Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, se známými jsme se bavili jak kdo tráví Velikonoce. Pokud mají malé děti neb vnoučata, jestli chodi na pomlazku nebo sbiraji vejce schovaná na zahradě. To mi vnuklo otázku o Vánocích. Proč si lidé kteří nevěří v narození Ježiše vystavují doma papirove betlémy nebo chodí na výstavy betlémů, oni a jejich děti. Nikdy dřív jsem o tom nepřemyšlela. Je to zvyk z rodiny? A jak to bylo u vás vysvětlovano nebo jak jste to vysvětlili dětem, kdo je v jesličkach a proč je nějaké novorozeně tak dulezite že ho maji v domacnostech znazorněne v papirove nebo jine formě tisice lidi? Napred říkám je mi jedno jestli je někdo ateista, křestan, muslim, buddhista nebo já nevim co. Jestli věří nebo nevěří v Boha, převtělování duší, v nic nebo ve špagetové monstrum. A jak slaví nebo neslaví Vánoce. A prosim aby se zde vedla diskuze slušně a s respektem k nazorum ostatních. Zajímá mě jen tato věc. Pokud mivate doma betlem a nepovažujete se za křestana, tak z jakého duvodu si ho vystavujete.
Nejsme u nás v rodině věřící, ale bereme narození Ježíška jako příběh, který k Vánocům patří. Maminka nám ho vyprávěla vždycky když jsme čekali než přinese dárky ![]()
Přestože doma betlém nemáme, kdybychom měli tak z tohoto důvodu
Doma betlém nemáme, ale o Ježíškovi se normálně bavíme. Stejně tak slavíme Velikonoce. Proto snad nemusíme být křesťané. Tohle je původně křesťanský stát a křesťanské svátky tu léty zlidověly. Čemu se divíš? ![]()
Betlém jsme nikdy doma neměli, ani neznám nikoho, kdo ho má. Příběh o Ježíšovi vnímám jako hezkou vánoční pohádku, která se později zvrtla.
Betlem míváme, věřící nejsme. Prostě to k vánocům patří..Stejně jako v americe je Santa, jinde Děda Mráz. Nebo myslíš, že na ně někdo z dospělých věří?
Beru to spíš jako kulturně historickou záležitost. Ač nejsem křesťan, tak je prostě křestanskou důležitou součástí naší historie, kultury. Nejen Vánoce, Velikonoce, ale i jiné zvyky, tradice, architektura, umění… A tydle svátky beru jako příležitost si je připomenout.
Betlém doma máme, vlastnoručně vyráběný z modelovací hmoty. Je hnusnej jak pr.del, ale náš.
Je dost punkového ražení, protože všechny děti chtěly dělat ježíška, takže jsou v něm 4 Ježíšci, a kromě běžného osazenstva i želva, levhart, drak…
@chloe07 píše: Více
Ja taky nechapu, proc lide zdobi vajicka a litaji s pomlazkou..a proc se na velky patek nejde do prace, kdyz je to krestansky svatek..betlem mam i kdyz zrovna Jeziska predavajiciho darky nechapu..to je rozdaval jako nemluvne nebo po ukrizovani? Netusim..
@Serpentini Nedivím, myslela jsem že jsem to dostatečně vysvětlila v uvodním příspěvku. Mě zajímá proč si lide vystavuji doma betlemy, pokud nevěří že ten betlém znázornuje nějaku významnou událost. Tak to pro ně má asi jiný význam, mě zajima jaký. Chápu tedy že ty to vnimáš tak že ten domací betlém symbolizuje dítě, které nosí dárky českým dětem? A výstava betlemu je výstava osoby toho dítěte ktere nosí dárky? A doma se o tom bavíte tak, že tohle je betlém a křestané věří že…nebo řekneš, že tohle je Ježíšek a nosí dárky?
Já vim že jsme puvodně křestanský stát, ale vira je osobní věc přesvedčeni jednotlivce a když si něco nekdo vystavi tak asi k tomu má důvod. Jestli je ten důvod tradice, tak beru. Plně chapu když jde někdo o Vánocích na půlnoční a je ateista, Jestli to někdo vnimá jako tradici, tak mi to jako duvod stačí. Já bych si třeba doma nevystavila sošku Buddhy. Za prve nevím ani jaký má jeho podobizna význam, za druhé mě buddhysmus nezajímá nemam k němu vztah. Ale kdybych jela do země, kde je buddhismus hl. náboženstvím, tak památky navštívim jako součást kultury cizí země. Ale nepovezu si domů sošku Buddhy abych si ho dala na poličku.
