Varianty jména

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21311
8.4.19 13:12
@Anonymní píše:
@Maminanamatersky Ma 4 a 1/2 a je hrozne stydliva. A z Pavlíny smutná.

Tak to řekni ucitelkam ty. To přece není problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3505
8.4.19 13:15

Syn se jmenuje Tobias a taky nějak nemůžu širší okolo naučit, že není Tobiáš. Ze začátku mě to hrozně štvalo, teď už jsem si zvykla, protože s tím stejně nic neudělám :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1237
8.4.19 13:16

Já učím, něco mi přijde jako malicherné, někdy kroutím hlavou, např.: mamince vadil sešit podepsaný Natálka, protože ona je přece Natalka… :roll: stalo se mi i že jsem se dítěte s dlouhým jménem zeptala, zda mu nevadí zkrácenina (slyšela jsem jak ji tak oslovují spolužačky), prý ne. Po měsíci maminka naběhla, že tohle teda ne, že tu zkráceninu nesnáší (matka) a že si nepřeje ať tak dceru oslovuji (5.tř.) v těchto případech si myslím své a přizpůsobí se :mrgreen: Pavlína je podle mě jiné jméno ež Pavla, tam bych to nezaměňovala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
8.4.19 13:18
@hankacd píše:
Dcera je Daniela a pár učitelů jí říkalo Dano. Ty učitele nechápu, je to úplně jiné jméno. Naštěstí je dcera už velká a dokázala jim slušně říct, že se jmenuje jinak. Většina to pochopila, oslovují ji Danielo, Dančo, Danko, Dani. Nenaučila se to jen jedna, ale dcera na Danu prostě neslyší. ;)

To je moc krásné jméno. A zrovna v tomto případě taky nechápu. Zvlášť, když oslovují Dano i sami rodiče. :roll:

• Citovat
  • Upravit
Pimperelle
8.4.19 13:22

Některé varianty jména nejsou pěkné, synovi komolí jméno babička, on je zatím malý, tak se sám neozve, my dospělí jsme jednou říkali, že takhle mu neříkáme, babička si pořád jede svou verzi, dokonce od ní tvoří další (podle mého ještě horší) verze. Přitom to je normální české jméno. Ale dcera se vždycky ozve, babičko, bráška není… ale je…
Ale je to zbytečné.

• Citovat
  • Upravit
25179
8.4.19 13:25

Podobné diskus už tu párkrát byly :think: Mě to nvadí, soucítím s učiteli, protože dnešní variabilita jmen je obrovská a jak si to mají u všch dětí pamatovat! Takže pokud mé Elence bude říkat Eli, Eliško (nikoli třeba Anežko), tak to nijak neřeším :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1237
8.4.19 13:27

Moje dcerka je Josefína, říkáme jí Pepi, Pepinko, Josefínko. Moji rodiče (Moraváci jak poleno) jí začali říkat Jožinko, Joži. Zezačátku mi vstávaly vlasy hrůzou Jožin z bažin, říkala jsem ať toho nechají, ale jsou už starší no, Josef je prostě Jožin :-) nedělali to myslím ani schválně. No zvykla jsem si, jen ať si každý vybere, co se mu líbí. Až dcerka vyroste, udělá si sama pořádek, doufám :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
8.4.19 13:28
@hankacd píše:
Dcera je Daniela a pár učitelů jí říkalo Dano. Ty učitele nechápu, je to úplně jiné jméno. Naštěstí je dcera už velká a dokázala jim slušně říct, že se jmenuje jinak. Většina to pochopila, oslovují ji Danielo, Dančo, Danko, Dani. Nenaučila se to jen jedna, ale dcera na Danu prostě neslyší. ;)

Danielku v rodině méme, říká se jí Danule, Dany, Danča :think: Samotné jméno je dlouhé a holt si to každý zkrátí po svém, s tím je nutné počítat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
8.4.19 13:36

Sousedi dali klukovi jméno s odlišným písmenem než je klasika. Když se přistěhovali a náš kluk to párkrát spletl, chodil domů s tím, že ho jeho táta nehezky napomínal, že se tak nejmenuje. Ovšem ve zdrobnělině i jeho matka ho oslovuje tou klasikou, tak si vyber.

