Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Mame dve deti. Na kazde jsme dali asi 1200 korun. My jako rodice. Ale kdyz jeste pridaji tety,strycove,babicky a dedove tak kazde dostane za 4500. My s chlapem si davame do tisice. Spis prakticke darky. Co se tyce jidla…na tom setrit nehodlam.doprejem si
. U nas se neholduje cukrovi takze nepecu a objednavam v cukrarne symbolicke kilo at je neco na stole. Jen s dcerou pecu pernicky.
Dárky dvěma vlastním dětem tak 5tis. (ale v tom je i dražší oblečení, knihy, sportovní náčiní, tzn. nejen hračky). Dárky s manželem navzájem hodně různě, tak 1-8tis. (podle toho, jestli si dáme něco dražšího, co stejně potřebujeme, pod stromek). Dárky šesti neteřím a synovcům 3tis. (každému za 500,–Kč). Dárky prarodičům 2tis. (nedáváme si dárky, ale nechávám dělat kvalitní fotoknihy s fotkama vnoučat). Dárky ostatním (nejbližší přátelé, resp. jejich děti) tak 1tis. Vánoční stromek + svíčky, balící papír a další drobnosti taky tak 1tis. Originální vánoční přání a PF zasílaná poštou rodině i přátelům tak 800,–Kč (cena za dopis už je šílená, ale pořád to má podle mě svoje kouzlo a nechci nahrazovat e-mailem nebo sms). Dárek v rámci projektu Ježíškova vnoučata a další předvánoční příspěvky charitě 3tis. Adventní výlety, svařák a atmosféra na trzích cca 1tis., zvýšené náklady na jídlo spočítané nemám.
Takže to můžu brát tak, že dětem koupíme Lego + jednu hračku a pár knížek, dárky mezi dospělými jsme zrušili a věci, které bychom stejně koupili nebudu počítat, a jde nám o setkávání se, atmosféru, vzpomínku na blízké, příspěvek potřebným...... Nebo to můžu brát po cifrách a i při minimálním počtu dárků dětem i manželovi si přiznat, že za Vánoce dáme celkově klidně 20-25tis.
Hrozně.
už mě manžel dnes sprdnul jestli už se nechci uklidnit. Ale tak chci si to užít, než děti vyrostou a věřit nebudou a přát si budou jen nový iPhone nebo tablet. Je krásný, když si malej píše ještě ty dětský věci (5 let) , tak je prostě všechny dostane. Možná to není úplně výchovný, ale já si neumím pomoct ![]()
Tak já vždycky víc než za dárky utratila za suroviny na cukroví, neb jsem byla cvok a pekla ve velkém a klidně 20 druhů. To už mě fakt pustilo, letos budou jen perníčky, linecké a domácí čokoláda a vše ve zdravějších variantách.
Dárky..no holt dětem je dopřejeme. Ale snažíme se jim vysvětlovat, o čem opravdu Vánoce jsou a dárek dát radši jeden dva kvalitní, než hory plastových levných šuntů..a i tak mají holky přeplněný pokojíček, protože to, co nekoupím já, dostávají od okolí (prarodiče atd.). Nedávno jsme vyřazovaly se starší dcerou některé hračky do azylového domu.
My s mužem si dáváme každý rok vzájemně stírací los ![]()
Já bych to odhadla, že se vejdem do desítky i s pětidenní dovolenou na Šumavě přes Silvestra ![]()
Za dárky moc neutrácím, synkovi tak dva a půl (letos proběhne kimono, taková lítací koule na vrtuli a ještě jeden dva dárky, podle toho, co napíše Ježíškovi), ostatní rodině a nejbližším kamarádům do tisícovky. Dáváme vesměs jen dětem, dospělým maximálně něco symbolického nebo doma vyráběného. Okolo tisícovky Ježíškova vnoučata
no a uvidíme, uvidíme, jak se rozšoupnu s emiminím Vánočním kolotočem. A pět tisíc bych hrubě odhadla, že vyjde jídlo, pití a ty hory…
No a já si udělala radost a poprvé v životě poletím letadlem - s kamarádkou si uděláme výlet do adventního Říma na víkend
![]()
Neni to o penezich, jen udelat radost, nesnasim hromady hracek a plastovych nesmyslu. Hodne s rozumem vybiram. Darky pro vsechny do max 10tis.
@Netopýr1 píše:
Hrozně.už mě manžel dnes sprdnul jestli už se nechci uklidnit. Ale tak chci si to užít, než děti vyrostou a věřit nebudou a přát si budou jen nový iPhone nebo tablet. Je krásný, když si malej píše ještě ty dětský věci (5 let) , tak je prostě všechny dostane. Možná to není úplně výchovný, ale já si neumím pomoct
Jeste nevim, kupuju manzelovi, detem a svym rodicum, kazdy rok mam limit 10tis a vzdycky ho lehce presvihnu.
@Denisa76 píše:
@Kriss Tina tak nějak..jsou tak překrásné svátky a nechápu ty co z toho udělali svátek žrádla a hon mít pod stromkem velkou výkladní skříň
Možná ti, kteří jídlo prostě strašně milují
Jo, u nás se hoduje až do Nového roku, samé dobrůtky, scházíme se celá široká rodina a to holt něco stojí. Jindy se nám nepoštěstí sejít se v tak velkém počtu.
U nás je to babičkám a dědečkům, tchýni.. kalendáře s fotkama vnoučat + dostávají domácí výrobky (pečený čaj, marmeládu, paštiku a cukroví + mini likér,medík z pampelišek…takový balíček co jsme vyrobili
)
No a děti máme 2 + 2 děti neteř se synovcem. My kupovali holce kolo za 5.5tis, malé jsem kupovala asi za 2000,–, synovec nějaké lego okolo 1000,– a neteř 12letá hadříky taky okolo 1000,– jinak já asi na peníze v tomhle nekoukám,nepočítám to, během roku nedostávají nic, pokud nemají svátek či narozeniny, den děti..
Takže kouknu co si přejí a snažím se to zařídit, jsme velká rodina (spousty babiček, dědečku, tetiček
), takže toho je nakonec vždycky dost, zadám každému 1 dárek co si přejí a koupí se to.
A s manželem si většinou uděláme radost každý jedním dárkem (aby jsme tam jako něco měli) pak si kupujeme lístky třeba do divadla pod stromeček, nebo na nějakou akci a po Novém roce si koupíme co potřebujeme ve výprodeji. Nemá cenu za to platit před Vánoci X penez..
@Aduš8 píše:
Kupuji maličkosti rodičům, jejich partnerům, dárky ročnímu synovi(ten hodnotu neřeší, dostane pár maličkostí a novou autosedačku). S manželem si navzájem dárky nedáváme, spíš se domluvíme na něčem společném. Se sourozenci a jejich dětmi už jsme dárky odbourali, je nás dohromady moc a jejich děti většinou dospělé. Spíš si užívám pečení cukroví a pohodu. Každý týden navštívíme vánoční trhy. Vánoce nejsou o dárcích.
@Denisa76 píše:
@Kriss Tina tak nějak..jsou tak překrásné svátky a nechápu ty co z toho udělali svátek žrádla a hon mít pod stromkem velkou výkladní skříň
Taky to nechápu. ![]()