@chloe07 jak dlouho žiješ v Česku? Protože ano, u nás nosí dětem dárky Ježíšek. Ano, je to to Jezulátko v jesličkách v betlémě. Ano, patří to k českým vánočním tradicím spolu s příběhem o cestování Marie a Josefa do města Betléma kde se Ježíšek narodil. Děti o tom čtou v knížkách a slyší ve školkách. Je to příběh z Bible, který zlidověl a je spojený s českým tradičním slavením Vánoc. Není nutno k tomu vykládat, že Ježíš je synem božím, byl ukřižován a povstal z mrtvých.
@chloe07 mimochodem celkem pochopitelně si nepovezeš domů sošku Buddhy, když k němu nemáš žádný vztah. České děti mají k Ježíškovi vztah. Mimochodem zrovna buddhismus je pro Indy víc styl života než náboženství, zkus si o tom promluvit s nějakým Indem, povídají si o tom rádi, určitě ti to vysvětlí.
@Králičice Ne, nemyslím si že dospělí věří na to že Ježíšek rozdává dárky. A děkuji za tvůj jasně vyjádřený názor, že pro tebe betlém prostě patří k Vánocům.
@Lama Lama ![]()
@lilith1 Myšlenka toho jak rozdávalo dárky nemluvně mi jako dítěti také vrtala v hlavě.
Betlém vždycky stavíme, i když jsme ateisté… vždycky to byla pro děti krásná pohádka ve smyslu “to je Ježíšek - kouzelné děťátko, které se narodilo Marii a Josefovi v Betlémě. Z toho miminka měli všichni velkou radost - už dávno se na něj moc těšili a když se konečně o Vánocích narodilo, bylo to pro ně velké štěstí. Narodilo se chudým rodičům, kteří ho místo do postýlky položili do jesliček, a hodní lidé z okolí mu nosili různé dárečky, podle toho, kdo co měl. A protože je to děťátko kouzelné, tak od té doby na památku svého narození a jako poděkování všem těm hodným lidem nosí teď zase ono každý rok dárečky ostatním.”
Když povyrostly a přestaly na Ježíška věřit, začaly si postupně propojovat postavu Ježíška s Kristem na kříži, začali jsme se bavit o historických souvislostech a pomalu se to posunulo zase někam dál.
@Serpentini Aha, už to asi chápu. Takže ten příběh z Bible bereš stejně jako např Staré pověsti České. Možná nějaký praotec Čech existoval, možná ne ale je to součást dějin Čr co se traduje. Žádné Indy, ani jiné Buddhisty asi neznám, jinak bych se jich zeptala. Ale pochopila bych kdyby si někdo dal sošku Buddhy do obýváku protože to má takový a takový význam.
A ano, české děti mají vztah k Ježíškovi a dárkům, ty už jsi ale dospělá takže se můžeš rozhodnout že třeba ne/chceš betlém protože…
Příspěvek upraven 26.03.24 v 19:55
Moje mamka je zapřísáhlá ateistka, ale Betlém jsme doma měly. Jeden i z x let starého „ábíčka“, který vyrobila ještě jako malá. Stromeček jsme samozřejmě měly taky takže to asi brala takhle, že to patří k té vánoční výzdobě.
Ze stejného důvodu, jako dodrzuju jine tradice. Hezký příběh, kouzlo té které tradice.
Cetla jsem sama a i diteti predcitala biblicke pribehy, tak jako pohadky o dracich a princeznach. Je v tom v mnoha ohledech mnoho moudra, nastínění etickych hodnot.
Kombinuju příběhy křesťanské s jinymi podle „co se mi hodí do krámu“.
Syn jako malý rád chodil do kostelů, jeden čas dokonce tvrdil, že tam vídá anděly. Nikdy jsem to nezpochybňovala, i kdyz sama v Boha nevěřím.