Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Měla by mít tak o 10kg méně. Takže podle mě už tlustá je. I když pod pojmem tlustá si každá představíme něco jiného.
Chtělo by to fotku.
@Anonymní píše:
@Daisyy1995 ano chtělo, ale fotku dávat nechci
když odřízneš obličej a bude normálně v oblečení, tak OK… líp by se to zhodnotilo vizuálně, protože každému se fakt tuk rozmístí jinak a holky se stejnou váhou a výškou můžou vypadat úplně jinak…
Je fajn, ze si to uvedomujes, s vahou treba nieco robit. 63,5 kg v 12 rokoch je vela, 8 kg by potrebovala dat dolu. Treba v tomto veku k otazke vahy a postavy pristupovat velmi citlivo, ale staci upravit stravu a viacej sa hybat.
@Anonymní píše:
@Lucy75 já vím, ale raději nechci, kvůli jejím kamarádům a hlavně ji
vím o této problematice dost.. jak prakticky, tak i teoreticky
pošli mi foto do SZ, pošlu ti jak je na tom má dcera, můžem to probrat více soukromě
včetně třeba jídelníčku..
tvá se aspoň hýbe, ta má potvora miluje filmy, mobil a pyžamo… po škole navlíká už od covidu pyžamo a žije v něm prostě… (do té doby chodívala do gymnastiky, tancování, plavání…) je introuška a s ní teda ta izolace zametla hrozně… i na vycházku se psem ji musím nutit.. ![]()
druhá ( její dvojče) má kroužky každý den, budou mít za chvilku 13 a ona má 156/45 kg, takže proti své sestře je taková éterická víla…
dost záleží i na porcích, u nás se jí celkem střídmě (2 knedlíky… když je hlavní jídlo, nebývá polívka, ta bývá spíš na večeři), hodně bílkovin (tvarohy, jogurty, sýry).. nějaké to ovoce, zelenina, kuřata a ryby hodně (ale zas - třeba filé každý 1 kostka a jsme po jídle - včetně manžela)
vedle je diskuse o vyžírání ledničky a je fakt, že v některých domácnostech se teda žere šíleně, úplné vagony jídla…
tak nevím, jak u vás.. celkem důležité je fakt se nepřejídat.. žaludek je jen sval a čím víc se nafukuje, tím víc vydrží a chce… někdo pak sežere i deset rohlíků zaráz..
Nechci být nějak „tvrdá“, ale vzhledem k tomu, že je to o tom dítěti a jeho budoucnosti, budu upřímná. Přijde mi to opravdu hrozně moc (bez ohledu na fotku, na vysportovanost,…). Často tady padlo, že by to chtělo 2, 3 kg dolu. Podle mne nejmíň 10. Já vim, že podle bmi je to rozpětí strašně široký. Ale podle mne to u dětí má ten interval až tam, kde to už PRO DÍTĚ o. k. vůbec neni (pro kus čtyřicetileté ženské je stejná výška a váha o. k.). Často tady padalo, když někdo napsal míry svého podobně starého dítěte s váhou pod 40kg, že je moc hubené - ale fakt není. My taky máme dítě, které je o cca 5cm menší než zakladatelky dcera a váží pod 40 kg. A je spíš hubenější, ale rozhodně žádný extrém. Ve třídě rozhodně mají drobnější. Teď jsem si ho naschval dala do té kalkulačky bmi a má cca 16. Takže bmi asi mimo normu, přitom postavu má hezkou (trochu hubenější). Dala jsem tam i druhé dítě, které je o pár let mladší a bmi má v podstatě úplně stejné - přitom to druhé dítě má postavu naprosto o. k., vyloženě sportovní atletickou. U toho mladšího dítěte se vůbec ani nedá říct, že by bylo hubenější - to je fakt akorát. Ale podle bmi…
Takže mi přijde, že bmi u dětí vůbec nesedí. A když to vezmu obecně - já se vždycky cítila dobře s váhou: výška - aspoň 110 = váha (tak do dvacítky jsem měla tak výška - 117 = váha a podle mne to bylo o. k.). Teď po pětatřicítce jsem se přehoupla přes výška - 105 = váha a sama se s tím už vůbec dobře necítim. Takže u dítěte bych laicky řekla, že by váhu určitě mělo mít tak výška - 110 = váha, aby to bylo tak nějak akorát, jinak bych se bála, že dítě jednou začne mít tendenci začít hubnout drasticky a ještě z toho bude malér. Protože, ona je jedna věc si najít kalkalačku bmi a kde tam dítě tak je, ale reálně…Jak jsem psala, naše děti mají obě bmi 16 a mladší je vyloženě třídní průměr a starší je trochu hubenější než třídní průměr. Ale oba mají ve třídě rozhodně hubenější děti. Ani jedno z našich dětí by podle mne nikdo nepopsal tak, že je hubené. Ta kalkulačka bmi mi přijde, že odpovídá dospělým, i když se tváří jako dětská.
Příspěvek upraven 06.03.22 v 10:46
@Veru1987 píše:
tak pokud říkal hlídat asi nějaké kilečko je navíc. Víceméně jak má menstruaci už neporoste do výšky…max. opravdu pár cm…takže váhu už by měla držet stále stejnou nebo i pár kilo klidně dát dolu. Postavu má víceméně hotovou.
Valná většina holek od doby, kdy dostane menstruaci, ještě roste. Dcera a její spolužačky vyrostly od těch cca 12 let, kdy to dostaly poprvé do současných 15 let, tak v průměru o 5-7 cm, což tedy není zase tak málo. Postava se taky mění.