Proto si myslím, že kolikrát samotní rodiče nevědí a učitelé těch dětí mají fakt hodně, takže jestli někdy řeknou Pavlíno, místo Pavlo, protože v jiné třídě mají zase Pavlínu, tak je celkem i chápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
8.4.19 13:39
@Anonymní píše:
Dobrý den. Prosím anonymne. Vadi vam, když pani učitelky oslovují vaše děti jménem, které je sice skoro stejne, ale je to jina varianta toho jmena? Třeba mate doma Pavlu a pro pani učitelky je to Pavlína? Nebo Iva/Ivana? Zní to malicherne, ale já právě myslím, ze my, co jsme urcite jmeno z nějakého důvodu daly, tím druhým oslovovat nechceme… Nebo je vám to, maminky, jedno? A jak se na to díváte z pohledu pedagoga vy, co ucite? Podotykam, ze mi absolutne nevadí, když pani učitelky nepoužívají u mého dítěte zdrobnelinu, to vůbec!!! nevyžaduju a chapu, ale třeba na tu Pavlínu (Pavla) skoro neslyší a nejmenuje se tak, resp. nema to v rodném listu… jen bych proste rada oslovení Pavlo v základním tvaru treba, ne Pavlíno. A ty, které mi jen chcete nadat, ze resim hlouposti, se prosim nevyjadrujte, pro me to hloupost proste neni, podle mě je jmeno důležitá součást osobností a pry je velmi nepříjemné, pokud vám je nekdo komoli. Děkuju. :)

Za svobodna jsem mela německé příjmení ucitelka me oslovovala ne jmenem ale právě příjmením ale komolila ho…vadilo mi to!tak jsem ji upozornila ze se takhle nejmenuji a rekla jsem ji sve příjmení správně!!Pani ucitelka byla dotčena a ještě mě vynadala :roll: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
8.4.19 13:40

Nevadilo by mi to, dceři jsme začali říkat od miminka přezdívkou a ona si tak teď taky říká a ještě si ji upravila.
Myslím, že učitelky musí řešit strašně moc věcí, aby ještě řešily, že se mamince nelíbí, jak se olovuje dítě.
Navíc jsme ve školce vyplňovali papír, jak dítě oslovujeme.

Pokud je dcera smutná, učitelkám bych to řekla. Zase si nemyslím, že by to pro ně měl být nějaký neřešitelný problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4615
8.4.19 13:41

No , ta učitelka nemá to dítě jedno ale třeba 1000 a kdyby si měla pamatovat všechny typy jak si každý řekne skončí brzo v blázinci ,pokud vyloženě Pavlíně neříká Patricie tak bych to vůbec neřešila ,ale pokud ti to tak trhá žily tak jim to budeš muset říct…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3159
8.4.19 13:43

Rozlišuji podobná jména. Daniela/Dana, Iva/Ivana, Vítězslav/Vít, Pavla/Pavlína, Terezie/Tereza, Magdaléna/Magda a mnoho dalších, ale chápu, že se někdo může splést. Hlavně domácká oslovení bývají často podobná. Také si myslím, že ta jména nejsou stejná, ale když se to nezaměňujte schválně, tak to dokážu pochopit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
8.4.19 13:46

Btw podle téhle knížky může být dcera ráda, že jí říkají Pavlíno :lol: :lol:

(Myšleno ve srandě)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
8.4.19 13:48
@hankacd píše:

Promiň, ale na Danu neslyší, ale na Danču, Danku, Dani ano?
Tohle je taky varianty jména Dana. No, občas se těm učitelům nedivím, že to „nedávají“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze