Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla bych se zeptat, po jak dlouhé době se do mě partner může udělat, abych měla jistotu, že neotěhotním, když používám vaginální kroužek od ornibelu?
Vaginalni krouzek je ucinny proti otehotneni hned po zavedeni do vaginy, takze zadna jina ochrana neni potrebna. Krouzek musi byt zaveden hluboko do pochvy, aby nevypadl nebo nevycnival a take, aby nevadil partnerovi pri milovani. Risk a vedlejsi ucinky vaginalnich krouzku jsou vice mene velice podobne jako pri pouzivani hormonalnich pills, nebo hormonalnich injekci.
Osobne si myslim, ze vsechna hormonalni antikoncepce je hrozne skodliva a drive nebo pozdeji se vymsti. Takze je bezpecnejsi ji pouzivat ne na prilis dlouho dobu. Jakmile zadne baby uz neni planovano, nejlepsim resenim je podle meho nazoru muzska vazektomie, tj. preruseni muzskych chamovodu a jejich podvazani. Je to jednoducha operace ( mnohem jednodussi a mnohem mene riskantni nez u zen). Po operaci trva jen par dni co se muzi zotavi. Operace nema zadny vliv na jejich sexualni hormony, takze maji vybornou erekci, casto I lepsi,protoze odpadaji psychicke obavy z nechteneho tehotenstvi. Nesmi se ovsem zapomenout na to, ze muz bude sterilni az po priblizne 20 ejakulacich, aby se vyplavily z jeho reprodukcniho systemu veskere zbyle spermie. Takze za 2-30 dni po operaci se ejakulat musi vysetrit ( spermiogram), aby se potrvdilo, ze muz je sterilni. Dalsi zmenou po operaci je, ze ejakulatu je mene, ale to nepredstavuje zadny problem. Ze vsech nejruznejsich vyzkumu vyplyva, ze zeny ktere maji takto operovane muze, jsou velice stastne a citi se zdravejsi. Sama to mohu potvrdit, protoze jsem sveho manzela pred nekolika lety primela k operaci. A musim rici, ze to bylo to nejlepsi co jsme mohli udelat.
![]()
Ahoj,
v neděli jsem si 4. den MS zavedla první kroužek Ornibel. Prvních 7 dní bych se tedy měla chránit i nějak jinak. Do teď jsem používala Pharmatex globule a kondom. Můžu dál použít Pharmatex i když tam mám kroužek? Případně když bych kroužek na tu chvíli vyndala a použila Pharmatex…nevadí to ničemu?