Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jsem ve 37tt a chtěla jsem si v lékárně koupit nějaký vápník,
a lékárnice mi nic neprodala, s tím, že to mám probrat s gynekoložkou ![]()
(k té jdu až v úterý)
Do teď jsem brala nějaký vápník od Wallmarku, který jsem se rozhodla přestat brat, protože obsahoval i magnesium, což bych teď měsíc před porodem už brát neměla.
A tak jsem si chtěla v lékárně koupit nějaký vápník a nepochodila jsem no… ![]()
Jaký vápník (např. značku) berete vy?
Jaké množství by měla těhotná žena brát?
Mám to vůbec řešit, nebo se na to mám vyprdnout a nekupovat nic?
Mléčných výrobků moc nejím, tak proto to tady řeším ![]()
@zvědavá borůvka
ja jsem si koupila normalne v DM jejich sumive tablety, je to jenom vapnik.
aspon jsem to nemusela s nikym resit ![]()
@zvědavá borůvka
tak skús inú lekáreň. Ja mám klasické Calcium z lekárne je tam 50 tabliet a nebol problém to kúpiť.
Já beru vápník dlouhodobě. Měla jsem šumivé calcium (Maxi Kalz), ale protože mi ty nápoje už lezly ušima, tak jsem změnila na obyčejné (hnusné, nepotáhlé a bílé) tablety. Jmenují se Calcii carbonici, prostě obyčejný vápník, cena 75 kč za 50 tablet. Beru celou dobu těhotenství, vysazovala jsem jenom Vigantol. Gynekoložka naopak říkala, ať to brát nezapomenu, že to je důležité. Asi mi vidí do hlavy. Na základě Tvé diskuse si jdu tento týden vzít první tabletu
.
Příspěvek upraven 26.08.15 v 21:22
Mlecne taky skoro nejim, a zadny vapnik jsem nejedla a najim. Obcas jsem si dala tvaroh, tak 1× za 14 dni. Jinak v lekarne mi tenkrat prodali calcii carbonici 0,5 tbl.ale nemela jsem ani jednu tabletu. A zuby i kosti v pohode
Vapnik je i jinde, orechy, sardinky, brokolice atd. Ja teda piju sojovy napoj plus, tam je nejake mnozstvi vapniku.
@danyk
aj ja mám ten calcii carbonicii a po koľko tabliet denne ho berieš?
@luthy já mám od internistky doporučených 1000 mg denně vápníku (mám osteoporozu), neptej se kolik beru
, tipla bych, že jednu tabletu týdně. No ale dnes jsem se na základě diskuse vzmohla a vzala si.
Příspěvek upraven 26.08.15 v 21:23
Ahojky, ja bohuzel tez nenavidim mleko a jogurty nejim skoro vubec (mozna tak jednou za dva, tri mesice)…
Jinak syru jim hodne a casto, listovou zeleninu taky, jinak moc nic… Mam problem s vapnikem, protoze jsem v 21.tt a zatu dobu uz jsem musela 2× navstivit zubniho lekare a mela jsem uz dva kazy (takze uz 2 nove plomby)
Ptala jsem se, zda si mam koupit vapnik v lekarne a sestra i doktorka mne rekly, ze ne, ze se to zas nema prehanet, jinak muze mit prej dite ledvinove kameny… Muze to byt pravda? Neni tu nejaka lekarka nebo lekarnice, ktera o teto problematice ma prehled? Pojedu ted na delsi dobu do zahranici a opravdu tam nechci za drahe tisice nekde shanet zubare
Nebo jak tady pisete ty sumive tablety, osvedcilo se vam to? Mne dr. rekla, ze si mam koupit oranzovy Elmex, tak jsem koupila, ale stejne se bojim, ze zas budu mit dalsi kaz… Samozrejme se ted budu ustni hygiene venovat vic a cistit si zuby snad po kazdem jidle, ale i tak si myslim, ze mi vapnik proste chybi… ![]()
Vápník má něco společného s kazením zubů? To souvisí spíš s ústní hygienou ne?
Jinak bych to neviděla tragicky, jsou i jiné zdroje vápníků a podle některých názorů i lépe využitelné - mák, mandle, semínka, luštěniny, špenát…
@Ema1984 Samozrejme, ze ma. Vapnik zvysuje odolnost proti zubnimu kazu apod. Navic v tehotenstvi se vseobecne kazi vice zuby. Predtim mi minimalne 10 let nic nedelala a ted behem dvou mesicu uz druhy kaz.
A co jíst potraviny nemléčného charakteru, které obsahují spoustu vápníku, jako je např. mák, mořské řasy nebo již zmiňované sardinky? ![]()
@sagittarius Ok, nebyl to rýpavý dotaz, jen jsem to nikdy do souvislostí nedávala. Stejně si myslím, že hlavní roli hraje čištění. Zkus se fakt zaměřit na ty rostlinné zdroje. Některé národy mléčné výrobky vůbec nejí a taky žijou…