v té době jen sennou rýmu.
Změnili jsem dětskou dr., okamžitě následovala alergologie,odběry krve a výsledek - alergie na roztoče,prach a plísně.
Ve 3 letech první ozdravovna,šílené zhoršení a první spreje - kortikoidy. Za dva měsíce se přidala laryngitida a skončili jsme na plicním. Máme už asi 5-té léky, s astmatem je to jak na houpačce, ale jsme relativně OK.
Nejhorší období bylo así předškolní - zákaz MŠ,zápaly plic apod.
Dnes je synovi 13, s přicházející pubertou se astma zhoršilo,což je prý normální. ALE - záchvaty nemívá, vždy to odnese zánětem průdušek a nasazením silnějších léků. Ventolin nosíme u sebe pořád.
Ale plave, lítá venku, každý rok lázně nebo ozdravovna a poslední dobou je to puberták na zabití.
Pokud jste z Ostravy nebo okolí, na dětském plicním v nemocnici Ostrava-Fifejdy je zlatá paní dr. Spilková, jsme v péči už 10 let a nedám na ni dopustit.
Doporučuju taky koupit inhalátor a při onemocnění zkusit naučit prcečka dýchat aerosol Vincentky (dají se přidávat i léky do roztoku,má to lepší výsledky).
a hlavně nezoufat!!!
Držím palečky!!!!!! ![]()
Děkuju za příspěvky, je to hrozný, když jsou děti nemocný. My jsme obvzlášť vystrašený, protože nejsme zvyklý na pláč, je to naprosto pohodovej kluk od narození, spadne, má bouli na hlavě jako hrom a ani nekníkne. Nemocný jsme po druhé, tím myslím nastydnutí rýmu a kašel, nic jinýho Maty ještě neměl. Když říkáte, že se testy na alergologii nedělají u tak malých dětí, tak jak zjistíme na co jsme alergický a vyvarujeme se tomu?
Surovko, já bych to nepřeháněla a nedělala předčasné závěry ![]()
Ale co by se nemělo u alergika/astmatika:
Tak jsem to tak nějak dala do kupy, snad to pomůže
Ať jste hodně zdraví, je to pak na pytel, když děti marodí ![]()
fragola píše:
Surovko, já bych to nepřeháněla a nedělala předčasné závěry![]()
Ale co by se nemělo u alergika/astmatika:
Tak jsem to tak nějak dala do kupy, snad to pomůže
- mít doma domácí zvíře
- doma by se samozřejmě nemělo kouřit, ale to bych netolerovala ani u zdravého dítěte
- nemít moc koberců, záclon apod. , přiměřeně a pravidelně uklízet
- často převlíkat postele, ideální je prací min. na 60 st. , zničí se roztoči
- na alergu se ptali i na to, čím topíme, jestli uhlím nebo plynem
- ideální jsou i prací hračky
- bacha na kytky v květináči, na povrchu hlíny se ráda dělá plíseň, což je taky celký alergen
Ať jste hodně zdraví, je to pak na pytel, když děti marodí
Jsme nekuřádi, domácí zvíře nemáme, koberce také ne, všude máme dlažbu nebo plovoucí podlahu, záclony také ne, máme podkrovní byt,topíme na elektriku, kytek máme doma pár a mám je zasypané kačírkem bez plísně, postele převlíkám jednou za 3 týdny, prášek a aviváž mám dětský. Tak snad pro zdraví dělám vše, ale zase s rozumem.
Surovko, máš to vychytaný, tak klid, víc už udělat nemůžeš
Přeju hodně zdraví ![]()
Tak jsem byla s malým dneska na kontrole. Popisovala jsem doktorce jak probíhal včerejší den, jelikož to nebylo úplně podle mých představ. Přišli jsme domů na dvanáctou, malej se najedl, dala jsem mu dejchnout 2× Ventolinu a šel spinkat, spal 3 a půl hodiny a klidně, jelikož dospával noc. Vzbudil se v půl čtvrtý a měli jsme podle doktorky dýchat ventolin až večer, ale malej zase začal dramaticky sýpat, tak jsem mu dala zase se nadejchat V. a večer kolem sedmé zase, tak jsme vykoupali a nechali dejchnout před spaním. Usnul a spinkal celou noc, zlatíčko naše. Vzbudil se v půl sedmé a půl hodiny na to dávivý kašel a natřikrát vyhodil čaj, který pil a následně sýpání. Tak doktorka říkala, že máme dejchat každé 3 hodiny a večer před spaním dát granulovaný prášek do jogurtu, prý je to jako prevence. No uvidíme, ale rozhodně se to mě jako lajkovi nejeví, že by se to lepšilo. Vzhledem k tomu, že mu doktorka dala Rectodelt, kterej se dává v největší nouzi při ohrožení života, jelikož v tom jsou kortikojdy.
spočítej si ty dechy jestli je to víc jak 60 za min ,jesli je to kol.120 tak už je to dost .
jako upřímně řečeno mě udivuje ,že pokud to vypadá tak jak popisuješ ,že vás Mudra ještě neposlala do nem.My jsme tam s tím byli a to nevypadalo zdaleka tak zle .Ale malýmu tak zvlhčovali vzduch a byl pod dohledem měřili mu saturaci počítali jsme dechy atd .