Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na nazor ostatních maminek, popřípadě jestli nemáte nějaká radu nebo zkusenost. Včera jsme byly s dcerkou na šestiměsíční kontrole…dcerka ma 6,40 kg. Doktorka nás pořád prudí, že má málo. Porodni vahu mela 3200g, merila 49 cm, ted meri 66cm. Bojujeme s váhou už snad od druhého měsíce. Problém je v tom, že mi nechce přijmou žádnou flašku a vcelku vlastně ani to UM. Zkoušela jsem snad už všechny flašky, i mléka a nemá o to zájem. Od 4 měsíce jí dávám příkrmy a momentálně je náš jídelníček: MM, presnidavka (temer celych 200g), masozeleninovy prikrm (taky necelych 200g), MM, MM a večer kaše. V noci vstává vetsinou tak 2-3×. Malá mi prijde spokojena, sikovna…ma uz i snahu lezt…nebyt doktorky, tak by me v zivote nenapadlo, ze je neco spatne. Doktorka se me pta, jestli mam dost mlika…podle me jo, nebreci, neni nespokojena, ale tezko rict…proste nevim. Vidim, ze kdyz pije, tak fakt pije, polika, potom vetsinou i ublinkava, takze podle meho nazoru mam mleka dost. Jen jsem uz hrozne vynervovana z doktorky a vlastne ted nevim, co mam delat
Poradte mi nekdo nebo mi aspon reknete vas nazor nebo uz me asi odvezou do Bohnic
Dekuju moc a přeji hezký den ![]()
Můj synovec měl na roce 8,5kg a 4 měsíční neteř 5kg, takže podle mě je to normální. Tak prostě nemáš sloníka no…
Tím se nestresuj, oni jedou podle tabulek ![]()
Vždyť ta váha je v pořádku, za půl roku by mělo mimi vážit jednou tolik, což váží. Nechápu co doktorka řeší a žádné um bych ji necpala když je kojena.
Jste s manželem jak velcí? Doktorku bych poslala do pr… to jsou ty jejich tabulky.
@Blá41396 neřeš. Já mám taky drobka, akorát mám jiný problém. Příkrmy jí špatně a chce jen mléko
nesní ani tu malou 120g skleničku. Takže tvoje holčička je šikovná, že tak hezky jí.
a taky má šest měsíců.
@epsice To jsem zapomnela zminit…ja mam 163cm, 49 kg…je mi 30, ale vypadam na 15
a manzel ma 176cm, takze taky zadny obr. A oba jsme uz od mala chrousti, takze ani nema byt po kom nejaka silna.
Bud v klidu! Doktorka me furt, na kazde prohlidce, prudila s tabulkama, ukazovala mi ty percentilovy grafy a ze mam decka ba/ prip. pod 3. percentilem. Ja vecne vynervovana, furt jsem resila jidlo, kojeni, furt z toho ve stresu, ze je neco spatne…mela jsem decka akcni a nejedliky, mladsiho obzvlast, ale jinak spokoheny bez nemocnosti. Ted mam starsi dite tez hubeny (10 let), a rikam si, ze je to fajn, z dcery roste krasna stihla holka, zdrava! Syn 4 roky tez porad hubeny, ale uz se rozjedl, tez zdravy bez problemu…nech to plavat, zbytecne, fakt naprosto zbytecne si tim pridekavas stres. Vykasli se na doktirku, pokud je problem jen to, ze malo pribira, tak to neni zadny problem! Musis se obrnit a neposlouchat ty kecy…
@Blá41396 Pokud je malá spokojená tak bych to neřešila. Doktorka asi tak trochu přehání a nervůje te
@Dara90 Koukám, že ty problémy jsou všude, jen každý má něco jinyho
Vzdyt co je maly, to je hezky
Tak at se to papani zlepsi, drzim palce ![]()
@Blá41396 Uplně v pohodě. Prosím tě, kašli na doktorku. Já bych ani tu kaši nedávala v 6ti měsících. Dcera v tomto věku měla jen dopol. ovoce a oběd. A jinak mléko. Za mě kaše není nic co být musí ale dejme tomu. Rozhodně ji nedávej UM. Raději častějí třeba koj. Uplně zbytečné. Příbírá, roste, prospívá
Hlavně klid. Měla jsem to samý, akorát dcera se narodila o měsíc dřív s 2,5kg. První měsíce přibírala raketově, od 4. měsíce krize. Ale byla psychomotoricky dost napřed a měla pohybu jako mnohem větší děti. V tom ctvrtém měsíci se celý den otáčela na břicho a zpět. V půl roce lezla. A měla 65 cm a rovných 6kg.
Doktorka vyšilovala, donutila mě do příkrmů, s nimiž bych jinak počkala. Nicméně i když dcera jedla od začátku moc hezky, stejně nepřibírala. Tak mě doktorka od půl roku nutila dávat sušenky, křupky, vánočku… To jsem nechtěla. Takže jsem prostě pašovala kalorie do jídla. Nejdřív hromady másla a žloutek do každého jídla (do bezmasého 2 žloutky). Později jsem dávala ořechy, avokádo, vývary, tučný jogurt… Teď jsou jí skoro dva, a přezdívá se jí otesánek, protože co to dítě sežere, to svět neviděl. A hubená je furt ![]()
Na Tvém místě bych se taky snažila přidat kalorie do jídla, koj, jak bude chtít (ždáný slabý mlíko není!). A jestli je dcerka veselá, spokojená, má dost počuraných plen a normální stolici, tak doktorovi odkývej, co chce slyšet a nedelej si starosti.
Dcera měla podobně v půl roce, PV necelý tři kg, 49 cm. Na půl roce myslím 68 cm. V roce lehce přes 10 a ani ne 80 cm. Teď má 2 a čtvrt a má 11,5 a 90 cm ještě zdaleka ne, vel. nosí 86 většinou
Přitom ji od rána do večera, ale asi proste hodně pálí, protože kromě spánku se nezastaví ![]()
Jaká jsi ty a tatínek? Já jsem taky menší a jako dítě jsem byla ještě o něco drobnější, než je teď dcera.
Důležitý je celkový vývoj dítěte, jestli je spokojené, jestli se vyvíjí tak, jak by “mělo” atd. A to určitě jako maminka poznáš, že mas doma spokojene miminko, kterému nic nechybí ![]()
@Blá41396 změnila bych se. Naše za tuhle váhu naopak chválila a to mám dítě podobných rozměrů..a to moje nejedlo do roka téměř nic z prikrmu
řešíme až t Dy že 3 měsíce nevyrostl..ale jak sleduji teď na oblečení, tak zase něco přidal.. v lednu máme jít na přeměření ![]()
Moje dcera měla porodní váhu 3290 g, v půl roce neměla ani těch šest kilo, v roce měla 7,9 kg. Nedostatečný příjem jídla za tím taky nebyl, jedla jak prokopnutá (masozeleninových příkrmů fakt obrovské porce, ovoce, smetanové jogurty…). Naše přepečlivá doktorka nás i poslala do metabolické poradny. Všechno bylo v naprostém pořádku, akorát prostě jsme měli hubené dítě.
Dneska je jí patnáct, má 170 cm a normálně žensky tvarovanou postavu. Žádné vyžle rozhodně není.
Malá měla 6,82 a byla buclatá měla faldíky na stehnech a měla taky 66 cm. Přesně v půl roce. Takže si nemyslím že 400 gramů by udělalo něco dramatického.