Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, přestala jsem kojit a zkouším dávat prckovi sunar nebo nutrilon, ale oboje odmítá. Do kdy je nutné dávat umělé mlíko? Večer má kašičku Sunarku na Dobrou noc, myslíte že to stačí? A kdy jste přešly z kašiček na běžnou krupičku z plnotučného mlíka? Díky za rady o:)
Ahoj Pepi,
ročnímu dítěti bych kravské mléko rozhodně nedávala. Určitě by ho nezabilo, ale jeho organismus by byl zbytečně zatížen a mohla by se spustit alergie.
UM se doporučuje alespoň částečně do 2 -3 let. Radim pil do 2,5 let 1× denně, od 2 let souběžně s kravským mlékem. Hanička je pouze na UM.
K vaření kravské mléko normálně používám.
Myslím, že kromě kaše, jogurtu, másla, žervé… by roční dítě mělo mít alespoň jednu čistě mléčnou dávku (150 - 250ml).
Krupičku - Sunarku - Hance dělám z UM (z kravského určitě až po 18 měsíci).
Beruška ![]()
Ahoj,
tak ja mam na kravske mleko jiny nazor a stejne tak doktorka. Ono se vetsinou doporucuje detem davat UM, ale doktorka rikala, ze je to hlavne z toho duvodu, ze v UM jsou i vitaminy, ktere v kravskem nejsou. Kravske mleko normalne pouzivam, delala jsem z ni Honzikovi pudink i krupicovou kasi. Jinak Honzik tedy pije i Sunar.
Ahoj Pepi,
tak nazory na podavani mleka se hodne lisi - nekdo rika, ze by dite mohlo pit kravnske mleko od roku, jiny od dvou let a nekdo to dokonce doporucuje az od tri let. Take je dost dulezite jeslti je nekdo alergicky apod. Jinak od roku muzes z kravskeho mleka (plnotucdneho) varit - tedy pokud dite nema na mleko alergii.
Jinak vubec neni potreba aby dite pilo mleko - je jen potreba, aby dostalo denni davku mleka - treba ve forme jogurtu, mlecnych kasi, luciny nebo i zakysaneho mleka. Proste by to melo byt 500 ml a je uplne jedno jaka forma to je. Ja jsem UM nidky nedavala a ani nedavam - denne davam lucinu, jogurt a mlecnou kasi.
Kravské mléko se nedoporučuje mrňatům, dokud nemají vyvinutou trávicí soustavu, může způsobit vnitřní krvácení do střeva. Může, nemusí.
ame.
No, vždyť se UM mléko vyrábí z kravského, ne? Myslela jsem, že se nedoporučuje do jednoho roku kvůli alergiím a nevyzrálosti trávicího traktu, od jednoho roku kvůli nižšímu obsahu vitamínů…
Jak to tedy je? Je někde možné vygooglit fakta (tj. bez takového toho marketingového balastu výrobců UM?) Přiznávám, že jsem si zatím nedala s hledáním práci.
L.
pepi80 píše:
Ahoj, přestala jsem kojit a zkouším dávat prckovi sunar nebo nutrilon, ale oboje odmítá. Do kdy je nutné dávat umělé mlíko? Večer má kašičku Sunarku na Dobrou noc, myslíte že to stačí? A kdy jste přešly z kašiček na běžnou krupičku z plnotučného mlíka? Díky za rady o:)
Jinak, Pepi (mimochodem, úžasný nick
kojeňátka jsou docela zatrvzelá. Já začala dračicím dávat k snídani v roce čaj s mlékem právě aby si zvykly, k tomu byly dál kojené. Obě starší se ho učily pít hóóódně dlouho… Ale s koncem kojení byl ten přechod dost bezbolestný…
Prostě vydrž a zkus nabízet třeba meltu s UM nebo čaj s UM - obojí klidně neslazené, je to jen o zvyku.
L.
