Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zakladatelko, chápu tě. Pokud je dcera z Pavlíny smutná, slušně bych požádala, aby ji tak neoslovovali. Moje dcera je Magdalena a když nastoupila do školky, jedna učitelka ji říkala Majdo, což je jediná varianta jejího jména, která se mi nelíbí, ale vtipné bylo, že na “Majdu” dcera nereagovala, protože jí tak nikdo doma neříká. Nakonec ale neřeším, jak ji kdo oslovuje, na Majdu už je od cizích zvyklá (mně se teda pořád nelíbí, ale nechci jí vnucovat své názory).
Pokud ti „komoleni“ vadi, tak to klidne s okolim tematizuj - inteligentni vetsina tvemu pozadavku jiste vyhovi a se zbytkem ignorantu toho moc nenadelas. Mne osobne podobne veci netizi… syn je Matthias, odjakziva nas Mates a trener na fotbale ( ktereho syn miluje) mu zacal rikat Matze
Mne osobne se z toho osloveni jezi vlasy, ale synovi se to libi… takze uz mu tak rika cely tym i kamaradi ze skoly
Neresim. Nejsem zrovna hyperprotektivni matka, takze pokud by to diteti vadilo, snazila bych se ho navest, jak to ma samo komunikovat, ze se mu to nelibi… Prvni laska moji dcery se jmenuje Max Casper - jeho maminka ortodoxne propaguje jeho osloveni celym jmenem
Snazim se to dodrzovat, ale nekdy mi ujede jen Max… kdyz o nem mluvim v cestine ( zijeme v Nemecku) tak si lamu jazyk, ono vicemene i v nemcine… trosku mi to zavani touho po „originalite“ za kazdou cenu… ale neresim. Chteji to tak, tak se snazim.
@danik ty varianty Dani, Dančo atd. můžou být varianty obou jmen, oslovení Dano je oslovení úplně jiným jmenem v jeho základním tvaru. nevidíš mezi tím rozdíl?
Osobně si myslím, že to dcera v tomto veku řeší a je z toho smutná jen proto, že to řešíš ty sama. Přitom to není nic hrozného, během života bude mít dcera ještě spoustu prezdivek a mnohokrát ji někdo jméno zkomoli. Píši z vlastní zkušenosti - sama jsem Marta a běžne mě učitelky oslovovali Martinko. Neviděla jsem v tom problém, brala jsem to jen jako další variantu oslovení (i když jsem věděla, že neni úplně správna). Rodiče mi říkali Marti, prarodiče Marticko, kamarádky Marťo/Marto a učitelky holt Martinko. Jelikož kvůli tomu rodiče nevysilovali a netvrdili, že se tak nejmenuji, trauma si z toho žádné nenesu. A to jsou Marta a Martina skutečně jména s odlišným původem i významem, narozdil od Pavly a Pavlíny. ![]()
Načítámm citovaní příspěvek, Čekejte prosím …v tom případě to ve školce řekni. Že malá na to neslyší a je z toho smutná a zmatena. Máš pusu, ne?
Já také učím a jednou se mi stalo, že jsem jedné holčičce říkala Betynko (jmenovala se Elizabeth). Jednoho rána přišla s mamkou za ruku, že by mi chtěla něco říct. Sama mi řekla, ze Betynka se ji nelíbí a jmenuje se tak jejich pejsek. Od té doby jsem ji říkala Elizabetko. Její maminka se mi ještě omluvila, že mě tím obtěžují, ale já to tak neviděla. Pokud to dítěti vadí jsem rada, že mi to řekli. Lepší než, aby se dítě trápilo. Pro mě je důležité aby mi dítě věřilo a věděli, že se na mě muže spolehnout a já sem tu pro nej. Tohle bylo to nejmenší co jsem pro holčičku mohla udělat… ![]()
@ProfZav Chtela jsem znát názory ostatních. Nechci dceri ve skolce nejak pohoršit, ale zároveň jsem se v životě setkala s mnoha lidmi, kteří sve oslovovani vnímali dost citlive a i ja jsem na to u ostatních poměrně opatrná a vnímám to, tím více u vlastni dcery.
Samozřejmě chapu pani učitelky, ze během dne oslovují deti různými variantami jmena, v tom se jim nedivim, ale pro me osobne jsou proste některá jmena sice velmi podobná, ale není to jmeno toho dítěte.
Zakladatelko, my máme Marka, my mu říkáme Mari, Máro, stejně tak i učitelky ve školce. V tomto problém není a ani my rodiče nemáme. Jediný kdo s tímto oslovením má problém je tchýně, té se oslovení Máro nelíbí
, bohužel má smůlu.
