Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Synovi je 12 a letos si preje hlavne obleceni, trapstar, corteiz, diesel, wall street mafia, a podobne srandy. A budeme mu kupovat hodinky, poprve takove poradne panske, sam si vybere jake
radsi ![]()
Moje trinactileta dcera by chtela k vanocum naramek od Pandory a privesky na naramek. Pak nejakou kosmetiku, ona zboznuje kremy atd. Stolni zrcadlo, kartac na vlasy, digitalni zrcadlovy budik, hunate ponozky ![]()
Taky premyslim co jeste.
Mám teda 10,5 letého. Ten si přeje minecraft mikiny a trika. Určitě taky kopačák nový. A vybrala jsem mu nějaké stavebnice na Temu. On rád různé skládačky. I do tvaru aut. To jsem mu právě vybrala. Taťka si určitě neodpustí nějaké auto nebo zmenšeninu pracovního auta. Zas mu něco vybere, jak pojedeme kolem hračkářství. On je kluk stále na auta. Má velkou sbírku různě velikých aut. Muž říká, už nic kupovat takového nebudeme a stejně zas vybere. Pak to spolu zkoumají.
A holkám jsem objednala diamantové malování. Jedna dcera tvořila takový obraz. A bavilo ji to. Tak jsem jim jich objednala další. Oblečení, poukazy. Líbí se jim laser game. Tak poukaz tam bych chtěla. A chtěla bych poukaz na výlet do Polska na léto do zábavního parku.
Jeden 14tiletý chce poukzky do obchodáku na oblečení, čtrnáctiletá taky, dvanáctiletá taky, k tomu spoustu hadrů, vybavení do pokojíčku, poukázku do DMka, další čtrnáctileták chce horní sluchátka a nějaké LED světla do pokoje.
Jo a jeste obe dcery chteji natacku na vlny bez pouziti tepla. To ted u nas hodne frci ![]()
Kluk vloni ve 12 dostal volant a pedály k počítači, stojánek na sluchátka, stolní hru, misku na cereálie a lžíci s postavičkou Totoro, prstový miniskateboard a pár dílů, výlet do pražské zoo na snídani s luskouny. Před tím měl narozky a to dostal lego vlak, držák na tužky s Totoro, Pokémon karty.
Letos si přeje modely vlaků, foťák, koloběžku, rozšíření jedné stolní hry a další lego.
Jo a naší 12 letou baví háčkování. Od září chodí na kroužek. Náhodně dovezl knihy nějaký prodejce do práce a tam bylo háčkování. Tak jsem jí knihu hned vzala a seženu zásobu bavlnek. Má ráda takové víc barevné. A nějakou sadu na výrobu náramků. Když ji baví tohle různé tvoření.
Holka, loni necelých 12 let a přála si bezdrátová sluchátka, barevné LED pásky do pokojíčku, kofeinový šampon a věci s oblíbeným seriálem Stranger Things (myslím, že jsem vybrala nějaký zápisník, hrnek, samolepky a puzzle). Před Vánoci jsme v rámci rekonstrukce pokojíčku kupovali i sedací vak, ten tedy nepočkal do Vánoc, ale úspěch veliký, používán od té doby denně
Já se vždycky snažím vybrat i nějakou knížku nebo něco na tvoření, dost u nás pořád frčí Harry Potter, tak loni to byl pátý ilustrovaný díl a lego Hedvika. A většinou je i nějaká hra pro celou rodinu, úspěch měl třeba Labyrint, též s motivy HP. Letos po tom roce vidím asi menší zájem o tvoření (už jsou ty sady prostě většinou moc „dětský“, ale třeba diamantový malování ji baví), větší zájem o péči o sebe, kosmetiku, oblečení a tak. Z poukázek do obchodů by asi měla taky radost, ale to k Vánocům úplně nechci. Dostala jednou k svátku poukaz do Claire´s a radost byla veliká, to ale byla mladší (10-11).
Také hledám inspiraci. Synovi je 13, oblečení ho nezajímá a vybavení k počítači má kompletní včetně nedávno koupeného nového herního kompu. Starý odešel v podstatě ze dne na den a nový musel být hned
My budeme kupovat nové hry, herní peníze, aby si mohl kupovat vybavení na postavy, asi lampičku ovládanou hlasem a dál tápeme.
A co nějakého virtuálního asistenta, dítko má od googlu s vlastním displejem, minimálně se dají v pokojíčku ovládat LED pásky, barevné žárovky, žaluzie. Tehdy to byl velmi vítaný dárek, odvezlo si ho i na intr.
@Kasandra159 To je pravda. Naše děcka na tom taky frčí. Napřed s tím přišla dcera, že si dá světelný řetěz na čelo postele. Že se ji líbí, jak to svítí ve tmě. Pak se toho chytla mladší a pak nejmladší. Tak každý má takhle ozdobené čelo postele. Celý rok si to odmítli sundat. Jak se šeří každý den, tak světla zapínají.
@Kelsey píše:
@Kasandra159 To je pravda. Naše děcka na tom taky frčí. Napřed s tím přišla dcera, že si dá světelný řetěz na čelo postele. Že se ji líbí, jak to svítí ve tmě. Pak se toho chytla mladší a pak nejmladší. Tak každý má takhle ozdobené čelo postele. Celý rok si to odmítli sundat. Jak se šeří každý den, tak světla zapínají.
Jen to dítko testovalo i v obýváku, takže tam máme barevné žárovky a teď bez ovládání, výsledkem je, že lustr nepoužíváme
K výměně žárovek jsme se nějak ještě nedokopali.
Poradíte nějaké tipy na vánoční dárky pro holku i kluka 12 let? Kluk si přeje kopačky, nový míč apod…ale pro dceru mě vůbec nic nenapadá…Samozřejmostí jsou nějaké knížky…Čím více tipů, tím lépe…