Mně doktorka říkala, že nemám dávat kravské mléko do tří let kvuli tomu, že to zatěžuje ledviny…pokud ti prcek nepije sunar, tak bych to nahradila mléčnýma výrobkama, ale mléko bych zkoušela nabízet pořád. Švagrové malá nemohla UM taky ani cítit a co byla kapku starší, tak se rozpila. Ale jsou i děti, které mléko po kojení nepijí už vůbec. Pokud bude prcek dostávat jogurty a sýry, mléčné kaše, tak by to mělo byt v pohodě.
Ahojky,
toto jsem řešila také nedávno. Přestali jsme kojit, ale malý mi UM nepil. Dr si stála za svým, že 1× za den (minimálně) by měl vypít okolo 200ml + vše ostatní, co jsem dávala (jogurt, tvaroh, Lučina, máslo, mléko do vaření atd.). Zkoušela jsem Sunar, ale nic a pak najednou po 10 dnech zkoušení mi vypil Nutrilon. Takže teď už pijeme ráno toto ![]()
Názory na mlíko se opravdu liší
Já jsem ho v zoufalství použila do pudinku i do kaše ![]()
Chce to pevné nervy a výdrž ![]()
Lesina píše:
No, vždyť se UM mléko vyrábí z kravského, ne? Myslela jsem, že se nedoporučuje do jednoho roku kvůli alergiím a nevyzrálosti trávicího traktu, od jednoho roku kvůli nižšímu obsahu vitamínů…Jak to tedy je? Je někde možné vygooglit fakta (tj. bez takového toho marketingového balastu výrobců UM?) Přiznávám, že jsem si zatím nedala s hledáním práci.
L.
Lesi … tak tak .. vsechna UM jsou vyrobena na bazi kravskeho mleka ![]()
jinak kravske mleko se do 1 roku ditete nedoporucuje z techto duvodu:
1. nedostatek zeleza a vitaminu E
2. naopak velky obsah bilkovin, soli a drasliku, coz velmi zatezuje jeste nevyzraly organismus.
3. tezce stravitelne tuky a bilkoviny
od 1 roku ditete se muze prejit na plnotucne mleko
. tak je to doporucovano aspon v usa … nicmene moc velky rozdil mezi americkym a ceskym mlekem nevidim
.
muj syn pil UM cca do 15m, ale z toho duvodu, ze jsme meli sojove UM a prechod na normalni mliko byl trosku pomalejsi.
po pravde, nevidim duvod, proc by deti mely pit UM az do 2-3 let, pokud nemaji vylozene nejakou alergii .. spis mi to prijde jako natlak vyrobcu UM, nez z preventivnich duvodu .. to je ale muj nazor. ![]()
Ahoj,
tak u nás to probíhalo následovně - v roce se Matěj sám odstavil (bývala bych klidně ještě kojila, ale on prostě nechtěl…nikdo mi to nevěří, doktorka na mě koukala, jako bych si to vymyslela, aby neměla řeči, že jsem utnula kojení, ale on to fakt stopnul sám). A od té doby se náš život nese v duchu boje s mléčnými výrobky. Matěj vycítí cokoli mléčného v čemkoli a prostě to nejí. Na UM ho jsem nenaučila ani po několika měsících zkoušení (postupně jsme vyzkoušeli snad všechny druhy). Přibližně týden po tom, co skoncoval s kojením, začal odmítat i večerní kaši. Jogurty neměl nikdy moc v lásce. Snědl tak max. jeden za týden, ve dvou letech je přestal jíst úplně. Občas jsem ho přemluvila na plátek tvrdého sýra, lučina na chleba nebo něco podbného - to neexistuje, to prostě jíst nebude. Kakako se nikdy pít nenaučil. Jediné, co jeden čas spolehlivě jedl, byl Pribiňák
, což je teda dost pofidérní mléčný výrobek, ale já byla šťastná aspoň za to. Prostě on nesnáší mléčné výrobky! Když jsem to líčila doktorce, vždycky mi jen řekla, že mám zapojit fantazii a zkoušet…rada k nezaplacení
. Když jsem jí tím otravovala dostatečně dlouho, poradila, abych koupila v lékárně rozpustný vápník a ob den mu dávala půlku tablety (přestože měla pořád pocit, že jsem určitě nevyzkoušela všechny možnosti, jak do něj mléko nacpat). To zase nemohla rozdýchat lékárnice…že v tomto věku přece nejde do dítěte cpát vápník umělě a že přece nemůže být problém dosáhnout nějaké rozumné dávky mléčných výrobků denně. U nás to prostě problém je a nic s tím neudělám, kdybych se postavila na hlavu.
