Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky. Moje dcera byla do teď na skleničkách( HIPP).Poslední 2 dny už je jíst nechce, takže jsem dnes byla nakoupit a mám bio kuře na polévku a bio hovězí zadní plátku. Dál bio brambory a bio mrkev. Jak a hlavně co nejzdravěji jí mám uvařit? Vařit umím, ale ne pro batole. Hodně používam koření a často moje jídlo je ostrý. Tak potrebuji pomoct. Neznáte i nějakou literaturu, která se zabývá zdravím vařením pro batole? Moc děkuji za pomoc.
Do 17 měsíců na skleničkách? To už syn jedl normálně to co my dospělí, akorát míň kořeněné prostě
Takže jestli vařit umíš, jak píšeš, tak by neměl být problém ![]()
@scentini var proste jako pro vas, ale bez ostreho koreni a s minimem soli. Nejake koreni typu kmin, fenykl, majoranka…pridat ale muzes.
Dobre recepty jsou v knize Recepty pro maminky a miminka a pak taky na portalu www.varimedetem.cz
Ja varila pro obe deti v tomto veku to stejne, co pro nas, s tim, ze jsem dochutila pro nas az na taliri, nebo oddelala detem pred dovarenim a dochutila v hrnci.
Příspěvek upraven 17.09.15 v 19:17
Vařím úplně stejně jako pro sebe asi od roka, jen jsem se naučila míň solit a kořenit. Když potřebuju udělat něco kořeněného, udělám stejný základ, dceři odeberu a naše dokořením. Žádnou velkou vědu bych z toho nedělala.
@scentini muze jist normalne to co vy, ale mene korenene. A s tim bio bych to neprehanela, ono to zase tak zdrave neni. Pokud chces kupovat kvalitni potraviny, poohledni se po nejake rodinne farme, tam muzes kupovat kurata a jine maso, zelenimu z trhu…u nas jsou trhy, kde prodavaji zeleninu opravdu ze zahrad, je paradne od hliny a cerstva. Bio kure v kramu bych nebrala. To kdyz uz, tak vodnanske zlate kure, ty se jeste daji.
@scentini náš ročák jí to, co vařím i nám - jemu ale nesolím a nekořením tak hodně, jako nám.
neumim si přestavit, že dávám tak starému dítku skleničky. Bio je zcela zbytečné
Jinak jasné, že nemá guláš, ale směs masa, zeleniny a rýže, dneska měl špagety s domácí rajčatovou omáčkou (kde byla i další zelenina), miluje pohanku atd..
recepty hledám vesměs na netu, upravuju pro roční dítko - poměr koření.
@catie děkuju za radu, jen se bojím aby to hovězí nebylo tuhý ![]()
@Berousik já už mam objednané maso i zeleninu s farmy, ale to mě přijde až v pondělí. Takže na těch pár dnů jsem koupila maso v obchodě.
Já ji právě chci vařit v bio kvalitě a rozhodně budu pro ni vařit zvlášť. Mám to ohledně jídla trochu jinak nastavené.
Doporučuji např.: Kuchařka pro rodiče malých dětí- Martin Gregora; Rychlé a snadné recepty pro kojence a batolata - Annabel Karmel; Výživa dětí od A do - Lenka Kejvalová. ![]()
@scentini syn má také 17 měsíců a asi od roka ji to, co my… kromě smaženého a kořeněného samozřejmě… myslím si, že bio je úplně zbytečné
Tak recept na dušenou mrkev s hovězím a bramborama bude stejnej bio nebio:-)
Já ji právě chci vařit v bio kvalitě a rozhodně budu pro ni vařit zvlášť. Mám to ohledně jídla trochu jinak nastavené.
jo, v tomhle s tebou souhlasim. nerikam, ze dite v 18m nemuze jist obcas, co dospely. ale zaroven si myslim, ze tak male dite ma jine potreby.
trochu me fascinuje, jak na jednu stranu panuje hystrerie kolem stravy do 1 roku (ovocny jogurt je zlo treba), na druhou stranu po 1.roce najednou dite muze vsechno ![]()
me deti ji hodne malo, ale stejne jim varim zvlast, byt ne vzdy.
@scentini ja varim do ted pro maleho temer bez koreni. Jen maloucko soli nekdy jen trosku smetany d9 omajdy a to bohate staci
a musim rict, ze je ku podivu, jak to jeho jidlo je nekdy dobry
snad i kepsi nez to nase koreneny. A to nekecam
on treba asi nejvic miluje brokolicovou a kvetakovou polevku. Delam hodne huste ale jen zelenina a smetana a spetka soli a je to opravdu vyborne;-) vyvar korenim teda podobne jako nam (bob.list, nove koreni, pepr..) ale v mensich davkach.
Do roka jsem řešila bio, po roce už tolik ne, jen zmiňované vodňanské kuře kupuju, toho zas tolik nesní a stejně většinu mrazím. začínám přecházet na naše jídlo, posledně např. kuře na paprice. nesolím, ale používám běžně petžel, bazalku, oregáno, majoránku, papriku…v rozumné míře. navíc má čím dál mlsnější jazyk. nedávám sladké, pouze piškoty. s pečivem se snažím taky nepřehánět. s těma skleničkama jsi to asi zbytečně hrotila. já jsem krom ovocných přesnídávek po skleničce nikdy nesáhla. nějak mi to nepřirostlo k srdci, já sama bych to nesnědla takže jsem nedávala a vařila příkrmy doma (byť něco zamražovala dopředu). Takže za mě, pokud to nebude smažené, pečené, může normál to co vy..ale raději postupně, jestli nebylo dítě zvyklé. ![]()
@scentini píše:
Ahoj holky. Moje dcera byla do teď na skleničkách( HIPP).Poslední 2 dny už je jíst nechce, takže jsem dnes byla nakoupit a mám bio kuře na polévku a bio hovězí zadní plátku. Dál bio brambory a bio mrkev. Jak a hlavně co nejzdravěji jí mám uvařit? Vařit umím, ale ne pro batole. Hodně používam koření a často moje jídlo je ostrý. Tak potrebuji pomoct. Neznáte i nějakou literaturu, která se zabývá zdravím vařením pro batole? Moc děkuji za pomoc.
pardon vedle…
@scentini Hovězí pro malou vařím nebo dusím klidně několik hodin, aby to užmoulala i bez zubů. Ještě nemá stoličky a stejně masa zvládá.
Neumím si teda představit, že bych dítěti vyvářela extra, ale když to zvládáš
Já se radši naučila na dětsky nekořeněné, už mi to tak i chutná.