Pokud oslovení dceři vadí, řekněte to učitelce. Nás se dokonce nová učitelka jednou ptala, jak má synovi říkat, zda může Máro či jinak.
@Anonymní píše:
@ProfZav Chtela jsem znát názory ostatních. Nechci dceri ve skolce nejak pohoršit, ale zároveň jsem se v životě setkala s mnoha lidmi, kteří sve oslovovani vnímali dost citlive a i ja jsem na to u ostatních poměrně opatrná a vnímám to, tím více u vlastni dcery.Samozřejmě chapu pani učitelky, ze během dne oslovují deti různými variantami jmena, v tom se jim nedivim, ale pro me osobne jsou proste některá jmena sice velmi podobná, ale není to jmeno toho dítěte.
Já ti rozumím, úplně normálně a slušně bych paní učitelce řekla, že by bylo lepší oslovovat Pavlo. Pokud by to p. Uč.urazilo, pak je divná.
@Anonymní píše:
@Maminanamatersky Ma 4 a 1/2 a je hrozne stydliva. A z Pavlíny smutná.
tak pokud jí je 4 a půl a říká jí tak učitelka, tak za ní zajdi a vysvětli, slušně a empaticky, pokud není kr…, tak nebude mít problém jí říkat správně ![]()
dcera s tím má občas taky problém, už byla Jerry, Jessica a Jessie, jmenuje se ale jinak, většinou si to vyřídí sama, protože jí to rozčiluje, ale pamatuju si, že poprvé ke mě přišla a dokonce plakala, proč jí tak říkají, když se tak nejmenuje, to jí byly asi 4.....
Já bych to řešila dle toho, co na to říká dítě. Mně občas taly říkali jinou variantou a nesnasela jsem to. Ale jen proto, že doma mi tou variantou nadávali. Jinak by mi to bylo fuk. Třeba výše zmíněná Daniela, mně to prostě přijde jak rozměr. Já to beru jako variantu oslovení toho jména. Sama jsem chtěla kluka Daniela a říkala bych mu Dane. Syn má Daniela ve školce a taky mu říkáme Dane. Pavle i Pavline říkáme Pavli nebo Pajo. Samozřejmě pokud mě někdo požádá, ať mu tak neříkám, tak to dělat nebudu, ale samotnou by mě to nenapadlo.
Taky mi trhá uši, když mé Ivě říkají Ivanko. Ale neřeším to, dceři to nevadí. Občas jí tak řekne nějaká učitelka a dodnes rozdíl nějak nepobral můj otec, ovšem tam je to marné
Přitom jí neřekneme jinak, než Ivu, Ivuško.
Ivuška je už velká holka, tak si může pořádek udělat sama, ale jí víc vadí prosté Ivo. ![]()
Horší to mám s mladší. Ta má sice neproblémové jméno Veronika, ale bytostně jí vadí zdrobnělina Verčo. To je trochu problém, protože tak Veronice říká každý.
První paní učitelka se ptala, jak oslovovat, pak ale dostali novou a dcera neustále brblá, že jí oslovuje…dle ní…špatně. Vysvětluji, že to tak v životě bude, ať si zvyká, nebo ať paní učitelku požádá o jiné oslovení. Jenže je také stydlivá, tak si jen stěžuje…mně. Asi to s paní učitelkou proberu. Ale je mi těch učitelů líto. Tolik možných variant jmen, tolik vymýšlejících si rodičů…ono i mně občas ujede Verčo
![]()
Jak už tu většina napsala, taky bych to řešila jen kdyby se to nelíbilo dítěti.. samozřejmě kdyby to bylo něco přehnaného tak jo, ale jak píšeš Iva/Ivana tak to mi přijde uplně v pohodě. Jinak jsem tu nová tak vás zdravím
nechápu, že jsem sem zabloudila až dnes
no, mezi Pavlou a Pavlínou taky vidím rozdíl, ale oslovovala bych PAVLI, a to je na obě
Že by z toho ale byla malá „smutná“? to se mi nezdá , nevidí to spíš na tobě, že se ti to nelíbí ?? pokud se jí to taky nelíbí, tak není nic snazšího, než to pančcelce říct ![]()
já na oslovení zvlášť háklivá nejsem, akorát Lucino už vnímám spíš jako nadávku ![]()
naše Kačenka zas nemá ráda Kačo, to se teda nedivím
a Kristýnce je to jedno, takže ta je Kika, Týna, Kikuš, Kikina
jak to prostě přijde pod jazyk - a to si myslím, že Kikina už taky zavání psím jménem
![]()
nejvíc se směju, když si chtějí holky mezi sebou „nadat“ tak používají navzájem oslovení : Kačere a Kristiáne nebo Krišpýne ![]()