Abych to shrnula - jsou děti, ketré mléčné výrobky prostě nepozřou. Bohužel moje dítě je jedním z nich a já si už dva roky připadám jako neschopnej idiot, kterej nedokáže svýmu dítěti zajistit dostatečnou výživu.
Nechci to zakřiknout, ale poslední dva týdny jí bílou sladkou activii a já se modlím, aby mu to vydrželo!!!!
Omlouvám se za délku, omlouvám se i za to, že to vlastně vůbec není k tématu a neřeší to dotaz zakladatelky…ale muselo to ze mě ven…
To Honzík nepije mléko do teď. Ani pudink, nebo krupicu do něj nedostanu. Doháníme to jogurtama a strašně mu chutná kefír. Ten pije tak od roka a půl co jsem přestala kojit.
Naše Dr. nám doporučila po zavedení smíšené stravy vyzkoušet plnotučné čerstvé kravské mléko (ne UHT, ne polo nebo dokonce nízkotučné) v 10m věku naší mladší dcery. Od 4 m byla bohužel již plně na UM, příkrmy jsem zaváděli od půl roku, v 9 m bašila vše co je v lahvičkách k mání, navíc jsem zavedla mořské ryby a veškeré ovoce a zeleninu. Po ničem se neosypala, zkusili jsme mléko a paráda. Používáme mléko v bio kvalitě (průmyslově zpracované, k „domácímu“ zatím nemám důvěru), pijeme ho všichni. Malá má denní mléčnou dávku přes 500 ml (3×200 ml mléko do flašky, 1-2 jogurty 150 ml + instantní kašičky + např. tuto sobotu tak 250 g dortu z kysané smetany k svátku), prospívá báječně.
Z diskusí s naší dr. ještě:
Jestli je trávicí trakt dítěte na mléko dostatečně vyvinutý poznáš tak, že to zkusíš, když se nezmění množství a kvalita stolice nebo mimořádné „prdíky“ tak je to v pořádku.
Nedostatek železa apod. je kompenzován právě smíšenou stravou (pestrým jídelníčkem) tj. když dítě „jí vše“, může i kravské mléko.
Byznys je to obrovský a ani lékaři nemají sílu „jít do diskuse“ s výrobci, protože ti na rozdíl od nich jsou na umělomlíčné propagandě existenčně závislí a tudíž ochotní investovat velké peníze do „jednoznačně dokazujících výzkumů“, strašení preventivní nutností („jednou podáte dítěti kravské mlíko a je s ním amen, alergie ho bude kosit celý život…“) a marketingu vůbec.
A je to každého věc za co utratí peníze (já raději za porci čerstvého lososa než za krabici UM).
Bára
No, já dávám obyč mléko od roka a myslím, že to vůbec nevadí. I pediatrička s tím souhlasila. Dítě po roce najíždí na rormální stravu, samo že ještě bez koření a hodně soli. UM měla malá do roka. Pak už to není nutné. Podle mě je Um vhodné dávat u dětí atopiků, exematiků, alergiků..Cca do tří let.. Pokud je dítě zdravé a žádnou negativní reakci na mléko nemá, nevidím jediný důvod, proč dávat Um..
U nas neexistuje „co lekar, to nazor“, existuje standardizace a podle te se jede. Takze od roka je doporuceno prejit na kravske mleko, nebrani-li tomu predispozice k alergiim ci dite neji dobre. Kdyz je rodinna anamneza v poradku a dite ji slusne normalni jidlo, nebrani kravskemu mleku vubec nic. Linda