Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte někdo tip, kde v Brně provádějí metodu KUPOZ?
Syn 4. třída s ADHD dostal metodu doporučenu, jako trénink pozornosti od PPP a ve škole od spec. pedagožky. Poslala mi kontakt na 1 spec. pedagožku, které ho provádí, ale je mimobrněnská, sice by konzultace měly být jen á 2 týdny, ale i tak by bylo fajn, kdyby bylo něco přímo v Brně. Na netu jsem našla spoustu kontaktů na centra v Praze, ale v Brně ne, asi jsem slepá. Popř. kdo máte zkušenost, našla jsem i nabídky na online šklení, ale nevím jak pak probíhají ty „kontroly“, zda to opravdu lze provádět online.
Díky za rady ![]()
Kupoz nevím. Hlavně nechoďte do Chvilka s tužkou ( jsou v centru u Obilnaku).
Za mě alfa imega je zjistit, zda dítě nemá přetrvávající primární reflexy
Tady je pár stránek, nevím, zda ještě pro čtvrťáka vhodné.
https://knihobot.cz/g/718624
@Anais Brno Chvilku s tužkou neznám, přetrvávající reflexy nevím. PPP doporučila toto, protože syn se snadno rozptýlí, kouká z okna, hraje si s tužkou, gumou apod. protože se nudí, nevnímá tčení v hodině, protože ho nebaví pohádky, ale fantasy, dokončení úkolu mu trvá dlouho a musí se mu připomínat, aby pracoval. Takže na toto by měl být údajně ten KUPOZ vhodný.
@HankaHK píše:
@Anais Brno Chvilku s tužkou neznám, přetrvávající reflexy nevím. PPP doporučila toto, protože syn se snadno rozptýlí, kouká z okna, hraje si s tužkou, gumou apod. protože se nudí, nevnímá tčení v hodině, protože ho nebaví pohádky, ale fantasy, dokončení úkolu mu trvá dlouho a musí se mu připomínat, aby pracoval. Takže na toto by měl být údajně ten KUPOZ vhodný.
Vygooglit si ty přetrvávající primární reflexy. Myslím, že v tom syna najdeš. Je to komplexní téma ve zkratce, přetrvávají primární reflexy brání dalšímu vývoji, takže můžes se snažit zkompenzovat ADHD, ale tu příčinu neodstranis…
Na netu jsem dohledala pár stránek toho KUPOZ, podle mě, to pro 12 ti leté dítě nebude už mít takový efekt…je to tak předškolní věk, první třída. Pro tak starého bych se spíš podívala na Feuerstein metodu
@Anais Brno tak pokud je tím myšleno toto https://www.youtube.com/watch?… jak se zmiňuje ve videu metoda instrumentálního uvědomování a „úkoly s tečkami“, tak na takový kroužek syn chodí ve škole, právě u té spec. pedagožky, kam si ho vybrala, že mu to jde, ale dělá chyby ze zbrklosti, což je asi to co potřebuje škola, aby zklidnil a úkol vypracovat pomalu čitelně a na jeden zátah.
U obou metod jsem našla jako vhodný věk 8-12 let, tj. 3-7. třída, což syn(10 let) je uprostřed.
@HankaHK ano, ale těch instrumentů je hodně, pracuje se i s dospělými. Začíná se právě spojováním bodů. Syn už má za sebou tři instrumenty. Chodíme je sv Anně.
Podívej se opravdu na ty přetrvávající primární reflexy a pokud přetrvávají, jaké mají děti potíže. My máme neurovyvojovku téměř odcvicenou, posun velký…
@Anais Brno píše:
Můžu se zeptat, proč ne Chvilka s tužkou?
@Anais Brno píše:
Můžu se zeptat, proč ne Chvilka s tužkou?