@e-Surfařka samozřejmě, že BMI u dětí do 18 let (nejméně pak do 15) vůůůbec nesedí - u nich jsou totiž percentilové kalkulačky.. a tam vychází dcera zakladatelky s váhou na 75%, což znamená, že 25 děvčat stejného věku a vzrůstu váží víc než ona a 75 méně než ona.. je tedy nad normou samozřejmě..
moje dcera je se 13/160/59 je dokonce na 88.percentilu
je fakt, že zadek a stehna teda má fest.. a jelikož mi zakladatelka poslala fotku její dcery, tak bych řekla, že není vůbec tlustá, je taková pevněji postavená, ale žádné vyloženě špeky tam nejsou..
u mé dcery vychází, že by měla shodit 5kg, u její vychází cca 3kg…
https://www.childrenbmi.com/cs/?…
holt se to musí hlídat.. ale žádná tragedie to fakt není.
@Lucy75 píše:
@e-Surfařka samozřejmě, že BMI u dětí do 18 let (nejméně pak do 15) vůůůbec nesedí - u nich jsou totiž percentilové kalkulačky.. a tam vychází dcera zakladatelky s váhou na 75%, což znamená, že 25 děvčat stejného věku a vzrůstu váží víc než ona a 75 méně než ona.. je tedy nad normou samozřejmě..
moje dcera je se 13/160/59 je dokonce na 88.percentiluje fakt, že zadek a stehna teda má fest.. a jelikož mi zakladatelka poslala fotku její dcery, tak bych řekla, že není vůbec tlustá, je taková pevněji postavená, ale žádné vyloženě špeky tam nejsou..
u mé dcery vychází, že by měla shodit 5kg, u její vychází cca 3kg…
https://www.childrenbmi.com/cs/?…
holt se to musí hlídat.. ale žádná tragedie to fakt není.
Nezlob se na mne, ale 63,5kg na 162cm nemůže být 75. percentil ani za nic. Zkusila jsem to dát do té kalkulačky, na kterou dáváš odkaz - neznam samozřejmě datum narození dcery zakladatelky, ale když jsem tam nechala výchozí (odpovídá 12 letům), tak se zadáním její výšky a váhy vyšel 91.percentil - nadváha. Pak jsem datum narození změnila o půl roku (taky aby vycházelo 12 let), abych viděla, jestli to věk tolik změní a vyšel rovnou 93.percentil
Takže 75.perc.jí vycházet fakt nemůže. Těma variantama jsem pokryla většinu dvanáctiletých a musí být někde mezi 90.-94.percentilem (podle data narození). Tak nevim, vidim tuhle kalkulačku poprvé, ale na doplnění věku, výšky a váhy jsem snad nic udělat blbě nemohla. Navíc ten 75.percentil je blbost od pohledu, proto jsem to zkusila
Tvoje dcera musí mít s výškou jen o 2cm nižší, ale váhou o 4,5kg percentil logicky nižší než ona.
Navíc je potřeba vzít v úvahu, že ten graf označuje 80% výsledků jako normální váhu (5.-85.percentil). Což taky skutečnosti neodpovídá, protože podle doktorů má u nás problém s nadváhou mnohem víc než 15% dětí.
Já to nepíšu ve zlym, ale jak jsem psala, tak já sama po pětatřicítce se teď cítim oplácaně, když mám výšku - 105 = váhu. A na dítě mi to přijde opravdu hrozně moc. Bála bych se, aby nezačla mít třeba problémy s přijmem potravy, až se začne chtít líbit a třeba držet diety. Takže ne, samozřejmě to není žádná tragédie, ale fakt důležitý podle mne je si přiznat, že to je fakt hodně a pro dobrej pocit té holky by to chtělo prostě snížit. Většina holek prostě nechce být z deseti ta druhá „nejtlustší“. A ta zakladatelky otázka, jestli je to hodně, málo, nebo akorát, mně osobně přijde hodně nebezpečná, protože hodně zavání tim popíráním reality. Protože že by to bylo málo (a omlouvam se, ale ani akorát), si asi nikdo myslet nemůže…Tak aby holka za pár let neměla fakt problémy, protože teď se mamka u grafu ukolébá tím, že 10% (nebo podle tebe dokonce 25%) holek má podle něj váhu vyšší ![]()
A holce bych samozřejmě nic neříkala, ale s tím sportem a stravou bych udělala rošádu…
Příspěvek upraven 06.03.22 v 13:55
@e-Surfařka no tak moje dcera ma ten percentil 82, nicmene 97 u vysky. Takze tahle interpretace taky nestaci.
@mag píše:
@e-Surfařka no tak moje dcera ma ten percentil 82, nicmene 97 u vysky. Takze tahle interpretace taky nestaci.
No vžtyť tam se zadává i výška, takže ten percentil to hází už i k té výšce. Moje dítě je taky výškově nad průměrem a váhový percentil mu vyšel 15., ta výška tam už určitě byla zohledněná (tohle je to „hubenější“ dítě).
@Lucy75 dávala na kalkulačku odkaz (někde tady na 5.str.diskuse)
@Anonymní píše:
Zdravím, dcera má 12 let, 162cm a 63,5kg. Je to moc, málo nebo akorát?Snažíme se sportovat, já jsem taková hranice normy a manžel naprosto v normě.
Jídelníček se ji snažím hlídat.
Příspěvek upraven 04.03.22 v 11:07
Syn má nyní, ve 12 letech 165 cm a cca 40 kg.
Podle toho bych řekla, že je dcera tak akorát, syn je opravdu velký čahoun a ikdyž celý den luxuje ledničku, ať ráno nebo odpoledne, večer, tak nestloustne.
Ale teď už dávat pozor, aby se to nerozvinulo do obezity.
BMI jsi jí počítala?
To bych udělala co nejdříve.